Σε εννέα προσαγωγές ατόμων έχουν προχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις στην Πάτρα, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και πορείας κατά του lockdown.
Η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα έξω από το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου, στην πλατεία εθνικής Αντίστασης και στην οδό Πατρέως.
Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν, όπως προαναφέρθηκε, στην προσαγωγή εννέα ατόμων, τα οποία έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια Πατρών, ενώ δύο διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα στο κέντρο της πόλης.
Νωρίτερα ήταν αρκετά τεταμένη η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Πάτρας καθώς ομάδα αντιεξουσιαστών είχε απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Όλγας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά της νέας καραντίνας.
Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί και drone της ΕΛ.ΑΣ. - Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το lockdown
Τα αυξημένα μέτρα, δεν αφορούν μόνο την Πάτρα, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα, έχει επιβληθεί νέο lockdown με την αστυνομία να είναι παρούσα για την επιβολή των νέων μέτρων.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήδη στα μπλόκα της Αστυνομίας έχουν εντοπιστεί… αφηρημένοι οδηγοί, οι οποίοι δεν «γνώριζαν» για τα απαραίτητα sms στο 13033 ή έγγραφα που έπρεπε να έχουν στην κατοχή τους για τις μετακινήσεις τους. Στα διόδια της Ελευσίνας και στα διόδια Αφιδνών δεν είναι λίγοι οι οδηγοί, όπως λένε αστυνομικές πηγές, που αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή και να γυρίσουν πίσω στην πόλη.
Στην Αττική σε εγρήγορση έχουν τεθεί σχεδόν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες ενώ έπειτα από σειρά συσκέψεων έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη διενέργεια ελέγχων σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας. Στα μέτρα συμμετέχουν περίπου 4.000 αστυνομικοί και σύμφωνα με πληροφορίες θα «επιστρατευτούν» και τα drone της ΕΛ.ΑΣ. που μπορούν να δώσουν απευθείας εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.
Μάλιστα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, εξέδωσε την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, διαταγή με την οποία «κόβονται» οι άδειες των αστυνομικών, με στόχο να είναι διαθέσιμος ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ενστόλων στο δρόμο.
Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι όμοιος με εκείνον που είχε εφαρμοστεί στο lockdown του περασμένου Μαρτίου, με τη διαφορά ότι το ύψος των προστίμων αυτή τη φορά έχει διπλασιαστεί.
Συγκεκριμένα, όσοι παραβιάζουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ και όχι 150 ευρώ, όπως ήταν το Μάρτιο. Το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ δεν αφορά μόνο στην παραβίαση των μέτρων για τις μετακινήσεις αλλά και στη χρήση μάσκας.
Από νωρίς σήμερα Σάββατο αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σταματούν τους οδηγούς και ελέγχουν είτε τα κινητά τους τηλέφωνα για τα σχετικά sms μετακίνησης είτε τα έγγραφα μετακίνησης.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το "Έθνος", η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου αναμένεται να βοηθήσει τους αστυνομικούς που γνωρίζουν πια καλύτερα τη διαδικασία. Στόχος των Αρχών είναι να διενεργούνται καθημερινά τουλάχιστον 40.000 έως 50.000 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου έδειξε ότι το lockdown φέρνει, όπως είναι φυσικό, μείωση της εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα το αρχηγείο της Αστυνομίας να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό του Σώματος στο μέτωπο του κορονοϊού.
Έλεγχοι θα γίνονται και στους πεζούς, ιδιαίτερα σε σημεία που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστα. Παράλληλα, μόνιμη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στις εξόδους (στους σταθμούς διοδίων) όλων των πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Αστυνομικές πηγές προσθέτουν ότι από τους ελέγχους στα διόδια θα διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες κατά πόσο κάποιοι από τους χιλιάδες Αθηναίους που εγκατέλειψαν χθες Παρασκευή και προχθές Πέμπτη την πρωτεύουσα θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν. Σε περίπτωση που το επιχειρήσουν, όπως λένε αστυνομικές πηγές, τους περιμένουν οι ανάλογες κυρώσεις.