Με τον φόβο ενός τοπικού lockdown, όπως αυτό που ανακοινώθηκε για τη Μύκονο, ζει πλέον το νησί, αφού ούτε στην περιφέρεια Κρήτης, και κυρίως, δε, στο Ρέθυμνο, μπορεί κανείς να δηλώνει εφησυχασμένος με την εξέλιξη της πανδημίας.
Βέβαια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Κρήτης, που ανακοινώθηκαν χθες, ήταν κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τα στοιχεία του Σαββάτου, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι μπορεί κανείς να μιλάει για μια αισιόδοξη κατάσταση.
Αναλυτικότερα, 1.558 είναι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού για το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ που ελέγχθηκαν και τα οποία είναι 55.573. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 91 νέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 45 στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, 50 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και 20 στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.
Από τη Μύκονο το… “καμπανάκι”
Το περασμένο Σάββατο, νέα πρόσθετα μέτρα στη Μύκονο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Έτσι, από προχθές Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου, γεγονός που αποτελεί κάτι σαν “καμπανάκι” και για το νησί μας.
Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:
– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, που ξεκίνησε από χθες στις 6 το απόγευμα.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26/7 στις 6 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει, επίσης, ότι «τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητά της», καταλήγει ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή την περασμένη Πέμπτη, λέγοντας πως οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου είναι σε “πορτοκαλί” επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και ότι είναι ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdowns.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μια εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ίο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.
Τις τελευταίες ώρες πάντως ακούγονται και άλλα σενάρια για τις περιοχές που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες με περιοριστικά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν από κατεβασμένα ρολά στην εστίαση από τα μεσάνυχτα έως απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με το newsit, τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.
Τι εξετάζει η κυβέρνηση για εργαζόμενους;
Όχι μόνο μέτρα όπως αυτά που ξέρουμε και συνοδεύουν τα lockdown αλλά και μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό.
Σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.
Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να υποχρεωθούν σε ένα επιπλέον τεστ, να κάνουν τρία την εβδομάδα ή ανά 10 μέρες δηλαδή.
Γ. Μαρινάκης: Καλεί τους Ρεθυμνιώτες να εμβολιαστούν
Να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη και να αναθεωρήσουν την επιζήμια για τον εαυτό τους, τους οικείους τους και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο άποψή τους επιλέγοντας τη ζωή, καλεί τους συμπολίτες του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης.
Το κάλεσμα γίνεται με αφορμή τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και νοσούντων από την COVID-19 και της εξάπλωσης της μετάλλαξης “Δέλτα” στο Ρέθυμνο. Τόσο ο δήμαρχος όσο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου επισημαίνουν πως «σήμερα το Ρέθυμνο διεκδικεί τη θλιβερή πρωτιά σε αριθμό κρουσμάτων. Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές, αρνητικές και πλήττουν όλους τους βασικούς τομείς της καθημερινότητας, της προσωπικής και συλλογικής, κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξής μας… Παρακαλούνται οι συμπολίτες που εμμένουν στην αντι-εμβολιαστική επιλογή, η οποία πλέον στερείται σοβαρών επιχειρημάτων, υπολείπεται λογικής και υπαγορεύεται από εγωισμό και φιλαυτία, να σεβαστούν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με υγεία, ποιότητα, διάρκεια, αρμονία και αλληλεγγύη, το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα, να εργάζονται και να συνυπάρχουν με ασφάλεια».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου τονίζει ότι «ο εμβολιασμός είναι αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Είναι παραδοχή ζωής. Είναι σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι ελευθερία». Τις επόμενες ημέρες, διαπαραταξιακή ομάδα, αποτελούμενη από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θα επισκέπτεται τα χωριά και χώρους που συχνάζουν οι νέοι, προκειμένου τα μέλη της να συζητούν και να ενημερώνουν του ενδιαφερόμενους για τα οφέλη του εμβολιασμού. «Καλούμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να ακούσουν, να ενημερωθούν, να συνομιλήσουν, ώστε να λύσουν τις απορίες τους, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα ζωής που τους απευθύνει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και να διασφαλίσουν – αναλαμβάνοντας την ατομική και συλλογική ευθύνη που όλοι έχουμε απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους – την απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής, την ποιότητά της, το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας, που τώρα διακυβεύεται.
Οι επιλογές μας θα το καθορίσουν. Ας είναι υπεύθυνες και ανθρωποκεντρικές», τονίζει ο κ. Μαρινάκης, διατυπώνοντας παράλληλα το εξής επιχείρημα: «Η ανθρωπότητα επιβίωσε απ’ όλα τα δεινά που προκάλεσαν ασθένειες με πανδημική εξάπλωση όταν υποκατέστησε τη μεταφυσική, τις ιδεοληψίες, την ημιμάθεια και την άγνοια με τη Λογική, τη Συνείδηση, την Επιστήμη. Αυτή την ίδια Επιστήμη που εμπιστευόμαστε εμβολιάζοντας τα βρέφη μας, σε αυτήν που προστρέχουμε όταν αρρωστήσουμε ή για να προλάβουμε την εκδήλωση ή εξέλιξη μιας νόσου».