Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στα Προπύλαια αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με μαζική συμμετοχή φοιτητών, οι οποίοι διαδηλώνουν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη θέσπιση σώματος Αστυνομίας για τα πανεπιστήμια αλλά και την θέσπιση χρονικού ορίου για τη φοίτηση. Παράλληλα ζητούν να ξανανοίξουν οι σχολές τους με τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό.
Σημειώνεται ότι τα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται παρά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου και προκάλεσε αντιδράσεις, με την επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων να σημειώνει πως δεν πραγματοποίησε μια τέτοια εισήγηση.
Στην Αθήνα εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές διαδηλώνουν στο κέντρο, φορώντας τις μάσκες τους για τη προστασία από τον κορονοϊό. Η αστυνομική παρουσία είναι έως τώρα διακριτική, χωρίς να έχουν σημειωθεί έως τώρα επεισόδια. Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισε λίγο μετά τις 9:00 ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο». Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. Κλειστές είναι για την ώρα και οι οδοί Πανεπιστημίου και Αμαλίας.
Μαζική είναι η συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη με τους μαθητές - φοιτητές να κατευθύνονται από τα άγαλμα Βενιζέλου προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Οταν έφτασαν εκεί φώναξαν συνθήματα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια γίνονται επίσης γιατί η εκπαιδευτική κοινότητα ζητεί, μεταξύ άλλων, να παρθούν επιπλέον μέτρα, ώστε τα σχολεία να είναι ανοικτά, να λειτουργούν δια ζώσης και να είναι υγειονομικά ασφαλή, να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση που αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών, να καταργηθεί η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων. «Όλος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία εξαντλήθηκε σε μια μάσκα, ένα “χορηγούμενο” παγουρίνο και οδηγίες για ανοικτά παράθυρα εν μέσω ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες που τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν δια ζώσης έχουν κλείσει πάνω από 200 τμήματα ή/και σχολικές μονάδες, λόγω κρουσμάτων. «Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αντί να ικανοποιήσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, προχωρούν σε αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο», τονίζει η ΔΟΕ.
«Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα», αναφέρει, από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ. «Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών, προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», σημειώνει η ΟΛΜΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ