Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και ο ιός της γρίπης ανησυχεί τους επιστήμονες στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ που καθημερινά εξετάζουν δεκάδες δείγματα. Μάλιστα τις τελευταίες 15 ημέρες αυξάνονται σταθερά τα θετικά κρούσματα.
Σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων καταγράφει εδώ και δύο εβδομάδες το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ στα δείγματα που παραλαμβάνει από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.
Η μεγάλη ανησυχία όμως των ειδικών του Εργαστηρίου είναι ότι φέτος θα εμφανιστεί η γρίπη και σε συνδυασμό με τον κορονοϊό, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, ενώ αυξάνεται και τη θνητότητα.
Καθημερινά στο εργαστήριο, όπως ανέφερε στο Sputnik η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας, Γεωργία Γκιούλα, «φτάνουν από 200 έως 400 και πλέον» δείγματα προς εξέταση κορονοϊού.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως έχει αυξηθεί ο αριθμός των θετικών. Δεν είμαστε στα επίπεδα του περσινού Νοεμβρίου, αλλά βλέπουμε μια σταθερή αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα θετικά σε ένα σταθερό αριθμό δειγμάτων που έρχεται στο εργαστήριο μας» είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει «σχεδόν 100%» σε όλα τα θετικά δείγματα, ενώ οι ηλικίες όσων νοσούν από τον κορονοϊό στην πλειονότητα είναι «από 30 έως 50, δηλαδή νεαροί ενήλικες και μεσήλικες» ενώ «σποραδικά έχουμε και κάποια θετικά από παιδιά».
Ανησυχία για συνλοίμωξη κορονοϊού και γρίπης
Η κα Γκιούλα εκφράζει την ανησυχία της, αφού υπάρχει μεγάλη κινητικότητα δεδομένου ότι πλέον έχουν ανοίξει όλες οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, γεγονός που συνδυάζεται με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού αλλά κυρίως με τον ιό της γρίπης.
«Όσο θα πηγαίνουμε προς τον χειμώνα, θα αρχίσουμε να κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους και το θέμα είναι τι θα γίνει φέτος με την γρίπη. Ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα θετικά κρούσματα γρίπης στις γειτονικές χώρες. Φέτος θα είναι αλλιώς, δεν θα είναι όπως πέρυσι που δεν είχαμε καθόλου γρίπη. Πέρσι ίσχυε το lockdown, δεν κυκλοφορούσαμε καθόλου ενώ είχαν εμβολιαστεί πάρα πολλοί και εύχομαι και φέτος να εμβολιαστεί το ίδιο μεγάλο ποσοστό» είπε η κα Γκιούλα προσθέτοντας ότι πέρσι στην Ελλάδα -αλλά και σε όλη την Ευρώπη- η γρίπη είχε εξαφανιστεί κατά 99%!
Εξέφρασε δε, την άποψη ότι φέτος η γρίπη θα μας επισκεφτεί για τα καλά «και να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν αυτοί οι δύο ιοί -της γρίπης και του κορονοϊού- όταν θα βρεθούν σε έναν οργανισμό».
«Φαίνεται ότι επιβαρύνουν την κατάσταση και αυξάνουν και τη θνητότητα, όταν έχουμε συνλοίμωξη, δηλαδή παρουσία και των δύο ιών σε ένα άτομο» ανέφερε προσθέτοντας ότι ο «φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος» και «όσο στη Θεσσαλονίκη δεν εμβολιαζόμαστε», η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη.
Όπως επισήμανε η κα Γκιούλα, η γρίπη στην Ελλάδα εμφανίζεται περί τα τέλη Δεκεμβρίου ωστόσο «το Εργαστήριο μας έχει αρχίσει ήδη την επιτήρηση για την εμφάνιση της», προσθέτει.