Καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές. Έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες υψηλού κινδύνου για τα επόμενα 25 χρόνια, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς πιέσεις για τη λήψη μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα τα φαινόμενα ξηρασίας αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα, διάρκεια και ένταση, ιδίως στις χώρες της Μεσογείου, αλλά και σε μεγάλα τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, όπως διαπιστώνεται κι από την ελληνική εμπειρία, διάφορες χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν βιώσει πολλαπλές περιόδους λειψυδρίας και ελλείψεων βροχών.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αυξημένη πιθανότητα ακραίων καυσώνων, θέτουν μια σημαντική απειλή για την Ευρώπη, όπως προειδοποιεί η Κομισιόν, στην έκθεση για τις Φυσικές και Μη Καταστροφές που απειλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι συνθήκες εκτεταμένης ξηρασίας, οι οποίες επηρέασαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2018 την κεντρική και νότια Ευρώπη, και οι οποίες οδήγησαν στις άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές της Σκανδιναβίας, μπορούν να αποτελέσουν τη νέα νόρμα σε βάθος 25ετίας.
To πρόβλημα ξηρασίας
Στη νότια Ευρώπη ιδίως, η διαθεσιμότητα νερού θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και κατά 40%, καθώς οι ξηρασίες επηρεάζουν με αυξημένο ρυθμό τα οικοσυστήματα, τις αγροτικές καλλιέργειες, την ενεργειακή παραγωγή και τα αποθέματα νερού σε περιοχές, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο όριο όσον αφορά τις πηγές νερού.
Χωρίς την ύπαρξη ενός διεθνούς συστήματος εξισορρόπησης, οι αποδόσεις των καλλιεργείων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά τουλάχιστον 10% σ’ αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Εξάλλου το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να υποστούν τις υψηλότερες απώλειες ύδατος σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Οι ζημιές στις παράκτιες περιοχές
Στο μεταξύ, οι ζημιές στις παράκτιες περιοχές από τις πλημμύρες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά σ’ όλες τις παραθαλάσσιες χώρες της Ε.Ε., ιδίως σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Οι μεγαλύερες ζημιές θα παρατηρηθούν στη Γερμανία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για ορισμένες χώρες δε, η ζημιά θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο του μελλοντικού ΑΕΠ. Για παράδειγμα, το 4,9% στην Κύπρο, το 3,2% στην Ελλάδα και το 2,5% στη Δανία (έως το 2100).
Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το 2018 οι πυρκαγιές στην Αττική είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 120 ανθρώπων. Ήταν οι δέυτερες πιο θανατηφόρες φωτιές του 21ου αιώνα σ’ όλο τον κόσμο, μετά το πύρινο μέτωπο της Αυστραλίας το 2019, το οποίο «σκότωσε» 180 άτομα.
Ελλάδα: 180% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020 οι καμένες εκτάσεις το 2021
Σημαντική θετική απόκλιση 180% της έκτασης των καμένων εκτάσεων από τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς 2008-2020 δείχνει η επεξεργασία των στοιχείων για τις καμένες εκτάσεις στη χώρα μας μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 5 Αυγούστου 2021, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στη βάση δεδομένων δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη οι καμένες εκτάσεις μεταξύ 5 και 6 Αυγούστου, κυρίως της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, που ξεπερνά σε έκταση τα 150.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες δορυφορικές εκτιμήσεις του meteo.
Όπως έγραφε χθες το moneyreview.gr το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, μιας και οι γειτονικές μεσογειακές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με παρόμοια περιστατικά. Με παρόμοιο τρόπο περνά το καλοκαίρι και η Ιταλική κυβέρνηση, μιας και έχει σημειώσει αύξηση 208% στον αριθμό των πυρκαγιών το 2021 σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020, καθώς και μια σημαντική αύξηση 232% στις καμένες εκτάσεις από τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου.