Ο κύβος ερρίφθη. Οι μαθητές των σε ολόκληρη τη χώρα Λυκείων επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως, ώστε να χτυπήσει και πάλι το κουδούνι, αρχικά για τις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε και τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με δυο self test την εβδομάδα ενώ στην ζωή τους μπαίνει και η σχολική κάρτα.
Το παρασκήνιο της συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε την αίσθηση από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι λοιμωξιολόγοι θα έδιναν ομόφωνα το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, η συνεδρίαση δεν ήταν σύντομη και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν όχι.
Σημειώνεται ότι στην σημερινή συνεδρίαση δεν συμμετείχαν και οι 32 και ψήφισαν 27 επιστήμονες. Υπέρ του ανοίγματος τάχθηκαν 18, ενώ 9 ψήφισαν να μην ανοίξουν τα σχολεία.
Ιδιαίτερη σημασία ωστόσο έχει το όχι του Σωτήρη Τσιόδρα, του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με άλλους οκτώ επιστήμονες δεν ήθελαν να χτυπήσει το κουδούνι να την ερχόμενη Δευτέρα για τρεις βασικούς λόγους.
Οι λόγοι…
Αρχικά ήθελαν να δουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και έτσι να μπορούν να έχουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, πριν δώσουν το πράσινο φως για τα σχολεία.
Το δεύτερο είναι το επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας τη δεδομένη στιγμή, όπου η χώρα μετράει σταθερά περισσότερα από 3.000 κρούσματα τη μέρα, την στιγμή που οι ίδιοι πριν από λίγες μέρες δεν επέτρεψαν στο λιανεμπόριο να ανεβάσει ρολά σε Θεσσαλονίκη Κοζάνη και Αχαΐα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που MEGΑ φέρονται να είπαν χαρακτηριστικά «δεν γίνεται να μην αφήνουμε το λιανεμπόριο να ανοίγει σε αυτές τις περιοχές με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και να ανοίγουμε τα σχολεία όταν οι περιοχές μοιάζουν με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί».
Το τρίτο δεν είναι άλλο από την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με το τσουνάμι ασθενών να μην επιτρέπει κάποιο στραβοπάτημα, καθώς και η μεγάλη πίεση που δέχονται συνολικά τα νοσοκομεία.