Κοινωνία

Κορονοϊός: Και μετά τον εμβολιασμό "η μάσκα θα παραμείνει στην καθημερινότητας μας"

Διευρυμένος αριθμός γρήγορων τεστ αντιγόνων του κορονοϊού με κρατική μέριμνα και αυστηροποίηση των μέτρων με πιo εντατικούς ελέγχους απομακρύνουν το ενδεχόμενο επόμενων lockdown επισημαίνει στην ΕΡΤ  ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας αντιμετώπισης AIDS, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι και μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού «η μάσκα θα παραμείνει ένα βασικό αξεσουάρ της καθημερινής μας ζωής».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Παπαϊωάννου διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο διευκρινίζει ποιοι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα θεωρούνται υψηλού κινδύνου και τι πρέπει να προσέχουν εν μέσω πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελπίδες γεννούν οι προοπτικές των εμβολίων

«Είναι πολύ παρήγορο ότι έχουμε εμβόλιο από περισσότερες από μία εταιρείες και ότι σύντομα θα πάρουν έγκριση», επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ταυτόχρονα όμως τονίζει ότι «τα εμβόλια αυτά της Pfizer και της Moderna, παρότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει πολύ καλή αποτελεσματικότητα, αυτό θα φανεί από τη χρήση τους σε μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού γιατί μέχρι τώρα έχουν δοκιμαστεί σε 40 χιλιάδες ανθρώπους για κάθε εμβόλιο».

Επιπλέον επισημαίνει ότι «Έχει αρχίσει ο προγραμματισμός για την Ελλάδα, πως και που θα γίνεται. Θα γίνεται σε οργανωμένες δομές του δημοσίου – όχι στα φαρμακεία – και θα προηγηθεί το προσωπικό των νοσοκομείων και οι ευπαθείς ομάδες. Η όλη διαδικασία θα είναι ευχάριστο να ξεκινήσει τους τελευταίου χειμερινούς μήνες του -21 και έως την αρχή του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού».

Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή μας στο να «τηρούμε για την προστασία μας τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ και θέλω να τονίσω ότι με το εμβόλιο δεν τελείωσε η διαδικασία. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Η μάσκα θα είναι ένα βασικό αξεσουάρ της καθημερινής μας ζωής. Με το εμβόλιο της γρίπης μέχρι το 60% ανοσοποιείται του πληθυσμού. Ήδη έχουμε αντιρρησίες των εμβολίων, περίπου στο 30% και δεν ξέρω πως θα πείσουμε αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Τι να προσέχουν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα

Το έντονο στρες που προκαλεί η πανδημία επιβαρύνει τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα Καρδιαγγειακά προβλήματα καθιστούν τον ασθενή υψηλού κινδύνου, λέει ο καρδιολόγος Σπύρος Παπαιωάννου και τα προσδιορίζει σε «Καρδιακή ανεπάρκεια, πρόσφατο έμφραγμα, κακοήθεις αρρυθμίες»

Όσον αφορά στους υπερτασικούς διευκρινίζει ότι «υψηλού κινδύνου θεωρείται ο ασθενής με ανθεκτική και μη ελεγχόμενη πίεση. Ο υπερτασικός ασθενής που έχει ρυθμίσει την πίεσή του με φαρμακευτική αγωγή δεν είναι υψηλού κινδύνου».

Επισημαίνει ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα δεν πρέπει να παραλείπουν να παίρνουν τα φάρμακά τους και να έχουν έστω και μια ελάχιστη φυσική δραστηριότητα, να αποφεύγουν το κάπνισμα και το αλκοόλ. «Έχει διαπιστωθεί», επισημαίνει «ότι η παραμονή μέσα στο σπίτι τους ωθεί να παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες προστασίας τους – διατροφή κ.α – και με αυτό τον τρόπο επιβαρύνουν την κατάστασή τους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς τους ασθενείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός και «φαινόμενο ακορντεόν»

«Μόνο οικονομικοί λόγοι δικαιολογούν το «φαινόμενο ακορντεόν» εκτιμά ο κ. Παπαϊωάννου. «Εμείς οι υγειονομικοί δεν συμφωνούμε, γιατί θα μπορούσε να υπάρξει και τρίτο κύμα ισχυρότερο, από τη στιγμή που δεν έχουμε το εμβόλιο και θεραπευτική αντιμετώπιση».

Από την πλευρά του ο κ. Λαζανάς επισημαίνει ότι «Δεν είναι πολύ αυστηρό το lockdown που έχουμε. Εάν αυξήσουμε τον αριθμό των γρήγορων τεστ αντιγόνων -rapid test- με κρατική μέριμνα, για να δούμε πόσοι συμπολίτες μας έχουν προσβληθεί από τον ιό και απομονωθούν και εάν με ιχνηλατήσεις διαπιστωθεί ποιοι έχουν προσβληθεί από τον περιβάλλοντα χώρο τους, θα είναι επωφελές για την μείωση των ποσοστών της πανδημίας.

Το κατά πόσο θα έπρεπε να είναι ένα παρατεταμένο lockdown ή ακορντεόν είναι θέματα που ακόμη και η επιτροπή δεν τα έχει συζητήσει. Εκ των υστέρων γινόμαστε πολλοί προφήτες. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τηρηθούν και να αυστηροποιηθούν τα μέτρα να γίνονται πιο συστηματικοί έλεγχοι, που δεν πιστεύω ότι γίνονται. Εάν τηρηθούν αυτά ίσως να μην χρειαστεί τίποτε περισσότερο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ