Τέρμα στην αγωνία για τις πυρόπληκτες οικογένειες από το Μάτι, που από το καλοκαίρι του 2018 φιλοξενούνται στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα και στο Ζούμπερι, έβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε χθεσινή του συνάντηση με τους δημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας.
Όπως τόνισε ο υπουργός, οι πυρόπληκτες οικογένειες από την στιγμή που πληρούν όλα τα κριτήρια, θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται στα σπίτια των κατασκηνώσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες των σπιτιών τους, που καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα.
Για την ακρίβεια στο site του υπουργείου αναφέρεται: “Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης μετέφερε στους Δημάρχους την πρόθεσή του να παραταθεί η παραμονή των πυρόπληκτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποκαταστάσεως των οικιών τους, εφ’ όσον στοιχειοθετείται η ανάγκη αυτή με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τόνισε πως υπάρχει καλή θέληση για τη χρήση των στρατιωτικών οικίσκων, όχι όμως για την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος αυτού”.
Για την κατάχρηση αυτή, που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, από οικογένειες που είχαν παραλάβει στην πρώτη φάση της εγκατάστασης τους κλειδιά από τα δωμάτια, χωρίς όμως να μένουν μέσα μίλησε η Αμαλία Γιασεμή που μαζί με την οικογένεια της εξακολουθούν να φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις: “Αρχικά δόθηκαν κλειδιά περίπου σε 80 οικογένειες που σημαίνει πως εδώ ζούσαμε γύρω στα 180 άτομα. Σταδιακά ο αριθμός άρχισε να μειώνεται με τους περισσότερους να έχουν παραδώσει τα κλειδιά. Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν έχουν εμφανιστεί από το καλοκαίρι του 2018. Ξέρουμε άτομα τα οποία ενοικίαζαν σπίτια την περίοδο της φωτιάς, που σημαίνει πως τα σπίτια τους ακόμα κι αν καταστράφηκαν δεν ήταν δικά τους, που αντί να βρουν κάποιο άλλο σπίτι να μείνουν, ήρθαν και πήραν κλειδιά και ζουν εδώ για να γλιτώσουν ενοίκιο. Έχουν βολευτεί, ενώ άλλοι έρχονται μόνο το καλοκαίρι για παραθέριση”.
Και προσθέτει: “Εμείς για να πάρουμε κλειδιά καταθέσαμε τα πάντα από Ε1, Ε9 ακόμα και χαρτιά από την πυροσβεστική και τους ελέγχους των υπουργείων. Τους αποδείξαμε πως είμαστε οι κατεστραμμένοι, άλλοι δεν ξέρω τι έκαναν και πήραν κλειδιά. Ερχόντουσαν τα καλοκαίρια για μπάνια, Πάσχα και Χριστούγεννα, Σαββατοκύριακα για ν αλλάξουν τον αέρα τους και ποτέ άλλοτε. Από αυτούς δεν ξέρουμε πόσοι δεν έχουν δώσει πίσω τα κλειδιά, αλλά θεωρώ πως μπορεί να το ελέγξει αυτό ο στρατός και η αεροπορία γιατί έχουν τα στοιχεία μας, τα τηλέφωνα μας. Δεν γίνεται να την πληρώσουμε εμείς που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι αυτό που ζούμε φέρει ο δήμος Μαραθώνα που από την αρχή δεν είχε ξεκαθαρίσει το ποιοι πραγματικά δικαιούνται δωμάτια. Το ποιοι είναι οι πραγματικά κατεστραμμένοι – πυρόπληκτοι με μόνιμη κατοικία κι ποιοι ήταν την περίοδο εκείνοι οι παραθεριστές και οι ενοικιαστές”.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους δημάρχους Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα και Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (ι) Γεώργιου Μπλιούμη και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση επισημάνθηκε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να επιλυθεί το ανακύψαν ζήτημα το συντομότερο δυνατό σε συνεννόηση με το ΥΠΕΘΑ. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμεύθηκαν να επανέλθουν τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης με συγκεκριμένες προτάσεις.