Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Kορονoϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις για 2.000 κρούσματα την ημέρα

Υποχρεωτική καθίσταται πλέον εφαρμογή της μάσκας στα δυο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς οι δυο περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η καθολική χρήση της μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους επιβάλλεται σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και επίπεδο 3. 

Όπως ανέφερε κατά το διάγγελμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, πλέον στα καταστήματα εστίασης όπως καφέ και εστιατόρια, θα πρέπει οι πολίτες να εισέρχονται φορώντας πάντα τη μάσκα τους και αυτή να τη βγάζουν αφού πρώτα έχουν κάτσει στο τραπέζι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των όρθιων σε εσωτερικές αίθουσες», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

«Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την χρήση της μάσκας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα καταστήματα εστίασης στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4 θα συνεχίσουν να κλείνουν στις 00:00 τα μεσάνυχτα, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει μισή ώρα μετά δηλαδή στις 00:30.

Έως και 2.000 κρούσματα την ημέρα περιμένουν οι ειδικοί - Ζητούν πιο γενναία μέτρα  

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Open, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του ιού είναι ήπια κι έπρεπε να είναι πιο δραστικά. «Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία» είπε ο καθηγητής.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν είναι καλύπτεται όλη η επικράτεια. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Ειδικά οι νέοι. Χθες μου έλεγε κάποιος ότι οι νέοι θα φύγουν από την Πάτρα, θα πάνε στη Ναύπακτο να διασκεδάσουν και θα γυρίσουν στις 6 το πρωί. Αρα δεν καλυπτόμαστε γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown. Αυτό που αποτρέπει είναι με έναν πιο άμεσο τρόπο τις συγκεντρώσεις σε πλατείες κι άλλους χώρους, όπου ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρειαζόμαστε πιο γενναία μέτρα. Θεωρώ ότι έπρεπε να παρθούν νωρίτερα. Αφού δεν πάρθηκαν νωρίτερα, να παρθούν σε όλη την επικράτεια. Το δεύτερο επίπεδο είναι να σχεδιαστεί, οι δραστηριότητες που γίνονται την ημέρα, να γίνονται συντεταγμένα. Να ενισχυθεί η τηλεργασία ακόμα περισσότερο και να μπουν σε ραντεβού οι δραστηριότητες. Να γίνουν πιο συντεταγμένες οι έξοδοι. Να είναι επιβεβλημένο να κλειστεί ραντεβού σε οποιαδήποτε διαδικασία, ακόμα και για να πάει κάποιος σε κατάστημα ρούχων να αγοράσει κάτι. Να μειωθεί ο συνωστισμός γενικότερα.».

Για την χρωματική διαβάθμιση των κρουσμάτων και τον διαχωρισμό της χώρας ήταν ξεκάθαρος: «Οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Είναι μικρές περιοχές. Δεν είναι πολιτείες ολόκληρες, όπως είναι για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Εδώ, σε μισή ώρα, οποιοσδήποτε μπορεί να μετακινηθεί και να αλλάξει περιοχή. Ετσι, ξεφεύγουν τα μέτρα. Είναι τόσο μικρές οι περιοχές που δεν μας δίνουν αποτελέσματα. Δεν γίνεται τοπικά πια. Ξεφύγαμε από αυτή τη φάση» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega δήλωσε: «Στο ρεβεγιόν, όταν καλέσετε ακόμα και ένα ζευγάρι, δεν ξέρετε αν ο διπλανός σας είναι ασυμπτωματικός. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1500 και τα 2000 κρούσματα. Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία», ανέφερε η κ. Παγώνη.  

«Τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ, και σωστά γίνονται. Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει. Έχει θορυβηθεί. Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών», σημείωσε η ίδια. «Σε 15 ημέρες από αύριο που θα βάλουμε μάσκες, θα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων. Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Εμείς δε στα νοσοκομεία το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Για να φτάσουν τα κρεβάτια πρέπει να έχεις και προσωπικό», τόνισε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.

Ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ και καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, Γ. Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι «έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων. Πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα στη «γλώσσα» τους». Όπως είπε, «φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχουν κι άλλοι πολίτες» και επισήμανε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τα lockdown γιατί θα καταπνίξουν την οικονομία».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ