Επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας. Μετά από μήνες ξεκινούν τα μαθήματα, ενώ οι μαθητές Λυκείου επιστρέφουν μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Το άνοιγμα στα σχολεία προϋποθέτει αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθαρισμό και αερισμό των χώρων, αλλά και υποχρεωτική χρήση του self test, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό να προσέρχονται στους σχολικούς χώρους με βεβαίωση αρνητικού τεστ. Υποχρεωτική διενέργεια του τεστ ισχύει και για όσους εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.
Σε περίπτωση θετικού self test, θα πρέπει να γίνει επαλήθευση με rapid ή μοριακό και εφόσον βγει και δεύτερη φορά θετικό, το άτομο απομακρύνεται από τον σχολικό χώρο και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα φανεί και η πορεία των κρουσμάτων εντός των σχολικών χώρων με τη συμβολή των self tests. Υπενθυμίζεται ότι στα Λύκεια, κατά τις δύο εβδομάδες λειτουργίας τους πριν από το Πάσχα, εντοπίστηκαν χιλιάδες κρούσματα με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία εκατοντάδων τμημάτων ή σχολικών μονάδων μέσα σε λίγες μέρες.
Η διαδικασία των self tests
Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ (self test) κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.
Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. 'Αρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.
Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.
Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.
Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει, ότι «η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.».
Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι σχολικές μονάδες έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία».
Υπενθυμίζεται, ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
Επαναλειτουργούν δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων - κέντρα ξένων γλωσσών
Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Επίσης, από τη Δευτέρα μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.
Σημειώνεται, ότι από την επόμενη Δευτέρα, 17 Μαΐου, ξαναρχίζουν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Πέντε εβδομάδες διά ζώσης μαθημάτων έχουν μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με το τελευταίο κουδούνι να χτυπάει στις 11 Ιουνίου. Το σχολικό έτος πήρε παράταση λίγων εβδομάδων ώστε να καλυφθούν τυχόν κενά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει αποστείλει οδηγίες στα σχολεία για την κάλυψη της ύλης με στόχο να έχουν επάρκεια οι μαθητές για τη μετάβασή τους στην επόμενη τάξη.
Πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ένα αίτημα και της ΟΛΜΕ, η οποία υπογράμμισε τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι μαθητές μετά την παρατεταμένη απαγόρευση.
Διαφορετική είναι η κατάσταση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι στις 14 Ιουνίου θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα φροντιστήρια ανοίγουν κι αυτά με τη σειρά τους σήμερα αποκλειστικά για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών.
Οι υποψήφιοι έχουν λίγες εβδομάδες στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις με διά ζώσης μαθήματα σε μια «μάχη» που φέτος έχει αρκετές αλλαγές με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που πρακτικά δημιουργεί «κόφτη» για την είσοδο στα πανεπιστήμια των υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς.
Οι μικροί μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών επιστρέφουν στα θρανία για περισσότερες εβδομάδες, με το σχολικό έτος να λήγει στις 25 Ιουνίου.
Από τις 17 Μαΐου απελευθερώνονται κι άλλες δραστηριότητες στην εκπαίδευση, με τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς να ανοίγουν εκείνη την ημέρα. Παράλληλα, τα εργαστηριακά μαθήματα και οι πρακτικές ασκήσεις ξεκινούν διά ζώσης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, καθώς και στα κολέγια, με απαραίτητη προϋπόθεση τη διενέργεια self tests από τους σπουδαστές και το προσωπικό, αλλά και την τήρηση των υπολοίπων μέτρων ασφαλείας.
Στο μέτωπο των πανεπιστημίων, οι φοιτητές επιστρέφουν σήμερα υπό όρους για πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις, με τη χρήση self tests, τα Ιδρύματα όμως συνεχίζουν να «πιέζουν» για επιστροφή σε περισσότερες πανεπιστημιακές δραστηριότητες.
Το ΕΜΠ σε ανακοίνωση της Συγκλήτου ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση δυνατότητα εκπόνησης πρακτικών ασκήσεων ανεξαρτήτως εξαμήνου, εργαστηριακών διπλωματικών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, αλλά και στη δυνατότητα διά ζώσης εξετάσεων, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή θα πρέπει να γίνει υπό αναγκαία και αυστηρά μέτρα από τον κορονοϊό.