Δύο μαθητές στο νηπιαγωγείο και τρεις στο Δημοτικό Σχολείο, που λειτουργεί ως ολοήμερο.
Ένα μικρό σχολείο, νηπιαγωγείο και δημοτικό, με πέντε παιδιά, τρεις δασκάλους και πολλά προβλήματα στην άκρη του Αιγαίου. Στην ακριτική Θύμαινα, ένα μικρό νησί 136 μόλις κατοίκων δίπλα στους Φούρνους κ΄ ανάμεσα στην Σάμο και στην Ικαρία, η σχολική χρονιά ξεκίνησε και φέτος με σοβαρές ελλείψεις.
Στο δημοτικό σχολείο και στο παρακείμενο νηπιαγωγείο, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει, αφού τα κτίρια έχουν να συντηρηθούν πολύ καιρό μ’ αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Τοίχοι ξεβαμμένοι με υγρασία και οσμές, παλιά κουφώματα που «μπάζουν», ξεπερασμένος εξοπλισμός και σχολικό υλικό που σίγουρα δε συνάδει με την εικόνα ενός σύγχρονου σχολικού περιβάλλοντος, κατάλληλου για μικρά παιδιά.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό, δύο δασκάλες και μία νηπιαγωγός, προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση, ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς και κινητοποιώντας εθελοντικές οργανώσεις, ιδιώτες και επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εξωραϊσμό της γκρίζας εικόνας με την οποία έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά οι ίδιες αλλά κυρίως οι μικροί μαθητές της Θύμαινας, που μετριούνται -κυριολεκτικά- στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δύο μαθητές στο νηπιαγωγείο και τρεις στο Δημοτικό Σχολείο, που λειτουργεί ως ολοήμερο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο επισκέφθηκε την Θύμαινα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μ΄ αφορμή τον εμβολιασμό των κατοίκων για τον Covid-19. Τότε τα παιδιά του νησιού, του ζήτησαν να μεριμνήσει για την επισκευή της μοναδικής παιδικής χαράς, που όμως ακόμη έως σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη.
Στήριξη από την ιδιωτική πρωτοβουλία
Το προηγούμενο διάστημα οι εθελοντικές οργανώσεις «Ομάδα Αιγαίου» και «Σύμπλευσις» βοήθησαν σημαντικά στην κατεύθυνση ανανέωσης του σχολικού εξοπλισμού. Ωστόσο οι ελλείψεις και τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι πολλά. Από τα πιο σοβαρά, κτιριακές υποδομές, έως τα πιο απλά όπως το φωτοτυπικό μηχάνημα και ο εκτυπωτής που δεν λειτουργούν επειδή έχουν να συντηρηθούν καιρό.
Συγκινητική ήταν και η πρόσφατη υλικοτεχνική δωρεά του διακεκριμένου δικηγόρου Δημήτρη Διακόπουλου και της Ειρήνης Ζωγραφάκη - Διακοπούλου, της οικογένειας του Γιάννη Καραθανάση, στη μνήμη του πατέρα του Χριστόδουλου Καραθανάση που έχασε τη ζωή του το 1996 στην κρίση των Ιμίων, όχι πολύ μακριά από τη Θύμαινα. Ανάμεσα στο υλικό που δωρήθηκε ήταν το κοντάρι και η ελληνική σημαία, για την πρόσφατη σχολική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Επίσης, με δωρεές των εκδοτικών οίκων «ΕΣΤΙΑ» και «ΜΙΝΩΑΣ» ανανεώθηκαν οι τίτλοι βιβλίων στη μικρή βιβλιοθήκη του σχολείου, που είχε … «αραχνιάσει» τα τελευταία χρόνια. Το μικρό σχολείο της Θύμαινας σκοπεύει να «υιοθετήσει» το Κολλέγιο Αθηνών, αποστέλλοντας το επόμενο διάστημα αναγκαίο υλικό και υλοποιώντας πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Οι κάτοικοι της Θύμαινας έχουν αγκαλιάσει τις τρεις εκπαιδευτικούς που εργάζονται φέτος στο νησί, προσπαθώντας να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους. Τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν στο σχολείο, από τους γειτονικούς Φούρνους, εκπαιδευτικοί ειδικότητας Αγγλικών, Γυμναστικής και Μουσικής. Φέτος όμως κανείς δεν εμφανίστηκε, κάτι που έχει στεναχωρήσει παιδιά και γονείς.
Η ζωή στη Θύμαινα δεν είναι εύκολη και για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και για τις τρεις νεαρές εκπαιδευτικούς που επέλεξαν -ως αναπληρώτριες- να βρεθούν στο ακριτικό νησί. «Πραγματικά δεν ήξερα καθόλου τι θα συναντήσω ερχόμενη εδώ. Στην αρχή είχαν κάποια αγωνία πως θα είναι η ζωή στο νησί, αλλά με το που έφτασα εδώ με δέχτηκαν με αγάπη και ζεστασιά, νοιώθοντας αμέσως πολύ οικεία στο περιβάλλον. Όσοι μου έλεγαν πως «όποιος έρχεται στη Θύμαινα δεν θέλει να φύγει» τελικά είχαν απόλυτο δίκαιο. Η ζωή στη Θύμαινα είναι μια μεγάλη εμπειρία» λέει στο protothema.gr η κυρία Ουρανία Κάππου, μία από τις δύο δασκάλες του δημοτικού σχολείου.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού αισθάνονται ξεχασμένοι, αφού καθημερινά δυσκολεύονται μ’ απλά πράγματα που για τους περισσότερους στην υπόλοιπη χώρα είναι δεδομένα, όπως η άμεση αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων στους δρόμους ή η επιδιόρθωση προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης κ.α. Όπως λέει η κυρία Κάππου, συζητώντας μαζί τους γίνεται αντιληπτή η πικρία τους και πως αισθάνονται «πολίτες Δ’ κατηγορίας», αφού έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους και της επιβίωσης στο νησί. Τον χειμώνα οι συγκοινωνίες είναι δύσκολες ενώ μόλις πέρυσι τοποθετήθηκε εκ νέου αγροτικός ιατρός. Προβλήματα που δεν επιλύθηκαν, δημιουργήθηκαν και από τον μεγάλο σεισμό της Σάμου.
Παρ’ όλα τα προβλήματα και την πίκρα, οι λιγοστοί κάτοικοι της Θύμαινας συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία φυλάσσοντας νέες Θερμοπύλες, ως Εθνοφύλακες. Το νησί έχει μπει στο στόχαστρο της γειτονικής Τουρκίας ως «γκρίζα» ζώνη, προκαλώντας συχνά με παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Όμως το εθνικό φρόνημα παραμένει υψηλό, χωρίς ίχνος φόβου.
Όσον αφορά τους μικρούς μαθητές της Θύμαινας : «Κάνουν όνειρα για το μέλλον τους, όπως όλα τα παιδιά. Θέλουν να σπουδάσουν, να μάθουν νέα πράγματα, να δουν νέους τόπους αλλά να επιστρέψουν και να εργαστούν στο νησί βοηθώντας το» λέει η δασκάλα τους κυρία Κάππου.
Στην άκρη του Αιγαίου
H Θύμαινα, είναι ένα μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου και ανήκει στο νησιώτικο συμπλέγμα των Φούρνων Κορσεών, που βρίσκονται στο νοητό τρίγωνο μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Πάτμου. Η έκταση της είναι 10,07 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γύρω από την Θύμαινα υπάρχουν διάφορες ακατοίκητες βραχονησίδες όπως το Θυμαινάκι και τα Κατεργάκια στα δυτικά, το Αλατσονήσι και οι Λεμονόπετρες στα νότια και η Κισηριά στα ανατολικά. Σήμερα το νησί έχει 137 μόνιμους κάτοικους με κύρια ασχολία την αλιεία και τη ναυτιλία και λιγότερο με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
Ο τουρισμός είναι σ΄ εμβρυακό στάδιο αν και τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Έλληνες και ξένοι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, επισκέπτονται το νησί που φημίζεται για τα καλοκαιρινά του πανηγύρια που θυμίζουν Ικαρία.
Οι Φούρνοι, με 1313 κατ., απέχουν μόλις 5’ με καΐκι, που εξυπηρετεί καθημερινά τις μετακινήσεις από και προς το νησί.
Info : Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου της Θύμαινας με το τηλ. 2275032236 ή το [email protected]. Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε το blog του σχολείου https://blogs.sch.gr/dimthyma στο δημόσιο σχολικό δίκτυο.