Οι φόβοι ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα είναι πολύ περισσότερα από τα τουλάχιστον 40 τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής μεγαλώνουν, ενώ ο ΕΟΔΥ αναζητεί τον ασθενή «μηδέν» ο οποίος μόλυνε τους ενοίκους στον οίκο ευγηρίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτός προέρχεται από το νοσηλευτικό προσωπικό αφού οι ηλικιωμένοι δεν πήγαιναν πουθενά εκτός του οίκου ευγηρίας.
Τα μέτρα που ελήφθησαν εκ των υστέρων στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα είναι τα εξής: αναστολή εισόδου και εξόδου όλων των ηλικιωμένων από το γηροκομείο, η τροφοδοσία θα γίνεται έξω από τη δομή και θα υπάρχει αστυνομική επιτήρηση για την εφαρμοφή των μέτρων. Παράλληλα θα εξακολουθεί να ισχύει το πρωτόκολο του ΕΟΔΥ για τα γηροκομεία που προβλέπει θερμομέτρηση στην είσοδο, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, απαγόρευση των επισκεπτηρίων και τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ηλικιωμένων.
Το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε και η επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία των θετικών στο κορωνοϊό από το γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα. Οι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Σωτηρία», «Γεώργιος Γεννηματά», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο» ενώ το θετικό -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι πως αυτή τη στιγμή 36 ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε απλές πτέρυγες Covid-19 είναι με ελαφρά συμπτώματα ή και ασυμπτωματικοί.
Στην περιοχή επικρατεί αναστάτωση με τους περίοικους να εκφράζουν φόβους για πιθανή διασπορά του ιού καθώς η περιοχή τους είναι ήδη επιβαρυμένη. Γείτονες του γηροκομείου καταγγέλουν τρύπα στα πρωτόκολλα ασφαλείας και, όπως λένε, οι συνθήκες υγιεινής γύρω από το χώρο αυτό δεν είναι οι καλύτερες.
Σε δηλώσεις του ο γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου ισχυρίστηκε ότι την περασμένη Δευτέρα(21-09-2020) δύο ηλικιωμένοι εμφάνισαν πυρετό και μάλιστα ο ένας από αυτούς ειχε και δυσκολίες στην αναπνοή. Οι δύο ηλικιωμένοι μπήκαν σε θάλαμο απομόνωσης ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο νοσοκομείο και σε τεστ που τους έγινε βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει και δεν απαντήθηκε είναι για ποιον λόγο η ιχνηλάτηση των επαφών έγινε έξι μέρες μετά και όχι άμεσα.
Όσον αφορά στον νοσηλευτή που είχε συμπτώματα κορωνοϊού και συνέχισε να εργάζεται, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ο κ. Κάκος υποστήριξε πως «ένας υπάλληλος, μας είπε ότι φεύγει και πάει αλλού για δουλειά, ξαφνικά. Αυτό έγινε δύο ημέρες αφού εντοπίσαμε τα προαναφερθέντα κρούσματα, την προηγούμενη εβδομάδα, την προηγούμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Χτύπησε το τηλέφωνό μου ένα βράδυ, είναι μια κυρία από τον ΕΟΔΥ και με ρώτησε αν γνωρίζω ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι θετικός στον ιό. Δεν γνώριζα τίποτα. Μας είπαν ότι πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση. Την επόμενη ημέρα έμαθα και για τον άλλο υπάλληλο. Κάναμε συμφωνία γιατροί και οικογένεια ότι αν βρεθούν ύποπτα περιστατικά να πηγαίνουν στο νοσοκομείο».
Την ώρα που η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος των υπευθύνων, η κόρη ηλικιωμένης από τον οίκο ευγηρίας αποκάλυψε ότι από το ίδρυμα εστάλη χαρτί να υπογράψουν, το οποίο έλεγε ότι σε περίπτωση κορωνοϊού και αν προκύψει κρούσμα, το γηροκομείο δεν φέρει καμία ευθύνη.
Αναφερόμενος στην καταγγελία της γυναίκας, ο γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου υποστήριξε τα εξής: «Είπαμε ότι δεν είμαστε νοσοκομείο, είμαστε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν το ξέραμε για τον κορωνοϊό, όταν στείλαμε το χαρτί. Ο κορωνοϊός, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, είναι καθαρά θέμα ατομικής ευθύνης».