Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός νέων εστιών κρουσμάτων κορονοϊού, όπως το γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο. Θεσσαλονίκη και Σέρρες «φλερτάρουν» με το «πορτοκαλί», όπου βρίσκεται η Αττική, αλλά ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί το νέο lockdown και η «συνταγή» που θα ακολουθήσει είναι άλλη.
Στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν για τον κορονοϊό και την εντατικοποίηση των ελέγχων δίνει έμφαση η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να φρενάρει την αύξηση των κρουσμάτων πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο αφενός στις αντοχές του συστήματος υγείας. Αφετέρου στους δύσκολους χειμερινούς μήνες που έρχονται δίχως ακόμη το εμβόλιο και με την αντίστοιχη κατάσταση στην Ευρώπη να δημιουργεί προβληματισμό.
Ο χθεσινός συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και ειδικοί τις καταστάσεις, καθώς δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα παρά μόνον δόθηκε έμφαση στην τήρηση αυτών που ήδη ισχύουν και στην εντατικοποίηση των ελέγχων.
Ανησυχία προκαλεί ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των ασθενών (33 χρόνια), ενώ, όπως επισημάνθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Θεσσαλονίκη θα περάσει σύντομα σε πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού εάν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.
Όπως δήλωσε, άλλωστε, ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ιδιαίτερη σημασία έχει η τήρηση των μέτρων και από τους επαγγελματίες και όχι μόνο από τους πολίτες, καθώς υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για παρατυπίες σε περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών με αφορμή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι αρμόδιες Αρχές έχουν λάβει εντολή να επιβληθούν παραδειγματικές τιμωρίες στους παραβάτες.
Σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά της Θεσσαλονίκης βρίσκονται πάντως συγκεκριμένες περιοχές στην Αττική και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, οι Σέρρες, τα Γιάννενα κτλ., ενώ το μοντέλο της Κοζάνης με το τοπικό lockdown εξετάζεται σε κάθε περίπτωση και για κάθε περιοχή, εάν τα πράγματα φτάσουν στον κόκκινο συναγερμό.
Ο απώτερος στόχος είναι ακόμη και τα αυστηρότερα μέτρα να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σήμερα ως προς την ανάσχεση της διασποράς του ιού, ούτως ώστε να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο πριν από τη δύσκολη περίοδο που υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι θα είναι αυτή μετά τις 15 Νοεμβρίου κι να μην προεξοφληθούν περιοριστικά μέτρα την περίοδο των Χριστουγέννων, τα οποία ούτως ή άλλως θα είναι… αλλιώς, όπως ήταν το Πάσχα και το καλοκαίρι εφέτος.
Επιστροφή στα γήπεδα
Σημειώνεται πάντως ότι το πράσινο φως για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα έδωσε η επιτροπή των ειδικών, αλλά οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν θα είναι εξαιρετικά αυστηρές. Έτσι, η πληρότητα των γηπέδων ορίζεται σε μόλις 10%, με ανώτατο επιτρεπτό όριο τους 3.500 θεατές. Αυτό σημαίνει π.χ. ότι στο Ολυμπιακό Στάδιο δεν θα ισχύει το όριο του 10% – με το οποίο θα επιτρέπονταν περίπου 6.500 θεατές – αλλά το πλαφόν των 3.500 και με αυστηρές προϋποθέσεις: ψηφιακά ονομαστικά εισιτήρια, αποστάσεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας, πλάνο θέσεων για πιθανή ιχνηλάτηση κρουσμάτων κτλ.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προσπάθεια για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παράδοση των 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.
Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης των κλινών ΜΕΘ και δήλωσε πως «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και εάν δεν προσέξουμε όλοι το σύστημα υγείας, αυτό θα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, επίσης, για την πραγματοποίηση των απαραίτητων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και για την ολοκλήρωση της προσπάθειας να φτάσει η Ελλάδα σύντομα στο μέσο όρο της Ευρωζώνης όσον αφορά στις κλίνες ΜΕΘ (σ.σ.: περί τις 1.200).