Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ σε περίπτωση που η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα παρουσιάσει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση, εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Δημήτρης Παρασκευής.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση της πορείας της πανδημίας δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί ανάλογα θα αυξηθεί και η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.
Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ανέφερε πως η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος των υγειονομικών είναι τέτοια που καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα εργαζομένων.
Για το αν πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε ποιες κατηγορίες ο ίδιος αναφέρει είπε πως αυτό δεν συζητείται στην επιτροπή των εμπειρογνώμων και ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ για όλους τους συνανθρώπους καθώς και να αξιολογηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και μετάδοσης για την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως ατόμων σε εστίαση και σώματα ασφαλείας. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς
Σχετικά με την βρετανική μελέτη ότι η μετάλλαξη '«Δέλτα»' συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και το αν ισχύει αυτό στην Ελλάδα είπε ότι τα δεδομένα της εν λόγω μελέτης είναι αρκετά αξιόπιστα, παρόλαυτά υπάρχει επιφύλαξη με το γεγονός ότι αφορά διαφορετικές χρονικές περιόδους και ενδεχομένως οι ηλικιακές ομάδες να ήταν διαφορετικές και το ποσοστό των ατόμων που ήταν ασυμπτωματικοι και δεν διαγνώστηκαν να διαφέρουν με αυτών που είχαν προσβληθεί με το στέλεχος Δέλτα και Άλφα.
«Είναι σίγουρα πιο μολυσματικό το στέλεχος Δέλτα. Είμαστε πιο επιφυλακτικοί αναφορικά με τον κίνδυνο για νόσηση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αντίστοιχη μελέτη στην Ελλάδα αλλά γενικότερα όσο τα κρούσματα αυξάνονται θα αυξάνονται και οι νοσηλείες.