«Φαίνεται ότι έχουμε μία μικρή αύξηση στα κρούσματα. Αυτό είναι αναμενόμενο. Τις συνέπειες από τα Θεοφάνια θα τις δούμε αργότερα» ανέφερε ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «δεν έχουμε μάθει να μπλοκάρουμε τον ιό με την συμπεριφορά μας. Πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες κοινωνικά. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».
Σχετικά με το λιανεμπόριο ανέφερε: «Το εμπόριο είναι άλλης προτεραιότητας. Από τον Σεπτέμβριο είχα πει ότι πρέπει να μάθουμε να ψωνίζουμε με ραντεβού». Ο Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε ότι η αύξηση στα κρούσματα που διαφαίνεται είναι αναμενόμενη.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων από Δευτέρα είπε πως είναι ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αλλά σε συνδυασμό με προσεκτικά μέτρα. «Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Τα πράγματα είναι αρκετά ασταθή ώστε να μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια. Το άνοιγμα πάντα έχει ρίσκο» ανέφερε αρχικά ο Δερμιτζάκης και συνέχισε: «Κοινωνικά, τα σχολεία είναι υψηλής προτεραιότητας. Είναι μεγάλο το κόστος να μένουν τα παιδιά στο σπίτι».
Τέλος αναφερόμενος σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού που έχει δημιουργήσει πολλά ζητήματα, ειδικά στη Βρετανία, τόνισε: «Με απασχολούν μεταλλάξεις που προκαλούν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παγκοσμίως δεν ελέγχουμε τον ιό».
Μία παραλλαγή του κορονοϊού SARS-CoV-2, εάν πράγματι είναι 50% πιο μεταδοτική, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μία παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα του ιού κατά 50%, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε νέα ανάρτησή του στο Facebook.
Όπως εξηγεί, ας υποθέσουμε πως μελετάμε μία περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής μίας νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι έξι ημέρες. Θα υπάρχουν τότε 10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = 60 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα.
Εάν η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονται 10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1,5) = 90 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα. Εάν, όμως, υποτεθεί ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%, τότε θα αναμένονταν 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0,6% = 456 νέοι θάνατοι μετά από έναν μήνα. Οι ανωτέρω υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και τα νούμερα είναι ενδεικτικά.
Επομένως, σύμφωνα με τον Μόσιαλο, «”καλύτερα” να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μία παραλλαγή του κορονοϊού κατά 50%, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μίας παραλλαγής κατά 50%». «Είναι, συνεπώς, σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα και γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα τεστ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε υπομονή για λίγο ακόμα και να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί», υπογραμμίζει ο καθηγητής.