Στις πλημμύρες που πλήττουν τη Βόρεια Εύβοια μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας “Αθήνα” αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας και έκανε λόγο για ανάγκη για “στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές” και την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης και διαχείρισης τέτοιων φαινομένων.
“Αναμφίβολα είχαμε μια έντονη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε τα θέματα από την αρχή. Τον προβληματισμό που έθεσα όταν ήταν η πυρκαγιά, ότι χρειάζονται στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, καινοτόμα έργα που θα αποτρέψουν τις πλημμύρες. Θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα που αποτρέπουν, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, παρεμβάσεις κατά μήκος της κοίτης, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία και η ιολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων”, δήλωσε αρχικά μιλώντας στο Open, ο Ευθύμης Λέκκας.
“Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση, που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν μπορούμε να προλάβουμε, δεν έχουμε τις δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή, πρέπει να παρέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία και στοχευμένες περιοχές“, προσέθεσε.
“Πρέπει τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης όλων αυτών των φαινόμενων”
“Είχαμε επισημάνει συγκεκριμένες λεκάνες για να γίνουν παρεμβάσεις. Αντί αυτού πήγαμε σε ολιστικές καταστάσεις, που δεν βοηθάνε και τρέχουμε να προλάβουμε. Στην Κύπρο, μέσα σε δύο μήνες έγιναν στοχευμένα έργα. Εδώ δεν έγιναν αυτά τα έργα, προσπαθούμε να κάνουμε γενικότερο σχεδιασμό, αλλά προς ώρας πρέπει να κάνουμε ειδικότερο σχεδιασμό κατά μήκος συγκεκριμένων ρευμάτων, συγκεκριμένων περιοχών. Εδώ δεν έγιναν από μεγάλα ρεύματα, από μεγάλες λεκάνες. Έγιναν σε μικρές λεκάνες στην ανατολική περιοχή σε πολύ συγκεκριμένα ρέματα στα οποία θα μπορούσαμε να επέμβουμε”, είπε ακόμα ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ.
Επιπλέον έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” για την επόμενη φορά που θα υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα “εφόσον δεν έχουμε κάνει στοχευμένες ενέργειες με καινοτόμες διαδικασίες” θα υπάρξουν πάλι τα ίδια και σημείωσε ότι αυτά τα έργα χρειάζονται δύο μήνες όπως και στην περίπτωση της Κύπρου. “Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης όλων αυτών των φαινόμενων”, κατέληξε.