Το παράδειγμα εκατοντάδων συμπατριωτών μας που ταξίδεψαν στο Ντουμπάι για τις μέρες των γιορτών, ακολούθησαν άλλοι τόσοι, σε διαφορετικό ωστόσο προορισμό.
Η Ελβετία και πιο συγκεκριμένα, τα περίφημα θέρετρα σκι στις βουνοκορφές των Άλπεων, τα οποία άνοιξαν παρά την άσχημη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, αποτέλεσαν «καταφύγιο» για χιλιάδες Ευρωπαίους τουρίστες προκειμένου να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν και εξακολουθούν να ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
https://www.youtube.com/watch?v=YAhJk1adKt4
Η Ελβετία των 8,6 εκατ. κατοίκων που πλήττεται σφοδρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας καταγράφοντας περισσότερα από 4.000 κρούσματα ημερησίως και περίπου 100 νεκρούς (συνολικά έχουν πεθάνει 7.369) με τον εμβολιασμό να έχει μεν ξεκινήσει αλλά να εξελίσσεται με αργούς ακόμη ρυθμούς, ενώ έχουν εντοπιστεί και τουλάχιστον πέντε κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, μπορεί να μην έχει παραλίες, χαρακτηρίζεται όμως «δεύτερο Ντουμπάι», λόγω της χαλαρής πολιτικής που ακολουθεί στο θέμα της πανδημίας.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελβετία κράτησε τα χιονοδρομικά κέντρα ανοιχτά με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων
Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ διαφόρων συμφερόντων» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Γκι Παρμελάν, «όπως της υγείας, της οικονομίας και της ψυχικής υγείας των ανθρώπων» ωστόσο το αποτέλεσμα δεν τον δικαιώνει καθώς τα νοσοκομεία όλης της χώρας βρίσκονται στα όρια τους. Απόδειξη, ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες, συγκεκριμένα από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου που έφτασαν τα 48.401.
Παρ’ όλα αυτά τα ελβετικά θέρετρα σκι άνοιξαν κανονικά για τις γιορτές παρά τις πιέσεις από τις γειτονικές Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία να παραμένουν κλειστά μέχρι να περάσει και το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η απόδειξη για το μοριακό τεστ των 166,22 ευρώ που πλήρωσε Ελληνίδα τουρίστρια που ταξίδεψε στο ελβετικό θέρετρο Zermatt προκειμένου να κάνει ρεβεγιον χωρίς περιορισμούς
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, λέει στο protothema.gr, Ελληνίδα που βρίσκεται στο ειδυλλιακό θέρετρο σκι Zermatt, εγκαταστημένο στις βουνοπλαγιές του επιβλητικού Matterhorn- σήμα κατατεθέν της σοκολάτας Toblerone, σχεδόν τα πάντα είναι ανοιχτά. Από τις χιονοδρομικές πίστες μέχρι τα καταστήματα, με μοναδική εξαίρεση τα εστιατόρια, με τους εκατοντάδες τουρίστες να είναι υποχρεωμένοι να σιτίζονται στα εστιατόρια των ξενοδοχείων όπου διαμένουν, τα οποία λειτουργούν κανονικά.
«Στα καταστήματα είναι υποχρεωτική η μάσκα, στους δρόμους όμως δεν είναι» λέει η Ελληνίδα τουρίστρια που επιστρέφει σήμερα στην χώρα μας, έχοντας φροντίσει πρώτα να έχει στα χέρια της μοριακό τεστ κορωνοϊού με αρνητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το κόστος για κάνει κάποιος τουρίστας τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και να το λάβει μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για να ταξιδέψει, είναι 180 ελβετικά φράγκα, ήτοι 166,22 ευρώ.
Απόγευμα Τετάρτης 6 Ιανουαρίου. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων στο Zermatt λειτουργούν κανονικά για τους χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται, ανάμεσα τους κι αρκετοί Έλληνες
Επισημαίνεται ότι οι πίστες του Zermatt που βρίσκονται στην ιταλική πλευρά, παρέμειναν κλειστές. Οι τοπικοί άρχοντες του Zermatt κι άλλων Ελβετικών δημοφιλών προορισμών, όπως το Βερμπιέ, ανέμεναν για τις φετινές γιορτές έως και 45.000 επισκέπτες, λιγότερους από ό,τι συνήθως λόγω «πολλών ακυρώσεων».
Έχουν τονίσει άλλωστε ότι στην υπόθεση πανδημία, υπάρχει μια οικονομική πλευρά που δεν γίνεται να αγνοήσουν, την οποία θεωρούν εξαιρετικά σημαντική, εξηγώντας ότι δεν είναι επικίνδυνο το σκι αλλά αυτοί που έρχονται για το après-ski, διευκρινίζοντας ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα προκειμένου να παρατηρούνται φαινόμενα συγχρωτισμού και δη στους κλειστούς χώρους.
Στην άλλη πλευρά, στη Γαλλία για παράδειγμα, όπου δεν μπορεί να κανείς για σκι πριν τον Ιανουάριο 2021, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι, ενώ αντίστοιχους ελέγχους και 14ημερη καραντίνα μετά την επιστροφή των ταξιδιωτών, εφάρμοσε και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αν και δεν εξέδωσε συστάσεις προς τις χώρες με χιονοδρομικά κέντρα, προειδοποίησε ότι τα αεροδρόμια που θα γεμίσουν με επίδοξους σκιέρ αλλά και οι καμπίνες του τελεφερίκ με πολύ κόσμο, πρόκειται να οδηγήσουν σε νέα κρούσματα.