Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, όπως αποτυπώνεται από τον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων στα 2.942 και τον δείκτη θετικότητας στο 3,3%, κάτω από το 4%, για την επικράτεια και με σημαντικές διακυμάνσεις ανά περιφέρεια.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος στην ενημέρωση της Πέμπτης, οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) παρουσιάζουν ελαφρώς αυξητικές τάσεις και σε κάποια από τα νησιά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά.
Η μελανή επιδημιολογική εικόνα των νησιών διαγράφεται και από τη σημερινή κατανομή των εγχώριων κρουσμάτων κορωνοϊού. Ενδεικτικά, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίζει 5 κρούσματα στην Ικαρία, 10 στην Ζάκυνθο όπου παρατείνεται το lockdown, 23 στη Μύκονο, 42 στη Νάξο, 118 στη Ρόδο, 15 στη Σύρο, 28 στη Χίο και, έπειτα, η ξεχωριστή περίπτωση της Κρήτης που συγκεντρώνει 501 νέα κρούσματα, με τα 278 στο Ηράκλειο και τα 158 στα Χανιά, τα οποία δεν διέφυγαν τη χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων.
Την αγωνία κορυφώνει ο συνδυασμός της μεγάλης διασποράς στις παραπάνω περιοχές σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έλεγξε το τελευταίο 15ήμερο το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 του ΕΟΔΥ, όσα εντοπίστηκαν στα νησιά Ιονίου και Αιγαίου αφορούν κατά 100% την ινδική παραλλαγή, ποσοστό που ανέρχεται στο 94,52% αντίστοιχα για την Κρήτη.
Η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη που από το 79,1% τώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει σύντομα το 90%, απαιτεί προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, προειδοποίησε ο καθηγητής, δεδομένου πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να τη μεταδώσουν, με τα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού και τα self-test ιδίως να αναγάγονται σε μέγα όπλο για τον περιορισμό της διασποράς. «Τεστ πριν και μετά τις διακοπές», ήταν η έκκληση του κ. Γώγου προς τους νέους, σε μια κρίσιμη περίοδο που η πανδημία δείχνει να επανέρχεται και σε ηπειρωτικές περιοχές.
Στην Αττική εντοπίζονται σήμερα 938 κρούσματα (227 στο κέντρο), 298 στη Θεσσαλονίκη, 142 στην Αχαΐα και πολλά ακόμα σε Βοιωτία (53), Κορινθία (70), Εύβοια (88), Ηλεία (40), Καβάλα (70) και Μεσσηνία (74).
Η «νόσος των νέων»
Σε 3.605 επιπλέον κρούσματα μεταφράζεται η ορμητικότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας κορoνοϊού, της «νόσου των νέων» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή, η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων είναι τα 29 έτη και το 56% του συνόλου των λοιμώξεων κάτω από τα 34. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πανδημία έχει ξεκινήσει να στρέφεται δειλά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ιδίως σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, εξέλιξη που προμηνύει κατάσταση συναγερμού.
Δηλωτικό του προβλήματος των ανεμβολίαστων είναι ότι αποτελούν το 99% των νοσηλευόμενων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – Covid, στις οποίες η πληρότητα αγγίζει πλέον το 51% ενώ στο 40% κυμαίνεται αντίστοιχα για τις απλές κλίνες.
Την πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο, αποτυπώνει η μικρή αύξηση στον δείκτη εισιτηρίων-εξιτηρίων, ανέφερε ο κύριος Γώγος, επισημαίνοντας πως οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 διπλασιάστηκαν σε 20 μόνο ημέρες. Άλλες 200 καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο και 20 ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ στους 240 πέρασαν οι διασωληνωμένοι από τους 226, με το ένα μόλις περιστατικό από τα 14 της διαφοράς από την ηλικιακή ομάδα έως 40 ετών, τα 11 από τους 40 – 64 ετών και μόλις δύο στην ομάδα άνω των 65 ετών.
«Είναι σαφές ότι στο κύμα που περνάμε τώρα, παρότι έχουμε επιδημιολογικά το ίδιο φορτίο με το τρίτο κύμα, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό λιγότεροι, σε ποσοστά 60-80% λιγότερο», σχολίασε ο καθηγητής αποδίδοντας τη σημαντική διαφορά στο πολύτιμο όπλο του εμβολιασμού.
Τι φοβούνται οι ειδικοί για το φθινόπωρο - O ρόλος των νέων
Η ανησυχία των ειδικών κορυφώνεται εν όψει του φθινοπώρου, τόσο για τη μεταφορά της νόσου από τους νεότερους στις οικογένειές τους όσο και για την ενδεχόμενη παρουσία του ιού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε την αξία της τήρησης των μέτρων, των ελέγχων κορoνοϊού και κυρίως του εμβολιασμού, ο οποίος συνιστάται για όλους τους νέους άνω των 12 ετών ως η λύση στα παραπάνω προβλήματα και, επιπλέον, μια σημαντική ώθηση στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας πάνω από το 80%, εγχείρημα που υπέστη σημαντική καθυστέρηση τους θερινούς μήνες.
Επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, τόνισε το 98% της ανοσοαπόκρισης που πετυχαίνουν οι νέοι 12-25 ετών μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους κατά της COVID-19.