Η πλαστή ταυτότητα του κυκλώματος των αστυνομικών με τις παράνομες ελληνοποιήσεις που αποκάλυψε αποκλειστικά χθες (01.12.2021) το newsit.gr ήταν αυτή που ξεκίνησε τις έρευνες των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. για να ξεδοντιάσουν την εγκληματική ομάδα που χρέωνε 30.000 ευρώ για να «ξεπλύνει» Αλβανούς ποινικούς και να τους βαφτίζει Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία που σχημάτισαν οι άνδρες της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., όλα ξεκίνησαν μετά την προσαγωγή ενός ατόμου, ο οποίος έφερε τελικά μαζί του ταυτότητα, η οποία εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστή και την είχε… προμηθευτεί από το κύκλωμα.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του πορίσματος που παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές, η αρχή τέλους για το κύκλωμα, στο οποίο εκτός από τον ανώτερο αξιωματικό φέρεται να συμμετείχαν ακόμα 33 αστυνομικοί, ξεκίνησε στις αρχές του 2021 μετά από ένα τυχαίο έλεγχο στο Χαλάνδρι.
Όπως έγραφε χθες το newsit.gr, άνδρες της ΔΙΑΣ σταμάτησαν ένα ύποπτο άτομο στην παραπάνω περιοχή των Βορείων Προαστίων. Ζητώντας του να τους δείξει τα έγγραφα που φέρει πάνω του, ο ελεγχόμενος έβγαλε από την τσέπη του μια ελληνική ταυτότητα. Ονομάζονταν Αλέξιος Τσβέτκοφ, ενώ ως τόπος γέννησης του αναφέρονταν το Σουσούμι της Αμπχαζίας.
Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του όμως αλλά και η ομιλία του προκάλεσαν εντύπωση σε έναν από τους αστυνομικούς, ο οποίος συνέχισε να του κάνει αρκετές ερωτήσεις. Μάλιστα του είπε κάποιες φράσεις στα ποντικά, όπου μιλούν οι περισσότεροι Έλληνες παλλινοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ωστόσο το άτομο που είχε απέναντι όχι μόνο δεν του απάντησε, αλλά έδειξε να τις αγνοεί.
Τότε, ο αστυνομικός ανέβασε τη φωτογραφία του ατόμου που είχε σταματήσει μαζί με τους συναδέλφους του στο Χαλάνδρι, σε μια εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.. Η απάντηση για το ποιος ήταν πραγματικά αυτός που κατείχε την ελληνική ταυτότητα ήρθε άμεσα από έναν άνδρα της υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας.
Ο αστυνομικός που πληροφόρησε τους συναδέλφους του, είδε στη φωτογραφία έναν παλιό του γνώριμο. Έναν Αλβανό υπήκοο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διακίνηση κοκαΐνης, εκβιασμούς, εκρηκτικά κι επίθεση σε αστυνομικό. Έτσι οι άνδρες της ΔΙΑΣ οδήγησαν τον «μαϊμού» ρωσοπόντιο στο αστυνομικό τμήμα.
«Στις 26 Ιανουαρίου 2021, προσήχθη στο τμήμα ασφαλείας Χαλανδρίου άνδρας, ο οποίος επέδειξε ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας του το υπ’ αρίθ. ΑΟ152663 δελτίο ταυτότητας με αναγραφόμενα στοιχεία: ΤΒΕΤΚΟΒ Αλεξέι του Αλεξίου το οποίο είχε εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα ασφαλείας… (αναφέρει το ΑΤ της δυτικής Αττικής). Από την δακτυλοσκοπική του εξέταση όμως προέκυψε, ότι πρόκειται για τον υπήκοο Αλβανίας L. D ο οποίος είχε γεννηθεί στις 26 Μαρτίου του 1980 στην Αλβανία. Κατόπιν αυτού συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 242 για ψευδή βεβαίωση, νόθευση κτλ», αναφέρεται στις πρώτες γραμμές της δικογραφίας που περιγράφεται το ιστορικό της υπόθεσης.
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων στην έκθεση που παρέδωσαν στις δικαστικές αρχές αναφέρουν: «Δεδομένου ότι, κατά το πρόσφατο παρελθόν η υπηρεσία μας είχε διενεργήσει προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με περιπτώσεις εκδόσεων ταυτοτήτων, διαβατηρίων, καθώς και άλλων δημοσίων εγγράφων σε αλλοδαπούς, προβήκαμε σε έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκε η ανωτέρω ταυτότητα. Για τον λόγο αυτό, ενημερώθηκε ο εποπτεύων την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με την (α) σχετική».
Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από το χρηματοκιβώτιο με τα 320.000 ευρώ
Φωτογραφίες – ντοκουμέντο από τον πακτωλό χρημάτων που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο του αξιωματικού της Αστυνομίας που ήταν μέλος του κυκλώματος με τις πλαστές ταυτότητες και τα διαβατήρια δημοσίευσε η Ελληνική Αστυνομία.
Αίσθηση προκαλεί ότι το κουτί είναι γεμάτο από δεσμίδες από χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ συνολικής αξίας 320.000 ευρώ.
Παράλληλα η Αστυνομία δημοσίευσε σχεδιάγραμμα με τη διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και τις διασυνδέσεις μεταξύ των μελών της.
Όπως αποκαλύπτεται ταυτοποιήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία 35 προσώπων που είχαν αγοράσει πλαστές ταυτότητες που τους εξασφάλιζαν ελεύθερη διέλευση συνόρων. Εξακριβώθηκε επίσης ότι είχαν εκδοθεί 135 πλαστά διαβατήρια, 42 άδειες οδήγησης, 200 αστυνομικές ταυτότητες. Τα μέλη οργάνωσης συνεννοούνταν για τα ραντεβού έκδοσης των ταυτοτήτων συνήθως είτε Τετάρτη απόγευμα, είτε Παρασκευή μεσημέρι με στόχο η έκδοση να γίνει από μέλη του κυκλώματος.
Οι διάλογοι - Οι ταρίφες
Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδαν. Ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια της 8ετούς δράσης του, το κύκλωμα είχε εκδώσει τουλάχιστον 200 ταυτότητες, 135 διαβατήρια, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, 42 διπλώματα οδήγησης, έκαναν έναρξη επιχειρήσεων και δημιουργούσαν χρέη στο δημόσιο, ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Οι πελάτες ήταν αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί κακοποιοί. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα πραγματικά 35 προσώπων.
Το κύκλωμα με τις πλαστές ταυτότητες και τις παράνομες ελληνοποιήσεις δρούσε κυρίως στην Αττική. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οι δυο αρχηγοί, εννέα αστυνομικοί, ένας πολιτικός υπάλληλος, ένας δικηγόρος, ένας υπάλληλος ληξιαρχείου και άλλα πέντε άτομα, μέλη του κυκλώματος. Συνελήφθη επίσης ένας πελάτης του κυκλώματος για δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση και χρήση ψευδούς βεβαίωσης. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 195 άτομα, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, 2 απόστρατοι, πολιτική υπάλληλος και 171 ιδιώτες!
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνήσιων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε Έλληνες, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.
Για την έκδοση των εγγράφων χρησιμοποιούσαν:
- ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή
- στοιχεία ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή
- στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή
- τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.
Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν:
- την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος,
- την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα,
- την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν
- την έκδοση αδειών οδήγησης,
- την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων μετην κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και
- τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.
Κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που –κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.
Ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.
Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.
Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.
Στη συνέχεια, με τη χρήση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή.
Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και έβγαζαν τις πλαστές ταυτότητες ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.
Από τις έρευνες που έγιναν σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,
- φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,
- κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,
- 15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,
- συσκευές gps tracker,
- 608.025 ευρώ,
- 37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,
- ψηφιακή κάμερα,
- μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,
- 4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,
- ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,
- έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.