Το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του lockdown σε τοπικό επίπεδο εν όψει των γιορτών εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, ακολουθώντας πάντοτε τις εισηγήσεις των ειδικών.
Συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένης – εξακολουθούν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο και το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή τακτική σύσκεψη στο Μαξίμου, καθώς τα έως σήμερα μέτρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ως προς τη μείωση των κρουσμάτων. Τουναντίον, σε περιοχές όπως Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.
Προς την κατεύθυνση αυτή έδειξαν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα ως τις 7 Ιανουαρίου για τη μείωση των κρουσμάτων και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν συζητάει χαλάρωση των μέτρων, αλλά, ενδεχομένως, τη σκλήρυνσή τους.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών θα γίνουν το πρωί.
Tι ισχύει με τους εμβολιασμούς
Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας έναντι της νόσου COVID-19, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πανδημία. Στις 21 Δεκεμβρίου θα αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι εμβολιασμοί στις χώρες-μέλη θα ξεκινήσουν άμεσα και ταυτόχρονα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί στην ΕΕ θα ξεκινήσουν νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικώς υπολογιστεί. Στην Ελλάδα έχουν ήδη εκκινήσει όλες οι διαδικασίες του σχεδίου «Ελευθερία» για την ορθή λειτουργία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων και έχει συνταχθεί το «Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με όλες τις οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό που θα διενεργεί τους εμβολιασμούς.
Λιγότερες δόσεις αλλά νωρίτερα
Η χώρα μας, όπως προκύπτει από τις 6 συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ, αναμένεται να λάβει συνολικά 25.000.000 δόσεις για τον εμβολιασμό 12,5 εκατομμυρίων πολιτών το 2021.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ έχει συμφωνήσει ήδη να παραλάβει σταδιακά (ανάλογα με τον ρυθμό έγκρισης των εμβολίων από τον ΕΜΑ):
- Έως 405 εκατ. δόσεις από την CureVac
- Έως 400 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca
- Έως 400 εκατ. δόσεις από την Johnson & Johnson
- Έως 300 εκατ. δόσεις από τις Pfizer/BioNTech
- Έως 160 εκατ. δόσεις από τη Moderna
- Έως 300 εκατ. δόσεις από τις Sanofi/GSK.
Εντός του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και επιπλέον 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου. Επίσης, τον πρώτο μήνα του 2021 αναμένεται να παραλάβει 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν
Σύμφωνα με το «Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και βάσει των επιστημονικών δεδομένων που ισχύουν έως τώρα, «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανάγκη ή μη εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν με COVID-19».
Εξάλλου από τις κλινικές μελέτες που αφορούν στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προκύπτει ότι ο εμβολιασμός δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίδραση στην πορεία της νόσου σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί ή είναι ασυμπτωματικά ή επωάζουν τον ιό, ενώ πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα με οξεία ασυμπτωματική νόσο ώστε να αποφευχθεί σύγχυση με πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μετά την ανάρρωση και μετά την πάροδο 4 εβδομάδων από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή μετά το πρώτο τεστ PCR.
Ακόμα, η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που πάσχουν από οξεία σοβαρή εμπύρετη νόσο ή έχουν γνωστό ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων.
Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή άτομα με αιμορραγική διαταραχή (π.χ. αιμορροφιλία) στην οποία αντενδείκνυται η ενδομυϊκή ένεση, δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται, εκτός εάν το όφελος είναι σαφώς μεγαλύτερο από τον κίνδυνο που συνεπάγεται η χορήγηση. Όμως, τα άτομα που λαμβάνουν σταθερή αντιπηκτική αγωγή και γνωρίζουν την τιμή του INR (δείκτης πήξης του αίματος) μπορούν να εμβολιαστούν αφού πρώτα συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους. Τα άτομα με αιμορραγική διάθεση μπορούν να εμβολιαστούν επίσης παρουσία ιατρού και εάν λαμβάνουν φάρμακα ή θεραπεία για τη μείωση της αιμορραγίας ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει λίγο μετά τη χορήγηση της αγωγής.
Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό
Το εμβόλιο προς το παρόν δεν συστήνεται στην κύηση. Για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, θα πρέπει να αποκλείεται η κύηση πριν τον εμβολιασμό, ενώ οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να αποφεύγουν την κύηση για τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Σε περίπτωση τυχαίας κύησης μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται μετά τον τοκετό. Το εμβόλιο δεν ενέχει κίνδυνο λοίμωξης για την επίτοκο ή το έμβρυο και δεν συστήνεται η διακοπή της κύησης. Ωστόσο, χρειάζεται παρακολούθηση της εγκύου για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Τέλος, το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.