Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επικεντρώθηκε στις περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού, κάνοντας ευθεία αναφορά στα ποσοστά των υγειονομικών και νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί.
«Υπάρχει το ζήτημα της ενδονοσοκομειακής διασποράς της λοίμωξης. Τα ποσοστά εκείνων που είχαν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς (υγειονομικοί, νοσηλευτικό προσωπικό) θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.Ελπίζουμε αυτό το ποσοστό να βελτιώνεται ειδικά από τη στιγμή που βλέπουμε τι επιπτώσεις έχει μία νόσηση υγειονομικού σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον».
Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός προκειμένου να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να είναι πλήρης, με τις δύο δόσεις εμβολίου και με ικανό διάστημα να δημιουργηθούν αντισώματα. Αντίθετα, εάν ο εμβολιαζόμενος νοσήσει μετά από αυτήν τη διαδικασία, ο εμβολιασμός θεωρείται αποτυχής. Μάλιστα, τόνισε πως το σχετικό ποσοσό είναι μόλις στο 0,2%, κάτι «αναμενόμενο αφού κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό».
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατέληξε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μη εμβολιασμό».
Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με το εμβόλιο της AstraZeneca και την προληπτική και προσωρινή αναστολή του εμβολιασμού σε μία σειρά από χώρες της Ευρώπης λόγω συσχέτισης με περιστατικά θρόμβωσης, τόνισε πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον ΠΟΥ και συνέχισε τους εμβολιασμούς «πάντα παρακολουθώντας τις εξελίξεις».
Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία το πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα από τους συμπολίτες μας, λέγοντας ότι «στην πλειονότητά τους προσήλθαν για εμβολιασμό παρά το κλίμα ανησυχίας επιδεικνύοντας ωριμότητα».
Κατέληξε λέγοντας ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, «υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας συνάντης πήξης ή θρόμβωσης. Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες σημειώνονται, θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν πρόβλημα στον εμβολιαστικό κύκλο».