Παράδειγμα της δημόσιας αντιπαράθεσης, που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην πορεία των εμβολιασμών, είναι αυτή της Επιτροπής Εμβολιασμών με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.
Με αναρτήσεις του στη σελίδα του στο Facebook τις τελευταίες μέρες, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ένας από τους καθηγητές που μετέχουν στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, έχει μιλήσει για το πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο της γρίπης αν κάποιος έχει κάνει εκείνο του κορονοϊού, αν περιμένει να κάνει την τρίτη δόση κ.α..
Το μεσημέρι της Πέμπτης (11.11.2021) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με ανακοίνωσή της, ήρθε να τον “αδειάσει”. Η Επιτροπή κάνει λόγο για επιστημονικές προσωπικές απόψεις για το χρονο που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στα εμβόλια του κορονοϊού και της γρίπης.
Και σημειώνει ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να γίνει και την ίδια μέρα ακόμη με το εμβόλιο του κορονοϊού, αρκεί να γίνει σε διαφορετικά σημεία ή οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν ή μετά το εμβόλιο κατά της Covid-19!
Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:
«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».
Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.
Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα.