Κοινωνία

Τσακρής: “Μπαίνουμε στην εποχή των κορονοϊών – Χωρίς μέτρα δεν θα αντέξουμε”

Κορυφώνεται η ανησυχία στις υγειονομικές αρχές και το κυβερνητικό επιτελείο μετά τον διπλασιασμό των ημερήσιων λοιμώξεων Covid-19 μέσα σε μόλις δύο ημέρες. “Θα χρειαστούμε επιπλέον μέτρα, για να αποφύγουμε την ασύμμετρη πίεση στο σύστημα υγείας”, αναφέρει σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr o Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Θανάσης Τσακρής.


Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, από τα 438 της Δευτέρας 18/10 στα 865 της Τετάρτης, δίνουν το “πράσινο” φως για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Ήδη χθες άλλος ένας νομός, αυτός της Καστοριάς, μπήκε σε καθεστώς τοπικού lockdown, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση τεσσάρων ακόμη νομών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανησυχητική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, καταβάλλονται προσπάθειες να αποφευχθεί το lockdown στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Χθες συγκέντρωναν από κοινού τις 512 από τις 865 μολύνσεις, δηλαδή, τα 2/3 των συνολικών λοιμώξεων όλης της χώρας.

“Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων, πριν δούμε να αυξάνονται οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι”, δηλώνει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θανάσης Τσακρής.

Επισημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να ρίξουμε τις προσδοκίες μας για τα εμβόλια, καθώς η εμπειρία μας από τους άλλους κορονοϊούς (MERS και SARS) έδειξε ότι δεν κατάφεραν απόλυτα να πετύχουν τους στόχους τους.

Τσακρής: “Μπαίνουμε στην εποχή των κορονοϊών – Χωρίς νέα μέτρα δεν θα αντέξουμε τα σοβαρά περιστατικά”
ΕΡ: Κύριε Καθηγητά, τα νέα κρούσματα την Τετάρτη έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ 865. Μιλάμε πλέον για εκθετική αύξηση; Και αν συνεχιστεί, τι μπορεί να σημαίνει για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα;

Θ.Τ: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα και η συμπεριφορά μας δεν αλλάξει προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτό δείχνει εξάλλου η εμπειρία από τις περισσότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπου η αλλαγή του καιρού τις τελευταίες εβδομάδες προκάλεσε ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Όσο οι θερμοκρασίες θα πέφτουν το ίδιο αναμένεται να παρατηρηθεί και στη χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το επιδημικό κύμα των εποχικών κορωνοϊών συνήθως εκτείνεται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, ακόμα και τον Απρίλιο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που ισχύουν. Ό,τι έχουμε δει ως τώρα, λοιπόν, από τον Αύγουστο, είναι απλώς ένα προοίμιο όσων θα ακολουθήσουν και είναι κάτι που παρατηρείται όταν ένας νέος πανδημικός ιός κάνει την εμφάνισή του. Το ίδιο είχε συμβεί το 2009 με την πανδημική γρίπη Η1Ν1, αν και σε μικρότερη έκταση.

ΕΡ: Αντέχει η χώρα και το σύστημα υγείας 1.000 νέα κρούσματα την ημέρα; Ποιος προβλέπεται να είναι ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνώσεων εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας;

Θ.Τ: Είναι προφανές ότι όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών, τόσο εντονότερη πίεση θα δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας. Όσο κι αν έχουν βελτιωθεί, λοιπόν, οι συνθήκες, με την προσθήκη νέων ΜΕΘ και μονάδων αυξημένης φροντίδας, μια εκθετική αύξηση θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς και δύσκολα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σοβαρά περιστατικά.

“Δεν αντέχουμε το γενικό lockdown – Η λύση είναι τα μέτρα”


ΕΡ: Συζητήθηκε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο του lockdown στην Αττική ή ακόμα και σε ολόκληρη τη χώρα; Και πόσο απέχουμε από αυτό το ενδεχόμενο; Τι άλλα μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Θ.Τ: Ο αριθμός των κρουσμάτων που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο κάνει επιτακτική την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων, πριν δούμε να αυξάνονται και οι ποιοτικοί δείκτες: δηλαδή οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Και μολονότι πολύ δύσκολα θα επιβληθεί ξανά ένα γενικό lockdown, όπως το βιώσαμε την άνοιξη, το πιθανότερο είναι να δούμε μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες και η γενική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Από τη στιγμή που μόνο μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό, άλλες λύσεις δεν υπάρχουν.

ΕΡ: Πώς σχολιάζετε τη διασπορά του ιού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπως το ΑΧΕΠΑ και το «Άγιος Σάββας»;

Θ.Τ: Σε όλο τον κόσμο παρατηρείται αυξημένος επιπολασμός της επιδημίας στις δομές υγείας. Και δείχνει την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των πρωτοκόλλων από όλους, σε τόσο ευαίσθητες μονάδες, για την προστασία και του πολύτιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των ασθενών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

“Ας μην περιμένουμε πολλά από τα εμβόλια”


ΕΡ: O θάνατος του εθελοντή που συμμετείχε στις κλινικές μελέτες της AstraZeneca τι μπορεί να σημαίνει για την πρόοδο της παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου αλλά και των υπόλοιπων;

Θ.Τ: Κατ' αρχάς δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια του θανάτου του ούτε αν ο εθελοντής λάμβανε το πειραματικό εμβόλιο ή το ψευδοφάρμακο (placebo). Όλα είναι υπό διερεύνηση. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για τον SARS-COV-2 όμως καλό είναι ο πήχυς των προσδοκιών μας να μην είναι ψηλά: η εμπειρία από τον MERS και τον SARS, καθώς και η γνώση της δομής και της συμπεριφοράς των κορωνοϊών γενικότερα δεν μας επιτρέπουν να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την δυνατότητά τους  από μόνα τους, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, να περιορίσουν δραστικά την εξάπλωση της επιδημίας. Από την άλλη πλευρά όμως, τα νέα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά από το θεραπευτικό μέτωπο των κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία φαίνεται να προστατεύουν ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη από σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Η επιτυχής χρήση τους στην αντιμετώπιση του Έμπολα μας δίνει ακόμη περισσότερες ελπίδες, ότι κι αυτή τη φορά θα αποτελέσουν αποτελεσματικό όπλο στα χέρια μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ