Με αφορμή το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ανώνυμων Αλκοολικών (2 με 4 Οκτωβρίου στα Γρεβενά) ο Γιάννης συντονιστής του συνεδρίου με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι σήμερα τις συναντήσεις των ομάδων σε όλη τη χώρα παρακολουθούν 400 με 500 άτομα.
Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 25 ελληνόφωνες ομάδες, 22 αγγλόφωνες, 1 ρωσόφωνη, 1 πολωνική και δύο διαδικτυακές μέσω Skype (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα), με μέλη μοναχικούς αλκοολικούς από περιοχές όπου δεν υπάρχουν ομάδες με φυσική παρουσία.
Όπως ανέφερε, την τελευταία διετία αυξήθηκαν οι ομάδες στη χώρα μας, μετά από τις ημερίδες που διοργάνωσαν οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί σε μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Τρίκαλα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη), οι οποίες ανέδειξαν την ανάγκη των τοπικών κοινωνιών.
Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση των ομάδων και των αλκοολικών που καταφεύγουν σε αυτές, στο γεγονός ότι στη χώρα μας ο αλκοολισμός αναγνωρίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό ως ασθένεια, «σπάει» το ταμπού, με αποτέλεσμα να ζητούν περισσότεροι βοήθεια.
Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί δέχονται στις ομάδες τους οποιονδήποτε επιθυμεί να σταματήσει να πίνει, χωρίς καμία οικονομική συνδρομή διάκριση ως προς τη φυλή, την οικονομική ή κοινωνική τάξη, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν παίρνουν θέση απέναντι σε κοινωνικά, θρησκευτικά ή πολιτικά ζητήματα.
Κύριος σκοπός τους είναι η ανάρρωση από την ασθένεια του αλκοολισμού και η μεταφορά του μηνύματος σε όποιον πάσχει. Όλη η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην ανωνυμία των μελών και στην μεταξύ τους αλληλοβοήθεια σε όποιον πάσχει, δίχως να κατευθύνονται από κάποιον επαγγελματία. Η ανάρρωση τους βασίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας. Το θεραπευτικό μοντέλο είναι το πρόγραμμα των 12 βημάτων της απεξάρτησης. Πρόκειται για 12 στάδια διεργασίας του εαυτού, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ασθένειας του αλκοολισμού, με κύριο σκοπό μια χαρούμενη και ικανοποιημένη ζωή, η οποία απομακρύνει την επιθυμία για ποτό.
Υπολογίζεται ότι λειτουργούν 118.000 ομάδες σε 180 χώρες σε όλο τον κόσμο, στις οποίες αναρρώνουν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια αλκοολικοί. Ο Γιάννης τόνισε ότι το 50% όσων γίνονται μέλη των Ανώνυμων Αλκοολικών μένουν κατευθείαν "καθαροί", καταφέρνουν, δηλαδή, να απέχουν από το αλκοόλ.
Το 16ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ανώνυμων Αλκοολικών θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου στα Γρεβενά, με στόχο,όπως είπε ο Γιάννης, να μεταφέρει το μήνυμα ότι «υπάρχει και αυτή η λύση» για τον αλκοολικό που υποφέρει. Θα συμμετέχουν και οι ομάδες αυτοβοήθειας για οικογένειες και φίλους (Αλ-Ανών) που είναι αναγκαίες, γιατί "μαζί με τον αλκοολικό ασθενεί και η οικογένεια", υπογράμμισε.
Στις 3 Οκτωβρίου, στις 6 μμ, στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών, θα γίνει η ανοιχτή συνάντηση δημόσιας πληροφόρησης, για τους Ανώνυμους Αλκοολικούς και τον τρόπο που λειτουργούν.