Κοινωνία

Τουρισμός: Κάτι από 2019 θυμίζει ο φετινός Αύγουστος – Σε ποιο νησί οι αφίξεις είναι αυξημένες

Τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τον Αύγουστο, είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Κόντρα στα εμπόδια που έχουν προκύψει, πρώρα η έξαρση των κρουσμάτων και μετά η πύρινη λαίλαπα, οι αφίξεις για το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου κινούνται κοντά στο 80% για πολλούς δημοφιλείς προορισμούς.

Την παράσταση βέβαια κλέβει η Σαντορίνη, που είναι οριακά πάνω από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελικά πιάνεται ο στόχος

Η τάση αυτή αν διατηρηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα και ειδικά για το υπόλοιπο του Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να φέρει ακόμη πιο κοντά την επίτευξη του στόχου, που είχαν θέσει κυβέρνηση και παράγοντες του τουρισμού στη αρχή της περιόδου. Ένας στόχος που ήταν να έρθουν έσοδα που θα ήταν στο 50% αυτών της προ πανδημίας χρονιάς.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα στο σύνολο του 2019, ήταν 18,2 δις, κάτι που σημαίνει ότι αν εφέτος πιαστεί ο αρχικός στόχος, που στην πορεία φάνηκε υπέρ αισιόδοξος και μάλλον ανεδαφικός, τα έσοδα θα προσεγγίσουν ή και θα υπερβούν τα 9 δις.

Σε επίπεδο αφίξεων από την αρχή του χρόνου, αυτές κινούνται περίπου στο 40% σε σχέση με το 2019, ενώ ειδικά για τον Αύγουστο υπερβαίνουν αγγίζουν ακόμη και το 80%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλές επιδόσεις σε Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια των μεγάλων τουριστικών προορισμών της χώρας και ειδικότερα στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, όπου μεταφέρεται το κυρίως βάρος της τουριστικής περιόδου ιστορικά, καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα στη Μύκονο για παράδειγμα οι διεθνείς αφίξεις φαίνεται να έχουν προσεγγίσει το 85% εκείνων της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου 2019. Κοντά στο 85% κινούνται για το ίδιο διάστημα και οι αφίξεις στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων στην Κρήτη.

Στην Σαντορίνη μάλιστα οι αφίξεις για τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, είναι σε επίπεδα υψηλότερα αυτών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι στην περίπτωση που η θετική αυτή εικόνα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, τότε μπορεί να δούμε επιδόσεις ανάλογες με αυτές του Αυγούστου 2019.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν υπάρχει εφησυχασμός και αυτό διότι υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, μπορεί να υπήρξε αρχικά ένας προβληματισμός στους παρόντες της τουριστικής βιομηχανίας για το αντίκτυπο που θα είχε, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν ήταν σημαντικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη πλευρά πάντως η αύξηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στα επιδημιολογικά δεδομένα, σίγουρα προκαλεί ανησυχία. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά υπάρχει προβληματισμός και αυτό διότι αν δεν υπάρξει αναχαίτιση, τότε σίγουρα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου.

Οι παράγοντες του τουρισμού, ευελπιστούν όχι μόνο στον Αύγουστο, αλλά και στους δύο επόμενους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έτσι ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών που έφερε η καθυστερημένη εκκίνηση της φετινής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 2,36 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 οι αφίξεις κινήθηκαν στο 65,5%. Τον Ιούλιο του 2019 –τελευταίου κανονικού έτους πριν από την πανδημία και χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό– οι αφίξεις έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες, αλλά τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στα 1,4 εκατομμύρια

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...