Οι χρήστες του Twitter εκφράζουν την στήριξή τους στους εργαζομένους της εταιρείας διανομής φαγητού efood μετά την καταγγελία ότι οι ντελιβεράδες ενημερώθηκαν πως δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους αν δεν αποδεχθούν το "συνεργατικό μοντέλο".
Η καταγγελία του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής ότι η εταιρεία διανομής φαγητού efood ενημερώνει εργαζομένούς της πως σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν να εργαστούν με βάση το «συνεργατικό μοντέλο», τότε δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση εργασίας τους, προκάλεσε αντιδράσεις στο Twitter.
To hashtag #cancel_efood είναι η πιο δημοφιλής τάση με πάνω από 10.000 σχόλια, στα οποία οι χρήστες δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που καλούν σε διαγραφή της εφαρμογής.
Στα περισσότερα από τα tweets, οι χρήστες τονίζουν ότι οι διανομείς της εταιρείας δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και λαμβάνουν «ως ευχαριστώ απόλυση ή freelancing εκμετάλλευση».
Άλλοι σχολιάζουν το πώς λειτουργεί η ελεύθερη αγορά εις βάρος των εργαζομένων.
Στο Twitter κυκλοφορεί και φωτογραφία που φέρεται να αποτυπώνει το σχετικό μήνυμα προς τους διανομείς.
Οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν ότι θα σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους και ότι θα τους στηρίξουν.
Η ανακοίνωση του Συνδικάτου για το efood
Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής επισημαίνει - μεταξύ άλλων - πως «η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της e-food ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων».
«Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρει πως αποδεικνύεται «ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με την Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους».
Καταλήγοντας, το Συνδικάτο κάνει λόγιο για «εκβιασμό της εταιρείας προς τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλλημα ή άνεργος ή "συνεργάτης"».
«Όπου "συνεργάτης", εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες».