Στους 9 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, σε θαλάμους κλινικών, στο νοσοκομείο του Ρίου, καθώς οι κλίνες των Μονάδων εξαντλούνται και στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Καταγγελίες για «επικίνδυνες» συνθήκες στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου βρέθηκε ο κ. Γιαννάκος, νωρίτερα την Πέμπτη.
Αυτοψία στο Νοσοκομείο του Πύργου πραγματοποίησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, από όπου και έκανε λόγο για «επικίνδυνες συνθήκες» για τους ασθενείς, ενώ έκρουσε καμπανάκι και για τη διαθεσιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
«Το νοσοκομείο του Πύργου που επισκεφθήκαμε σήμερα λειτουργεί με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς, ειδικά για τους ασθενείς με κορονοϊό», όπως λέει. Κι αυτό γιατί, «υπάρχουν μόνο τρεις παθολόγοι στην παθολογική κλινική, 38 κλινών. Ταυτόχρονα οι ίδιοι τρεις γιατροί εξυπηρετούν δύο κλινικές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού - 17 κλινών η κάθε μία - και μία υπόπτων κρουσμάτων, 16 κλινών, συν τα ΤΕΠ (σ.σ. επείγοντα)» δηλαδή «τρεις παθολόγοι για πέντε τμήματα και κανένας πνευμονολόγος ή λοιμωξιολόγος», κατήγγειλε ο συνδικαλιστής σε δηλώσεις του.
«Δικαιολογημένα οι κάτοικοι φοβούνται μην αρρωστήσουν. Είναι δυνατόν οι τρεις παθολόγοι να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες; Μάλιστα οι δύο παραιτήθηκαν εξ αιτίας της κατάστασης και αναμένουν τα ΦΕΚ απόλυσης για να φύγουν από το νοσοκομείο. Θα μείνουν με ένα παθολόγο. Αναστατωμένη και φοβισμένη με αυτή τη κατάσταση η τοπική κοινωνία», προσθέτει.
Παράλληλα, «στη ΜΕΘ Covid, 7 κλινών, και στη γενική ΜΕΘ, 5 κλινών, δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευμένος εντατικολόγος». Τέλος, στο νοσοκομείο, υπάρχει μεν μοριακός αναλυτής αλλά τεστ γίνονται μόνο στα «πολύ επείγοντα», όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, για να συμπληρώσει: «Τα υπόλοιπα στέλνονται εκτός και τα αποτελέσματα καθυστερούν επί ένα 24ωρο, με κίνδυνο διασποράς του ιού στο τμήμα υπόπτων».
«Ασφυξία» στις ΜΕΘ στη Δυτική Ελλάδα
Ακολούθως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία κάνει λόγο για «μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ και στη Δυτική Ελλάδα», σε συνέχεια των οριακών συνθηκών στις Μονάδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για τις οποίες οι υγειονομικοί έχουν από μέρες προειδοποιήσει.
Σύμφωνα με τον ίδιο:
- «Το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ του ΡΙΟΥ ανέπτυξε 26 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό που είναι γεμάτες. Ανέπτυξε επίσης 6 κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά που είναι γεμάτες. Υπάρχουν σήμερα 9 διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους κλινικών.
- ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ανέπτυξε 17 κλίνες ΜΕΘ. 7 κλίνες για γενικά περιστατικά που είναι γεμάτες και 10 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό - είναι καλυμμένες οι 9.
- Το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ του ΠΥΡΓΟΥ ανέπτυξε 5 κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά και είναι οι 3 καλυμμένες και 7 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού - είναι καλυμμένες οι 5.
- Το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ανέπτυξε 5 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και είναι καλυμμένες οι 4.
- ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ανέπτυξε το τελευταίο χρόνο 5 κλίνες ΜΕΘ - οι 4 διατίθενται για περιστατικά κορονοϊού που είναι γεμάτες και 1 κλίνη για γενικά περιστατικά γεμάτη».
Επισημαίνεται, δε, πως «η Κεφαλονιά δεν διαθέτει ΜΕΘ. Υπήρχε έτοιμη ΜΕΘ που δεν λειτουργούσε. Έτσι πήραν τον εξοπλισμό και τον μετέφεραν στη Πάτρα. «Αυτές είναι», λοιπόν, «όλο και όλο οι κλίνες ΜΕΘ στη Δυτική Ελλάδα, γι' αυτό και οι διασωληνωμένοι εκτός» κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.