Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Πολύ κοντά στην επίταξη ιδιωτών γιατρών - Ποια νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το 4ο κύμα κοροναϊού ετοιμάζεται να προχωρήσει  η κυβέρνηση, δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στα όριά του, με την κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να είναι απελπιστική, καθώς οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας είναι γεμάτες, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε απλούς θαλάμους, μέχρι να βρεθεί μια θέση στην εντατική.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για την επιστράτευση των γιατρών το έδωσε χθες Τρίτη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός αφού ανέφερε ότι: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο Σύστημα Υγείας εκεί που σήμερα ακόμα έχουμε ελλείψεις», πρόσθεσε ότι: «Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα, παρά αργότερα, έτσι ώστε τα όποια κενά αυτή τη στιγμή διαπιστώνονται να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες ειδικότητες: Αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδεχομένως και παθολόγοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων από τις «κατακόκκινες» περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας για να τεθεί το ζήτημα της εύρεσης των γιατρών που χρειάζονται στο ΕΣΥ.

Όπως είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο, θα ζητηθεί από τους οικείους Συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία, στις απλές κλινικές Covid αλλά και στις ΜΕΘ όπου μπορεί να αναπτυχθούν. Μετά το πέρας της προθεσμίας που θα δοθεί – την προηγούμενη φορά ήταν περίπου δέκα ημέρες, αλλά πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο χρονικό περιθώριο- θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, δηλαδή πόσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και αν επαρκούν. Τον περασμένο Μάρτιο είχαν ανταποκριθεί θετικά 61 γιατροί και τελικά μέσω της επιστράτευσης βρέθηκαν άλλοι 145.

Αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και μετά στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ , η επιστράτευση θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στη Θεσσαλία και όπου υπάρχουν επιβαρυμένες περιοχές -κατά συνέπεια και πίεση στα νοσοκομεία.

Το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς υπάρχουν και γιατροί που είναι σε αναστολή και δεν δύναται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκκλήσεις για εμβολιασμό

Οι ειδικοί συνεχίζουν να κάνουν εκκλήσεις για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Άλλωστε, το ποσοστό του 63% περίπου που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή δεν είναι ικανό για να πούμε ότι η χώρα διαθέτει τείχος ανοσίας απέναντι στον κοροναϊό. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σύμφωνα με την επίσημη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διαφορά είναι χαοτική και αποκαλυπτική για το πόσο προστατεύουν τα εμβόλια για να μη νοσήσει κανείς σοβαρά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι άτρωτος. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι κάτι που χρειάζεται να το ακολουθούμε όλοι.

Να σημειώσουμε ότι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, , είχε τονίσει ότι: «Με βάση τους διασωληνωμένους από 100 χιλιάδες εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος και προκύπτει ένας διασωληνωμένος για κάθε 9.000 ανεμβολίαστους».

Ποια νέα μέτρα είναι στο τραπέζι;

«Αυτή τη στιγμή η φιλοσοφία των μέτρων έχει να κάνει μόνο με την προστασία των ανεμβολίαστων. Εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, αυτά θα είναι στη φιλοσοφία των μέτρων που αναγγέλθηκαν και θα έχουν να κάνουν με περιορισμούς πρόσβασης σε διαφόρους χώρους ή με δυνατότητα αυτή η πρόσβαση να είναι με ιχνηλάτηση και με τεστ στους ανεμβολίαστους» είπε ο υπουργός Υγείας. Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση βλέπει καταρχήν θετικά την εισήγηση για επαναφορά της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Είναι ένα μέτρο το οποίο ναι μεν «ακουμπά» και τους εμβολιασμένους αλλά κρίνεται πως αυτό γίνεται σε ένα «λογικό βαθμό».

Παράλληλα συζητείται αλλαγή όσον αφορά στην είσοδο των πελατών στα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα συζητείται να επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανάλογα των τετραγωνικών μέτρων του χώρου και να δίνονται ξανά κάρτες εισόδου στους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί, ειδικά για τις πολύ επιβαρυμένες περιοχές:

α) να απαγορευτούν ξανά οι όρθιοι σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης και να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε τραπέζια, όπως παλαιότερα, και

β) να σταματά νωρίτερα το ωράριο λειτουργίας, καθώς οι χώροι διασκέδασης θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου συμμερίζεται την αγωνία των Επιστημόνων, ωστόσο προκρίνει την πολιτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, με το βλέμμα στραμμένο και στην οικονομία.

«Έχουμε περίπου τα ίδια κατά κεφαλή κρούσματα. Παντού εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα. Είναι κοινή η τετραπλή επιλογή οι οικονομίες να μην ξανακλείσουν, να κάνουμε πολλά τεστ και να τηρούμε αποστάσεις, να ενισχύουμε τα συστήματα υγείας και ο γενικός εμβολιασμός και η τρίτη δόση είναι η λύση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ολλανδό ομόλογο του Μάρκ Ρούτε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...