Mε νέο υπερσύγχρονο Σύστημα Ασφαλούς μετάδοσης θεμάτων εξετάσεων θα γίνουν φέτος οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους, που θα διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ. Το νέο σύστημα δίνει τη δυνατότητα τα θέματα να μεταδίδονται ακόμη και κρυπτογραφημένα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής από «χάκερ» και οι εξετάσεις να διατηρήσουν το υψηλό τους «κύρος», καθώς έχουν καταστεί στη συνείδηση των πολιτών ως μια αδιάβλητη διαδικασία και έτσι πρέπει να παραμείνουν.
Το υφιστάμενο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων στις εξετάσεις, θεωρείται πλέον γερασμένο και κρίθηκε αναγκαίο να αντικατασταθεί με νέο σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος θα εγκατασταθεί κατά κύριο λόγο στην ειδική αίθουσα ασφαλείας του υπουργείου Παιδείας, στο κτίριο στο Μαρούσι, καθώς και στα περίπου 800-900 εξεταστικά κέντρα (σχολεία) , στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.α.
Η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων, σε πλαίσιο απόλυτης ασφάλειας, αποτελεί για όλες τις κυβερνήσεις, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας καθώς κάθε χρόνο αφορά χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και το μέλλον των παιδιών και σίγουρα δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και παραλείψεις. Οι ενέργειες και ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια του νέου συστήματος είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) αλλά δεν είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν.
Αρχικά μάλιστα επειδή το κόστος για το νέο σύστημα ήταν πολύ υψηλό είχαν γίνει συζητήσεις εάν θα έπρεπε να απλά να συντηρηθεί το σύστημα και όχι να αντικατασταθεί αλλά τελικά προκρίθηκε η επιλογή της αντικατάστασης και τα χρήματα να δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πέρυσι λόγω της πανδημίας πάλι δεν ήταν εφικτή η εγκατάστασή του αλλά φέτος κρίθηκε απολύτως αναγκαίο να προχωρήσει και οι εξετάσεις να γίνουν με το νέο ασφαλές σύστημα. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ξεκίνησαν τις απαραίτητες ενέργειες για την εγκατάστασή τους προκειμένου να γίνουν οι σχετικές δοκιμές.
Όπως τόνισε στο ethnos.gr, στέλεχος του υπουργείου Παιδείας «υπήρχαν θέματα ασφάλειας στη μετάδοση των θεμάτων γι΄ αυτό είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί το νέο σύστημα. Μόλις τελειώσουμε τη δοκιμαστική λειτουργία του θα δούμε εάν μας κάνει και εάν μπορούμε φέτος να διενεργήσουμε τις Πανελλαδικές εξετάσεις με αυτό». Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εφόσον η δοκιμαστική λειτουργία προχωρήσει ικανοποιητικά τότε το υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει και επίσημα το νέο σύστημα διενέργειας των εξετάσεων . Η δοκιμαστική λειτουργία του νέου Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο στάλθηκε σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης θα πρέπει:
- Σε καθημερινή βάση να γίνεται επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή του ΣΑΜ και εκτύπωση των δοκιμαστικών θεμάτων.
- Στις προκαθορισμένες ημερομηνίες να γίνεται προσομοίωση των εξετάσεων, σύμφωνα και με τις οδηγίες της προηγούμενης ημέρας.
Η συμμετοχή στη δοκιμαστική λειτουργία αφορά στο σύνολο των Διευθύνσεων Δ.Ε. και των σχολικών μονάδων που έχουν παραλάβει τον εξοπλισμό είναι υποχρεωτική (η διοικητική λειτουργία των σχολικών μονάδων συνεχίζεται και όσο αυτά βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας). “Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παραπάνω δοκιμή, που είναι υψίστης σημασίας για την υλοποίηση των επερχόμενων εξετάσεων του ΥΠΑΙΘ και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων θα πρέπει να συμβάλλουν τα μέγιστα για την υλοποίησή της, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση στους χειριστές του συστήματος ΣΑΜ, οι οποίοι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν ειδικότητα πληροφορικής, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του αντικειμένου”, αναφέρει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας.
Η συνδρομή της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος
Η ασφαλής διενέργεια των εξετάσεων είναι ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο Παιδείας εδώ και πολλά χρόνια και γι΄ αυτό είχε ζητηθεί και η βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος . Η υπηρεσία μάλιστα της Δίωξης κάθε χρόνο παρέχει τη συνδρομή της στο υπουργείο κατά τη περίοδο των Πανελλαδικών με εξειδικευμένους αξιωματικούς οι οποίοι παρέχουν τις γνώσεις τους για τα ζητήματα ασφαλείας των ψηφιακών συστημάτων και τους τρόπους μετάδοσης των θεμάτων και των αποτελεσμάτων.
Το εξειδικευμένο προσωπικό συνδράμει στη διασφάλιση της ακεραιότητας και της απρόσκοπτης μετάδοσης των θεμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων, καθώς και της μετέπειτα μετάδοσης της βαθμολογίας. Το προσωπικό αυτό παρέχει οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη χρειαστεί, διεξάγει συνεχή διαδικτυακή έρευνα και εφόσον κριθεί μπορεί να επέμβει άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό απαιτηθεί.