Σκηνικό ανησυχητικού συνωστισμού παρατηρήθηκε χθες στο πανηγύρι στο Μεγάλο Περιστέρι Ιωαννίνων επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη των ειδικών για εικόνες κοσμοσυρροής που ευνοούν την υπερμετάδοση του ιού εν μέσω Δεκαπενταύγουστου.
Αν και προχτές έγινε σύσκεψη στην Περιφέρεια λόγω υψηλών κρουσμάτων στην Ήπειρο και ζήτησαν απο τις αρμόδιες Αρχές να μην υπάρξουν τέτοιου είδους φαινόμενα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο, όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύει το protothema.gr.
Μέσα στην κορύφωση του κύματος μετακίνησης, σε πολλά μέρη της χώρας, γνωστά για οργάνωση πανηγυριών και θρησκευτικό τουρισμό, επικράτησε το αδιαχώρητο.
Σε αυτά συγκαταλέγονται το Μεγάλο Περιστέρι Ιωαννίνων και η Πάτμος.
Στο πανηγύρι των Ιωαννίνων ο κόσμος στέκεται όρθιος, χορεύει χωρίς να κρατά αποστάσεις, ενώ ουδεμία στοιχειώδη μέριμνα υπάρχει για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Η ζωντανή μουσική ενισχύει τη διάθεση για ξέφρενο γλέντι.
Ανησυχία για την Πάτμο
«Πατείς με, πατώ σε» και στην Πάτμο όπου συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος κόσμου για τον Δεκαπενταύγουστο.
Όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία, στην κεντρική πλατεία της χώρας του νησιού επικρατούσε το αδιαχώρητο κάθε βράδυ, σκηνικό που δεν απείχε πολύ από τον συνωστισμό που είχε παρατηρηθεί στα Ματογιάννια Μυκόνου.
Κάθε βράδυ, συγκεκριμένα, η πλατεία της χώρας του νησιού προσέλκυε όγκο τουριστών, σε σημείο που ήταν απροσπέλαστη.
Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί στέλνουν το μήνυμα για προσεκτικές κινήσεις στους χώρους διασκέδασης σε μια περίοδο αύξησης κρουσμάτων, πολλά γεγονότα πυροδοτούν ανησυχία για περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και τρομακτική άνοδο των μολύνσεων τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά στο ζήτημα της υπερμετάδοσης, επιστήμονες τονίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να μεταδώσουν σε πολλούς άλλους τον κορωνοϊό, αλλά οι λιγοστοί που βρίσκονται στο λάθος σημείο στη λάθος στιγμή της λοίμωξης, είναι αρκετοί για να κάνουν ευρύτερη «ζημιά». Όλες οι εκτιμήσεις από διάφορες χώρες συνηγορούν ότι μόνο το 10% έως 20% των κρουσμάτων ευθύνονται για το 80% περίπου των νέων λοιμώξεων.
Μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον ειδικό στη μαθηματική-επιδημιολογική μοντελοποίηση δρα Τζόσουα Σίφερ του Αντικαρκινικού Κέντρου Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αναφέρει ότι ένα περιστατικό υπερμετάδοσης πιθανότατα θα συμβεί όταν συνδυαστούν δύο πράγματα: ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε τέτοια φάση κορύφωσης της λοίμωξης Covid-19, ώστε ο οργανισμός του διαθέτει μεγάλο ιικό φορτίο που διαχέει στο περιβάλλον, βρεθεί σε ένα χώρο όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, ιδίως χωρίς μάσκα.