Τις δύσκολες στιγμές που βίωσε όταν χρειάστηκε να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», περιγράφει στο Open TV, ο δικηγόρος Γιάννης Πιτσιώρας ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Μάλιστα αναφέρεται σε μία μάχη με έναν άγνωστο εχθρό και ζητεί από όλους να τηρούμε τα μέτρα για να μη βρεθούμε στη θέση του.
«Ξαφνικά στον διπλανό θάλαμο φεύγει κάποιος που ήταν διασωληνωμένος και αναρωτιέσαι εάν θα είσαι ο επόμενος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πιτσιώρας. «Δεν υπήρχε μέρα που να μην είχα κυριευτεί από φόβο. Κυρίως επειδή είχες μπροστά σου το άγνωστο. Οι άνθρωποι και οι γιατροί του Παπανικολάου ήταν εξαιρετικοί. Ήταν πάνω από τα κεφάλια μας», προσθέτει. Όπως αναφέρει «κοιτάς το ταβάνι επειδή δεν μπορείς να κάνει κάτι άλλο».
«Σε κάποια φάση ένας εξαιρετικός γιατρός ήρθε και μου είπε "να σας ανεβάσω το οξυγόνο για να αισθανθείτε καλύτερα;" Εγώ του απάντησα "μην το κάνετε. Σας υπόσχομαι ότι θα αναπνέω καλύτερα», επισημαίνει ακόμη. «Εάν καταφέρω να κάνω έναν άνθρωπο πιο προσεκτικό πραγματικά σας λέω ότι αναπνέω καλύτερα», τονίζει ο κ. Πιτσιώρας.
Συνεχίζουν τη μάχη οι γιατροί
Στο μεταξύ γιατροί και νοσηλευτές δίνουν σκληρή μάχη με τον κορονοϊό και προσπαθούν να μείνουν δυνατοί και ενώ βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα. «Δυστυχώς θα φτάσουμε στην κατάσταση να επιλέξουμε ποιον ασθενή θα σώσουμε » αναφέρει στο Open TV μία ειδικευόμενη νεφρολόγος.
Από την άλλη πλευρά η «ασφυξία» που προκαλεί στις μονάδες υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά κυρίως όσων χρειάζεται να εισαχθούν στα νοσοκομεία μας προσγειώνει στην πραγματικότητα.
Οι ΜΕΘ σχεδόν σε όλη την χώρα είναι γεμάτες. Μάλιστα μόλις χθες Πέμπτη καταγράφηκε ένας θάνατος ανά 50 λεπτά ενώ «έσπασε» και το ρεκόρ των εισαγωγών, οι οποίες για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας έφτασαν τις 295 σε ένα 24ωρο. «Ο επταήμερος κυλιόμενος αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχουν ξεπεράσει πλέον τους 10 ανά ημέρα και δυστυχώς αναμένουμε ότι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 388 ΜΕΘ εκ των οποίων κενές είναι οι 160. Στην Αττική υπάρχουν 164 ΜΕΘ με τις 61 να είναι κενές. Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 87 εκ των οποίων κενές είναι οι 89. Και όλα αυτά την ώρα που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες αυξήθηκαν κατά 63%.
Προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μεταφορά ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό. Το κόστος των ΜΕΘ ανέρχεται στα 1.700 ευρώ ανά ημέρα και για τις απλές κλίνες τα 800 ευρώ. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες παρατηρείται «πίεση» και στις απλές κλίνες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη η χώρα διαθέτει 3.339 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό εκ των οποίων οι 2.000 είναι κενές. Τις τελευταίες μέρες απαιτούνται καθημερινά 100 νοσηλείες καθημερινά.
Απόλυτα ενδεικτική είναι η εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύονται 373 ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι περισσότεροι εξ αυτών νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ, το Παπανικολάου, το Παπαγεωργίου, το Ιπποκράτειο. Παράλληλα σοκαριστικά είναι και τα ευρήματα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη. «Πλέον τα δείγματα που δεχόμαστε καθημερινά είναι 1.000. Περίπου ένα 20 - 25% είναι θετικά δείγματα», υπογραμμίζει η Γεωργία Γκιούλια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ.
Νοσούν ακόμα και μικρά παιδιά
Εκτός από τους μεγάλους πλέον νοσούν και τα παιδιά. Ήδη πέντε παιδιά έως και 12 ετών νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο, ενώ μία φοιτήτρια μόλις 18 ετών εισήχθη σε νοσοκομείο της Κρήτης. «Έχουμε μέχρι στιγμής 105 καλυμμένα κρεβάτια, στα οποία νοσηλεύονται πέντε παιδιά και τρεις γυναίκες που νοσηλεύονται στη μαιευτική κλινική», σημειώνει ο Γιώργος Δόντσιος, εκπρόσωπος εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο».