Κοινωνία

Έξαλλοι οι κτηνίατροι με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέο σχέδιο νόμου για την υγεία των ζώων και κατηγορούν την κυβέρνηση πως παίζει υπόγεια παιχνίδια για λόγους μικροπολιτικούς«Η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει θέλοντας να εξασφαλίσει συμμαχίες με συγκεκριμένο κομμάτι “φιλοζωικών” οργανώσεων και άλλων οργανωμένων συμφερόντων, καθαρά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό στήνει και το επικοινωνιακό της παιχνίδι, με την πρόσφατη υιοθεσία ενός σκύλου από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, μέσω της ανάθεσης της στείρωσης και περίθαλψης δεσποζόμενων από τους δήμους σε εταιρίες και ΜΚΟ, κάνει τον κλάδο των ζώων συντροφιάς βορά της κερδοφορίας των εταιριών παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Κτηνιάτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, οι επιστήμονες τάσσονται κατά της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων και χαρακτηρίζουν πράξη κακοποίησης τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς κτηνιατρική συνταγή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, με την πρόεδρό του Ιωάννα Γαλανού να δηλώνει στην «Espresso» πως πουθενά στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί οριζόντια στείρωση. «Δύο χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή τη γενική στείρωση, η Ρουμανία και η Κροατία, με εξαίρεση όμως τα ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (pedigree) και τα αυτόχθονων φυλών των χωρών αυτών. Εδώ έχουμε τις ελληνικές φυλές, κάποιες εκ των οποίων έχουν ιστορία 4.000 χρόνων. Είναι αδιανόητο εν μια νυκτί να αποφασίσουμε να διακόψουμε την αναπαραγωγή τους. Είναι πολιτιστικό ατόπημα, τεράστιο λάθος» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η στείρωση, όπως λέει, δεν είναι μια απλή ιατρική πράξη, αλλά μια σοβαρή εγχείρηση που απαιτεί νάρκωση και η οποία ενδεχομένως θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του ζώου και, σπανιότερα, τον θάνατο.

Οι εκτροφείς

Επιπλέον, ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας ζητά τη θεσμική κατοχύρωση των ερασιτεχνών εκτροφέων, των φυσικών δηλαδή προσώπων που εκτρέφουν ερασιτεχνικά, όχι κατ’ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ερασιτεχνική εκτροφή / αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο τοκετών ανά έτος, από έως δύο θηλυκούς σκύλους ή γάτες που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «κατοχυρωμένη επωνυμία εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η τρίτη και τελευταία ένστασή μας αφορά το άρθρο 33, στο οποίο γίνεται λόγος για μια επιτροπή παρακολούθησης του νόμου από επτά φορείς, όπου δεν περιλαμβάνεται ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας, ο μόνος αρμόδιος φορέας που μπορεί να επιβεβαιώσει αν ένας ερασιτέχνης εκτροφέας έχει επωνυμία εκτροφείου υπό τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία. Ζητάμε τη συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου ως του μόνου αρμόδιου φορέα για την ερασιτεχνική εκτροφή των σκύλων» σημειώνει η κυρία Γαλανού, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς όσους πολίτες συμφωνούν με τις θέσεις του ΚΟΕ να διατυπώσουν έως το βράδυ της 20ής Μαΐου τις απόψεις τους στη διαβούλευση.

Η αναπαραγωγή

Ενα εξίσου σημαντικό ζήτημα, στο οποίο βάζει «φρένο» το νομοσχέδιο, είναι η αναπαραγωγή ζώων θεραπείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με το αποτέλεσμα αυτής της επαφής να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. «Εχω ζήσει πολύ δυνατές και συγκινητικές στιγμές κατά τη διάρκεια επισκέψεων με σκύλους θεραπείας σε ιδρύματα και σχολεία όπου φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες» λέει στην «Espresso» ο εκπαιδευτής σκύλων και ερασιτέχνης εκτροφέας Κωνσταντίνος Μπιτσικώκος και συνεχίζει: «Εχω δει παιδί που δεν είχε γελάσει ποτέ στη ζωή του να λάμπει από χαρά επειδή άγγιξε ένα ζώο. Ενας άλλος μαθητής, που δεν αντιδρούσε σε κανένα ερέθισμα, μπουσουλούσε προσπαθώντας να πιάσει τον σκύλο και να τον πάρει αγκαλιά. Κλαίγαμε από συγκίνηση και παράλληλα γελούσαμε από χαρά γι’ αυτό το θαύμα που έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια μας. Αυτό θα σταματήσει με την υποχρεωτική στείρωση, καθώς δεν θα μπορούμε να αναπαράγουμε σκύλους θεραπείας και θα πρέπει να φέρνουμε από το εξωτερικό και με τεράστιο κόστος τέτοια ζώα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τεράστιο ζήτημα των αδέσποτων ζώων δύσκολα θα εκλείψει με την ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει, η συντριπτική πλειονότητα των αδέσποτων ζώων προέρχεται από τα τσοπανόσκυλα. «Οι τσοπάνηδες που βρίσκονται στα διάφορα χωριά της επικράτειας δεν θα στειρώσουν τα σκυλιά τους, καθώς δεν θα τους ελέγξει κανείς. Οπότε, το πρόβλημα δεν θα σταματήσει. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα καταστρέψει όλους εμάς, που δίνουμε καθημερινό αγώνα για την ευζωία και την καθαρότητα των φυλών».

Τέλος, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Αφροδίτη Λατινοπούλου, πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, τάσσεται κατά του νομοσχεδίου που προωθεί το κόμμα της. «Την Κυριακή είχα τη χαρά να ενημερωθώ από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης για τις απόψεις των κυνηγετικών οργανώσεων πάνω στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Κατανοώ και ενστερνίζομαι τις ανησυχίες τους περί της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων» έγραψε χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...