Κοινωνία

Σκιάθος: Νέα μόδα στην κλοπή χρημάτων... το «phishing»

Θύμα απάτης μέσω του διαδικτύου έπεσε ένας 56χρονος εργαζόμενος στη Σκιάθο, καθώς άγνωστοι κατάφεραν να του αποσπάσουν από τον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 3.990 ευρώ

Ο 56χρονος, φέρεται να έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, μήνυμα το οποίο φαινόταν να προέρχεται από γνωστή τράπεζα, καθώς δεν χρησιμοποιούνταν τα λογότυπα της και ζητούσαν να κάνει επιβεβαίωση αγοράς. Του ζήτησαν δηλαδή να αναγράψει τους κωδικούς του λογαριασμού του (username-password), καθώς ο εργαζόμενος νόμιζε πως ήταν επιβεβαίωση αγοράς που είχαν κάνει τα παιδιά του μέσω του διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίδοντας τους κωδικούς του, μεταφέρθηκε σε ένα λινκ με ψεύτικο περιβάλλον και κάποια στιγμή έλαβε ένα μήνυμα από την ίδια την τράπεζα, πραγματικό αυτή τη φορά, που τον ενημέρωνε, ότι η μεταφορά του ποσού των 3.990 ευρώ είχε ολοκληρωθεί.

Ο 56χρονος σάστισε, καθώς ανακάλυψε ξαφνικά ότι του είχαν «σηκώσει» όλα τα χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό, τα οποία μάλιστα είχαν τοποθετηθεί σε σουηδική τράπεζα από άγνωστο δράστη… Ο 56χρονος φέρεται να κατάγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία, ενώ φέρεται να κινητοποιήθηκε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρόκειται για την απάτη τύπου «phishing». Όταν λάβουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κείμενο ή άλλη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας που φαίνεται να προέρχεται από τράπεζα ή κάποια άλλη δημοφιλή ηλεκτρονική υπηρεσία, που μας ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.λπ. Αν τυχόν πέσουμε στη σχετική παγίδα, τότε οι πληροφορίες που εν αγνοία μας θα παρέχουμε, θα πουληθούν ή θα αξιοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων, ή υποκλοπή ταυτότητας. Η πιο κοινή τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» είναι να μιμηθεί κάποιος μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκαλώντας το θύμα να συμπληρώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του σε μια ψεύτικη φόρμα μέσα στο κείμενο του μηνύματος, σε ένα επισυναπτόμενο αρχείο, ή παραπέμποντάς τον σε μια ιστοσελίδα.

Η Αστυνομία συστήνει:

Ελέγχουμε πάντοτε το όνομα του αποστολέα και συγκεκριμένα την κατάληξη του domain (πχ @eeke.com) και εφόσον η κατάληξη δεν μας είναι γνωστή ή δεν υπάρχει σε μια μηχανή αναζήτησης, τότε πρόκειται για απάτη.

Παρατηρούμε και δεν παραπλανούμαστε από το θέμα του μηνύματος, αφού οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν βαρύγδουπους τίτλους, όπως π.χ. περί δήθεν οφειλής μας, περί ύπαρξης ιού στο λογισμικό του υπολογιστή, ότι είμαστε κληρονόμοι ενός τεράστιου ποσού από το εξωτερικό, ότι κάποιος θέλει να μας αποστείλει χρήματα κ.λπ.

Δεν ανοίγουμε ποτέ, πριν σιγουρευτούμε για την ασφάλειά τους, τους συνδέσμους που επισυνάπτονται στο mail. Κι αυτό γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο ή να μολυνθεί ο υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό μας κ.λπ. με κακόβουλο λογισμικό.

Ελέγχουμε τον τρόπο γραφής του mail, καθώς και την ορθογραφία του, είμαστε δε πάντα υποψιασμένοι όταν δεν αναφέρει συγκεκριμένα το όνομά μας εντός του κειμένου.

Καμία τράπεζα δεν ζητεί προσωπικά στοιχεία μέσω mail, γι’ αυτό δεν δίνουμε ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες ηλεκτρονικά.

Ελέγχουμε τακτικά τους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο (τραπεζικούς, online λογαριασμούς κ.λπ.), προκειμένου να έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα για αυτούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...