Το χέρι βαθιά στην τσέπη για να παραμείνουν «ενεργά μέλη» της κοινωνίας θα πρέπει να βάλουν από Σεπτέμβρη οι ανεμβολίαστοι, καθώς όπως έχουν ήδη τονίσει μέλη της κυβέρνησης, τα έξοδα για την διενέργεια rapid test θα είναι αποκλειστικά δικά τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακόμη και αν κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί αποφασίσει να παραμείνει σπίτι απέχοντας από πολλές δραστηριότητες, εν τέλει δεν θα αποφύγει το rapid test, καθώς θα είναι υποχρεωτικό για την είσοδο του στον χώρο εργασίας του.
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως πριν λίγες ημέρες κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως θα παραμείνει το μπλόκο στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων, κινηματογράφων και γηπέδων.
Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Από την άλλη, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει από τον Σεπτέμβρη είτε να κάνουν rapid test με δικά τους έξοδα, είτε θα κάθονται σπίτι τους.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η τιμή του rapid test θα είναι προκαθορισμένη, ενώ δεν αποκλείεται να διατεθούν τον Σεπτέμβρη και στα φαρμακεία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το rapid test θα κοστίζει 10 ευρώ (από 20 που ήταν), ωστόσο οι ανεμβολίαστοι θα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα.
Έτσι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να δίνουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα ώστε να γίνονται δεκτοί στην εργασία τους.
Αύριο οι ανακοινώσεις
Το ακριβές πλαίσιο στο οποίο θα… μπουν οι ανεμβολίαστοι από το φθινόπωρο, θα ανακοινωθεί αύριο το απόγευμα, κατά πάσα πιθανότατα από το υπουργείο Υγείας.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως οι ανεμβολίαστοι θα λάβουν «κόκκινη κάρτα» για τους εσωτερικούς χώρους σε εστίαση και ψυχαγωγία.
Έτσι το αρχικό σχέδιο για μεικτούς χώρους φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο συρτάρι, τουλάχιστον για όσο τα νούμερα των εμβολιασμένων δεν αυξάνονται ικανοποιητικά. Επομένως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των καφετεριών και των εστιατορίων, των μπαρ, των κέντρων διασκέδασης και των γηπέδων.
Επιστρέφει η χρήση της μάσκας;
Αυτό πάντως που είναι πολύ πιθανό να μείνει κοινό μέτρο και για τους δύο είναι η επιστροφή της χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.
Αν και το συγκεκριμένο μέτρο είχε σταματήσει να είναι υποχρεωτικό, με τους ειδικούς να παραμένουν στην ειδική σύσταση χρήσης της σε συνωστισμό, δεν αποκλείεται να επιστρέψει.
Το ζήτημα αναμένεται να συζητήσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ειδικά μετά την παρουσίαση τριών μελετών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Οι τρεις μελέτες υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει περίπου το 55% των λοιμώξεων, το 80% των συμπτωματικών λοιμώξεων και τουλάχιστον το 90% των νοσηλειών.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία πλέον αρχίζει και φαίνεται καθαρά και ευρωπαϊκά στατιστικά με την Ελλάδα να είναι 9η από το τέλος στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, όπως αποτυπώνεται και στην σημερινή επισκόπηση της σελίδας VaccinationEu, έχουν ως αποτέλεσμα το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας να επιστρέφει σε γοργούς και έντονους ρυθμούς.
Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν η ελπίδα για το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας σβήνει και η ανάγκη για επιπλέον προστασία εμβολιασμένων και μη φουντώνει.