Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιά στα Βίλια: Πολίτες ''γιούχαραν'' άγρια αστυνομικούς- "Να φύγετε, τα έχετε κάνει…"

Δραματικές ώρες πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας οι κάτοικοι στα Βίλια Αττικής, οι οποίοι έδωσαν ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που έκαιγαν το όρος Πατέρα και απειλούσαν να πλησιάσουν οικισμούς.

Μαζί με τους πυροσβέστες, οι κάτοικοι του Αγίου Νεκταρίου δεν εγκατέλειψαν το χωριό τους, δηλώνοντας αποφασισμένοι ότι «ή θα το σώσουν ή θα καούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως κατέγραψε η κάμερα του STAR, με πριόνια και υπό το φως των φακών απλοί πολίτες έκοβαν δέντρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την επέλαση της πυρκαγιάς, η οποία πλησίασε επικίνδυνα την Εθνική Οδό Βιλίων – Πόρτο Γερμενού.

Μάλιστα, λόγω της ολονύχτιας μάχης και της εξάντλησης, κάποια στιγμή «άναψαν» τα αίματα μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή και ακολούθησε έντονος διάλογος.

Εκείνοι με τη σειρά τους επανέλαβαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να απομακρυνθούν επειδή «εμποδίζουν» και «υπάρχει εντολή από πάνω».

Τότε, ο ίδιος πολίτης αποκρίθηκε: "Τι εμποδίζουμε, ποιοι εμποδίζουμε. Αν δεν ήμασταν εμείς...".

Μάλιστα το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενεί την καταγγελία ενός άλλου πολίτη, ο οποίος είπε σαφώς ότι για τη φωτιά ευθύνεται δασαρχείο, καθώς δεν έχει κοπεί ποτέ ούτε ένα πεύκο.

«Όσες φορές έχουμε πάει για άδειες, δεν κόβει κανένας. Μόλις κόψεις ένα πεύκο, σου ρίχνουν ένα χρόνο φυλακή», ανέφερε ο πολίτης στην κάμερα του Star.

Μαίνεται για τρίτη μέρα η φωτιά στα Βίλια

Για τρίτη μέρα μαίνεται η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους της περιοχής να περνούν άλλη μια δύσκολη νύχτα.

Με το πρώτο φως της ημέρας, οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στο Παλαιοχώρι, το οποίο απειλείται έντονα από τη μεγάλη φωτιά.

Το δύσκολο βράδυ που πέρασε, απειλήθηκε ο οικισμός Θέα, αλλά, ευτυχώς, δεν κάηκαν σπίτια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μάνδρας που μίλησε στην ΕΡΤ.

Στη φωτιά στα Βίλια, επιχειρούν 370 πυροσβέστες με εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Στο μέτωπο βρίσκονται και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Από αέρος, με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να συνδράμουν οκτώ ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev.

Αποκαρδιωτικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις σε Βίλια, οι οποίες υπολογίζονται στα περίπου 50.000 στρέμματα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ