Κοινωνία

Φονικό «απέραντο γαλάζιο»: Δεκάδες μάταιοι πνιγμοί κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας

Eνα κοριτσάκι μόλις έξι χρόνων που άφησε την τελευταία του πνοή σε παραλία με beach bar στην Αυλίδα είναι το τελευταίο θύμα της μάστιγας του καλοκαιριού, των πνιγμών, σε παραλίες σε όλη τη χώρα.

Οι ανθρωποθυσίες στον βωμό της θάλασσας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και αυτό το καλοκαίρι, με δεκάδες λουομένους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε θαλάσσιες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μια χώρα με ιδιαίτερα μεγάλη ναυτική παράδοση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο διάστημα από το Σάββατο 17 Ιουλίου έως την Κυριακή 25 Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 26 συνάνθρωποί μας, ανάμεσα στους οποίους ένα αγοράκι 10 ετών, το οποίο πνίγηκε σε παραλία στο Λαγονήσι και το 6χρονο κορίτσι στην Αυλίδα, όταν ξέφυγαν από την προσοχή των γονιών τους. Δηλαδή, πάνω από δύο λουόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε ημέρα αυτό το καλοκαίρι σε παραλίες της χώρας!

Η θάλασσα κρύβει κινδύνους και πολλοί είναι οι λουόμενοι που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Από τους 26 νεκρούς, οι 22 είναι Ελληνες και οι τέσσερις αλλοδαποί.

Υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους

Αν και είμαστε λαός με ναυτοσύνη και ατελείωτες παραλίες, κάποιοι συμπατριώτες μας φαίνεται πως υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους στο κολύμπι… Ενα άλλο στοιχείο που προκύπτει είναι πως οι 21 από τους 26 νεκρούς είναι ηλικιωμένοι. Επίσης, από τους 26 λουομένους που πνίγηκαν, οι 16 ήταν άνδρες, 8 γυναίκες και δύο παιδιά, πράγμα που ενδεχομένως σημαίνει ότι οι γυναίκες προσέχουν περισσότερο από τους άντρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eνας, ακόμη, παράγοντας είναι οι σημαντικές ελλείψεις ναυαγοσωστών, οι οποίοι θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές στις οργανωμένες πλαζ. Οπως παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, το ποσοστό κάλυψης σε ναυαγοσώστες φτάνει το 75% των 536 υπόχρεων παραλιών, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης έλεγχος όλων των οργανωμένων πλαζ.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για κολύμπι με ασφάλεια:

  • Κολυμπάτε πάντα με παρέα.
  • Μην απομακρύνεστε από τις ακτές, όταν δεν ξέρετε καλό κολύμπι.
  • Μην μπαίνετε στη θάλασσα για διάστημα τριών μέχρι τεσσάρων ωρών μετά το φαγητό.
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν κολυμπήσετε.
  • Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζετε.
  • Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη.
  • Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
  • Αν κουραστείτε κολυμπώντας, μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε.
  • Αν πάθετε κράμπα, χαλαρώστε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ! 6χρονη «χάθηκε» στα ρηχά νερά της Αυλίδας

Η έλλειψη προσοχής και η απουσία ναυαγοσώστη ήταν αρκετά για να γίνει το κακό στην παραλία ενός beach bar στην Αυλίδα, όπου ένα 6χρονο κοριτσάκι πνίγηκε μπροστά στα μάτια της μητέρας του. Το άτυχο αγγελούδι είχε πάει για μπάνιο το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην παραλία, μαζί με τη μητέρα και τον 11χρονο αδερφό του.

Το κοριτσάκι έπαιζε στα ρηχά νερά, σε απόσταση μόλις δύο μέτρων από την ακτή, αλλά το κακό δεν άργησε να γίνει. Για λίγα λεπτά η μητέρα της σταμάτησε να την επιτηρεί και ξαφνικά η άτυχη μικρούλα έχασε τις αισθήσεις της κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Εντρομη η μητέρα της, που βρισκόταν σε μικρή απόσταση στην παραλία, είδε το άψυχο κορμάκι της κόρης της να επιπλέει στη θάλασσα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανικός

Στο σημείο επικράτησε πανικός, καθώς δεν υπήρχε ναυαγοσώστης για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στο κοριτσάκι. Το ασθενοφόρο που κλήθηκε, έφτασε μέσα σε μόλις 13 λεπτά και μετέφερε την 6χρονη στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Ομως, ήταν ήδη πολύ αργά… Η σορός του άτυχου κοριτσιού μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διενέργεια νεκροτομής, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου. Την προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας.

Εκτός από την οικογένεια του αδικοχαμένου κοριτσιού, σοκ έχει υποστεί και ο ιδιοκτήτης του beach bar Γιάννης Σπυρόπουλος, ο οποίος κάλεσε το 166 και επισήμανε ότι το κοριτσάκι δεν κολυμπούσε στα βαθιά. Η κηδεία του 6χρονου κοριτσιού έγινε παρουσία των γονιών, συγγενών και φίλων της οικογένειας από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αυλίδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ