Κοινωνία

Μύθος ή αλήθεια η υιοθεσία αδέσποτων για την βόλτα στην καραντίνα;

Κατέφυγαν... για μια βόλτα παραπάνω στη "λύση" της υιοθεσίας τετραπόδου, μέσα στα lockdown οι συμπατριώτες μας; Όχι, είναι η απάντηση-έκπληξη, που λάβαμε.Οπως γραφει η Ιωάννα κλεφτόγιαννη, ελάχιστες ήταν οι υιοθεσίες κουταβιών μέσα στην καραντίνα, ενώ πολλά από τα υιοθετημένα εγκαταλείφθηκαν ή επιστράφηκαν, μετά από δυο μήνες, όπως μας αποκαλύπτουν από φιλοζωικούς συλλόγους.

Κι όμως. Μπορεί όλοι να εκμεταλλεύτηκαν, από την πρώτη μέρα του lockdown πέρυσι, το τετράποδό τους, αποκτώντας ξαφνικά υπεραξία, για να κάνουν βόλτες πρωινά, μεσημέρια, απογεύματα, βράδια, ξημερώματα, οικογενειακώς, οι πάντες, μαζί ή εναλλάξ.

Μπορεί πειράζοντας τους ιδιοκτήτες τους να ρωτούσαμε «πόσο μας τα νοικιάζουν» για έναν περίπατο, αλλά, αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, το τελευταίο διάστημα οι υιοθεσίες αδέσποτων δεν αυξήθηκαν. Το αντίθετο!

Οι μαρτυρίες που συλλέξαμε από δραστήριους φιλοζωικούς συλλόγους της Αττικής είναι σοκαριστικές.

Είναι χαρακτηριστικότατο ότι η διευθύντρια του Φιλοζωικού Συλλόγου Διονύσου κα Γώγου, κράτησε όλο το διάστημα των lockdown στάση- στην κυριολεξία- κέρβερου. Όχι από νεύρωση...

«Ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί, διότι υποψιαζόμασταν ότι θα τα χρησιμοποιήσουν τα ζώα για να κάνουν βόλτες και μετά θα τα παρατήσουν. Δεν δώσαμε για αυτό το λόγο ούτε ένα σκύλο όλο αυτό το διάστημα. Προφασιζόμασταν ένα σωρό προβλήματα» μας αποκαλύπτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είχαμε ακούσει για υιοθεσίες, ότι μετά από μερικές βόλτες, τα παρατήσανε, σε άλλες περιοχές, και δεν το ρισκάραμε. Μόνο αν ξέρουμε κάποιον και μπορούμε να ελέγξουμε που μένει και τι θα κάνει δίνουμε ένα σκύλο για υιοθεσία» προσθέτει.

 

Υπήρξε πάντως ζήτηση. «Ζητούσαν μικρόσωμα, όσο το δυνατό σκυλάκια, κι από μεγαλύτερα λυκόσκυλα και λαμπταντόρ».

Ναι μεν στα αδέσποτα βάζουν πλέον οι δήμοι μικροτσίπ, αλλά «αν παρατήσουν το σκυλί στο βουνό ποιος θα το βρει; Γι’ αυτό ελέγχουμε τον υποψήφιο κηδεμόνα τόσο αυστηρά» υπογραμμίζει η κα Γώγου.

«Κατά την περίοδο της πανδημίας δεν δώσαμε ούτε ένα κουτάβι» μας λένε από το Ζωοφιλικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Περάματος. Δεν υπήρξε ζήτηση.

«Τον τελευταίο μήνα, που ανοίγει ο καιρός και η κίνηση, είχαμε 2-3 υιοθεσίες» προσθέτει η κα Στάθα Χριστάκη, που έχει βιώσει προ πανδημίας την πικρή ελληνική πραγματικότητα να υιοθετούνται για 2-3 μήνες κουταβάκια και μετά «να επιστρέφονται. Αυτό γινόταν δυστυχώς πάντα. Αυτό έγινε και τώρα» σχολιάζει.

 

«Ο κόσμος ενθουσιάζεται αρχικά και μετά τα παρατά. Δεν γίνεται μόνο στην πανδημία, όπως μαθαίνουμε και βλέπουμε. Αν και γενικά και πριν την πανδημία, που επιδείνωσε τα οικονομικά πολλών, λόγω της ανεργίας, των πολύ χαμηλών μισθών κ.ο.κ. δυστυχώς δεν είχαμε πολλές υιοθεσίες. Είχανε πέσει αισθητά» αναφέρει.

Ακόμη μια δυσάρεστη μαρτυρία, από το Φιλοζωικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας.

«Σκυλάκια που παίρνουν από φιλοζωικές, όχι μόνο από τον δικό μας σύλλογο, δυστυχώς, έχει γίνει καθεστώς, μετά από λίγο καιρό να τηλεφωνούν και να τα επιστρέφουν. Αυτό έχει συμβεί και μέσα στο lockdown» μας λέει και η κα Στέλλα Κοκοτζή, από τον Φιλοζωικό Νέας Ιωνίας, που μέσα στην πανδημία έδωσε για υιοθεσία πέντε σκυλάκια.

«Μετά όμως μας τηλεφωνούσαν να τα επιστρέψουν» προσθέτει. Με ποια δικαιολογία; «Είτε ότι δεν μπορούν να τα φροντίζουν, είτε ότι δεν έχουν τα μέσα να τα ταΐζουν. Και τρέχουμε και ψάχνουνε σαν τρελοί εμείς να τους βρούμε μετά ένα καταφύγιο, ένα σπίτι!».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...