Κοινωνία

Νέα τουρκική πρόκληση: «Δεν υπάρχει ανοιχτό τζαμί και νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη»

Το....βιολί τους οι προπαγανδιστές της Τουρκίας, καταγγέλλουν τώρα την άρνηση των ελληνικών αρχών στις αιτήσεις για τζαμί και νεκροταφείο των “Τούρκων της Δυτικής Θράκης” που ζουν στη Θεσσαλονίκη!

Σύμφωνα με το...παραμυθάκι τους “οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που ζουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά την εκτέλεση των θρησκευτικών προσευχών τους και την ταφή των νεκρών τους, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν επιτρέπουν το άνοιγμα τζαμιών από την Οθωμανική περίοδο και εκεί δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο”.

Συμπληρώνουν δε πως “οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης” στη Θεσσαλονίκη εκτελούν τις προσευχές τους σε χώρο του Μουσουλμανικού Συλλόγου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο ίδρυσαν το 2005 και έκλεισε το 2017 ως «μη εξουσιοδοτημένος» από το εισαγγελέα.

“Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αναγκάζονται να στείλουν τους νεκρούς τους αλλού για ταφή, επειδή δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο στην πόλη. Οι ελληνικές αρχές απορρίπτουν συνεχώς τις αιτήσεις του συλλόγου για το άνοιγμα ενός από τα τζαμιά για λατρεία και για το νεκροταφείο” επιμένουν.

Ο Πρόεδρος Osman İsmailoğlu δήλωσε ότι περίπου οκτώ χιλιάδες “Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ζουν στη Θεσσαλονίκη” και δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα τους είναι η έλλειψη τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου ανοιχτού για λατρεία στην πόλη.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της “Τουρκικής Ομοσπονδίας της Δυτικής Θράκης” (ABTTF), Halit Habipoğlu, δήλωσε: "Παρόλο που η χώρα μας η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχουν ακόμη τζαμιά και νεκροταφεία για λατρεία για χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές αρχές αρνούνται πάντα τις αιτήσεις για τζαμί και νεκροταφείο του Μουσουλμανικού Συλλόγου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν να κάνουμε την προσευχή του Eid σε ένα από τα τζαμιά της πόλης, ακόμη και για μία φορά, και οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να κάνουν την προσευχή του Eid στο χώρο του συλλόγου τους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη, κηδείες έχουν σταλεί στην μακρινή Δυτική Θράκη για ταφή για χρόνια”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ