Η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική που συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα της πρωτιάς στα κρούσματα οδήγησε τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στους δρόμους και τις πλατείες.
Με στόχο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού, ειδικά κλιμάκια του οργανισμού πραγματοποιούν μαζικά και γρήγορα τεστ (rapid test) στους πολίτες των περιοχών που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Οι δύο κατηγορίες των rapid tests
Δύο είναι οι κατηγορίες των rapid tests που έχουν αναπτυχθεί για να πραγματοποιείται η γρήγορη ανίχνευση του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά, σε αντίθεση με τα μοριακά.
Όπως μας εξηγεί ο βιοπαθολόγος, Ανάργυρος Πλακιώτης, η πρώτη κατηγορία αφορά τα αντισώματα (παλαιά ή νέα).
Γίνεται με ορό αίματος μέσης ευαισθησίας που αναγνωρίζει το 60% των αντισωμάτων που κυκλοφορούν στο αίμα. Πραγματοποιείται καθαρά για επιδημιολογικούς σκοπούς ώστε να γίνει γνωστό αν κάποιος έχει περάσει την COVID-19 ή όχι. Χρειάζεται 15-20 λεπτά.
«Εάν βγει θετικό σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει κάποια ανοσία. Αν βγει αρνητικό το τεστ του αίματος δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν τον έχει περάσει. Είναι πιθανό να έχει νοσησει ελαφρά ή ασυμπτωματικά και να μην έχει αντισώματα. Όσο πιο σκληρά περνάει κάποιος την COVID-19 τόσο πιο δυνατά αντισώματα διαθέτει» τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Πλακιώτη, η δεύτερη κατηγορία του rapid test είναι το τεστ αντιγόνου. Χρειάζεται επίσης 15-20 λεπτά και πραγματοποιείται με ρινικό ή φαρυγγικό τρόπο (με μπατονέτα) όπως με το μοριακό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιοπιστία του πλησιάζει το 80%.
Πόσο κοστίζει και πού μπορεί να κάνει κάποιος rapid test
Το κόστος των rapid tests δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Ξεκινά από τα 45 και φτάνει τα 70 ευρώ. Στη διαμόρφωση των τιμών παίζουν ρόλο και αρκετές εταιρείες που το έχουν φέρει ή το φέρνουν στην αγορά.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στον ιδιωτικό τομέα σε διαγνωστικά κέντρα, αλλά και στο δημόσιο. Στις πλατείες έγινε από τον ΕΟΔΥ με δημόσια δαπάνη.
Ενδείκνυται η επιστροφή στον εργασιακό χώρο μετά το τεστ αντιγόνου;
Εφόσον κάνουμε το γρήγορο τεστ αντιγόνου και βγει αρνητικό, μπορούμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας. Αλλά αν κάποιος έχει συμπτώματα συνίσταται να μην πάει. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι και συμπτώματα να έχει κάποιος, είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ο ιός αν δεν περάσουν τρία 24ωρα από τη στιγμή που εκδηλώνονται αυτά.
Περί αξιοπιστίας
Σύμφωνα με τα όσα είχε τονίσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και τις απαντήσεις που είχε δώσει τις πρώτες μέρες του lockdown στη χώρα μας (27 Μαρτίου):
«Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου».
Ένα θετικό στον κορονοϊό τεστ μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα.
«Ενώ ένα αρνητικό στον κορονοϊό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι, ότι δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μία ανεύθυνη συμπεριφορά», είχε τονίσει προσθέτοντας ότι μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου.
«Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου» ανέφερε.
Τι συνέβη με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6»
Ο Α. Πλακιώτης σχολιάζει το γεγονός ότι κανένα από τα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff 6» που αρχικά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, στους επαναληπτικούς ελέγχους εμφανίστηκαν αρνητικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, ο επαναληπτικός έλεγχος έγινε με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων.
«Είναι απορίας άξιο ποιος δήλωσε αρχικά ότι αυτά τα κρούσματα ήταν θετικά. Πρόκειται για δημόσια ή ιδιωτική δομή; Κάθε μία δομή που πραγματοποιεί τεστ πρέπει να το δηλώνει στον ΕΟΔΥ για στατιστικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας».