Τον κίνδυνο να χάσουν την αποζημίωση που δικαιούνται από την ασφαλιστική τους εταιρία για μία νοσηλεία έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που παρέλειψαν – εκών άκων – λεπτομέρειες για το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό τους.
Ειδικότερα, όπως παραδέχθηκαν ασφαλιστικοί σύμβουλοι σε πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα, κάποιες εταιρίες επιλέγουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου όχι στην έναρξη της ασφάλισης που θεωρείται – εν μέρει – θεμιτό, αλλά όταν είναι να καταβάλει την αποζημίωση. «Στην έναρξη είναι κατανοητό να ζητήσει πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο ή το βιβλιάριο του ασφαλισμένου, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να κρίνει εάν θα δώσει το ‘πράσινο φως’ στην ασφάλιση ή ενδεχομένως θα χρειαστούν κάποιες αναμονές ή και επασφάλιστρο. Το να επεμβαίνει, όμως, όταν ο ασφαλισμένος την έχει περισσότερο ανάγκη, δηλαδή, στο στάδιο της αποζημίωσης αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφεραν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ίδιοι δέχτηκαν τα… πυρά των ασφαλισμένων για τις κομμένες αποζημιώσεις.
Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση στις εξής περιπτώσεις:
1) Συγγενείς παθήσεις: Πρόκειται για κάτι που το έχεις εκ γενετής, δεν το γνωρίζεις και καλείσαι να το αντιμετωπίσεις ξαφνικά στην ζωή σου. Οι περισσότερες εταιρίες δεν τις καλύπτουν υπάρχουν, όμως και κάποιες που προσφέρουν κάλυψη σε δύο, πέντε, 10 έτη κ.ο.κ..
2) Οτιδήποτε προϋπάρχει και δεν έχει δηλωθεί στην αρχική αίτηση εγκυμονεί κινδύνους μη αποζημίωσης για τον ασφαλισμένο. «Τα ομαδικά συμβόλαια υγείας έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν και τις προϋπάρχουσες παθήσεις μετά από κάποιους μήνες. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ξεκαθαρίσουν από την αρχή την κατάσταση της υγείας τους, απαντώντας με ειλικρίνεια στο σχετικό ερωτηματολόγιο που τους παρέχει η εκάστοτε εταιρία», τονίζουν αρμόδιες πηγές.
3) Υπάρχουν περίοδοι αναμονής κάλυψης ενός περιστατικού, ανάλογα με την εκάστοτε εταιρία και τους όρους της, για 12 μήνες η και περισσότερο. Ενδεικτικές παθήσεις, όπως αμυγδαλιές, κήλη, βουβωνοκήλη, χολοκυστεκτομή, ρήξη μηνίσκου, ρινικό διάφραγμα κ.λπ. καλύπτονται μετά το πέρας των επίμαχων χρονικών αναμονών.
4) Η κάλυψη του ατυχήματος είναι άμεση. Για την ασθένεια οι περισσότερες εταιρίες καλύπτουν μετά τις πρώτες 30 ημέρες νοσηλεία στην Ελλάδα και μετά από 180 ημέρες στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι διαδικασίες έγκρισης καταβολής αποζημίωσης είναι πολλές φορές χρονοβόρες και ποικίλουν, ανάλογα με το είδος του συμβολαίου. Κατά κανόνα, πάντως, όσοι νοσηλεύονται σε συμβεβλημένο νοσοκομείο μπορούν κάλλιστα να επισπεύσουν τις διαδικασίες, δεδομένου ότι αυτές είναι περισσότερο «αυτοματοποιημένες» και γίνονται κατευθείαν μεταξύ του νοσοκομείου και της ασφαλιστικής εταιρίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρειαστεί τις υπηρεσίες του συμβεβλημένου νοσοκομείου το κόστος που θα προκύψει θα καταβληθεί απευθείας από την ασφαλιστική εταιρία στο νοσοκομείο χωρίς την διαμεσολάβηση του ίδιου ή των συγγενών του, σε αντίθεση με την νοσηλεία σε ένα μη συμβεβλημένο νοσοκομείο, όπου θα πρέπει να πληρώσει εκείνος και εν συνεχεία, να ζητήσει τα χρήματα από την εταιρία.