κορονοιος γηροκομεία
Κοινωνία

Τσιόδρας: Ανησυχούμε για τους οίκους ευγηρίας

Την αισιοδοξία του ότι μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε αποτελέσματα για το εμβόλιο εξέφρασε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που έδωσε και πάλι το «παρών» στην τακτική ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Μας ανησυχούν οι κλειστές δομές», σημείωσε ο ίδιος, αναφερόμενος ειδικά στα γηροκομεία, που εξελίχθηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης μέσα στον Αύγουστο. Oπως είπε, 137 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί σε τροφίμους και προσωπικό.

«Μόνο σε μία δομή είχαμε 21 θανάτους». Για τον λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της ΕΑΔ και της ΔΙΜΕΑ υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ επιβλήθηκε ήδη σε μονάδα στον Κορυδαλλό με πάνω από σαράντα ωφελουμένους, για τη μη επίδειξη αρχείου καθημερινής θερμομέτρησης του προσωπικού και τη μη ύπαρξη αλκοολικού διαλύματος στην είσοδο. 

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιείται τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους υπόχρεους σε στράτευση τον Σεπτέμβριο. Θα αποστέλλεται, μάλιστα, προσωπικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και sms προς τους νέους στρατεύσιμους, και στα τρία σώματα, με οδηγίες. Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ακόμα ότι από τις 3 Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών σε περιοχές όπου έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα –Ηράκλειο, Χανιά, Λέσβο κ.α.–, με συμμετοχή μόνο του 50% των πωλητών κάθε προϊόντος και με απόσταση πέντε μέτρων ανά πάγκο.

Στο μεταξύ, ο μήνας ξεκίνησε με 207 επιπλέον κρούσματα. Από τα 186 εγχώρια κρούσματα, τα 27 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, τέσσερα αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και τρία συνδέονται με γνωστές συρροές. Συγκεκριμένα, είκοσι κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και ένα εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο. Η συγκέντρωση ιικού φορτίου στην Αττική παραμένει πολύ υψηλή με 97 κρούσματα – εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, 3 συνδέονται με συρροή και 21 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 29 κρούσματα και μικρότερες εστίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σημαντική η παρουσία

Το άνοιγμα των σχολείων σχολίασε εκτενώς ο κ. Τσιόδρας. «Είναι πιο σημαντική για την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών η παρουσία τους στο σχολείο», τόνισε ο καθηγητής παίρνοντας θέση στο φλέγον θέμα της επικαιρότητας. Τα παιδιά έως δώδεκα ετών μπορούν να κολλήσουν, αλλά σε μικρότερο βαθμό, όπως επιβεβαιώνει και έρευνα που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία σε δείγμα 651 παιδιών που νόσησαν. «Η μάσκα, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προστασίας, συμβάλλει στον περιορισμό διασποράς του ιού», είπε ο κ. Τσιόδρας, «υπάρχουν, βέβαια, πολλά εφαρμοστικά προβλήματα στη χρήση της μάσκας».

Ο ίδιος συνέστησε στους γονείς να επιστρατεύσουν την επιβράβευση για την υιοθέτηση ορθών συμπεριφορών από τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι η νουθεσία των εφήβων και των νέων λόγω του επαναστατικού πνεύματος της ηλικίας είναι πιο δύσκολη, «να τους ακούμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο, να τους παραθέσουμε όλες τις απόψεις παραπέμποντάς τους σε έγκυρες πηγές ενημέρωσης, ώστε να επιλέξουν τα ίδια τη σωστή άποψη· έχουν σωστά κριτήρια, είμαι βέβαιος». Αναμφισβήτητα, ωστόσο, είναι η ίδια η στάση των ενηλίκων, γονέων και εκπαιδευτικών, που λειτουργεί παραδειγματικά στα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μοιράζομαι μαζί σας τη μεγάλη μου στεναχώρια για την περίπτωση ασθενούς από κορωνοϊό, που μέχρι λίγη ώρα πριν από τη διασωλήνωση, αμφισβητούσε την ύπαρξη του ιού». Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι αναμένονται κρούσματα στα σχολεία και ενημέρωσε ότι εντός των ημερών θα δημοσιοποιηθούν ειδικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση επιμόλυνσης μαθητών, εκπαιδευτικών, τάξεων ολόκληρων. Σχετικά με τη διαμόρφωση του εσωτερικού των τάξεων, ο καθηγητής φάνηκε να επικροτεί την τήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων αποστάσεων μεταξύ των θρανίων.

Επισημάνθηκε ότι υπήρξε μεγάλη αναδίπλωση στις οδηγίες από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, όπως π.χ. στη χρήση της μάσκας. «Οι εισηγήσεις μας διαφοροποιούνται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της δεδομένης στιγμής, ταυτόχρονα όσο περνούν οι μήνες, γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό», απάντησε, «πρέπει να αποδεχθούμε την αβεβαιότητα μιας πρωτόγνωρης κατάστασης». Τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ειδικών στην αναγκαιότητα της μάσκας τις απέδωσε στη δημοκρατικότητα που επικρατεί εντός της επιτροπής λοιμωξιολόγων, όπου οι απόψεις διίσταντο.

Εν προκειμένω, η μάσκα μετατρέπεται στο «προσωπικό μας lockdown», είναι ένα συνεπικουρικό μέτρο για την αποφυγή επιβολής ενός νέου lockdown. «Εύχομαι γρήγορα να έχουμε ένα καλά ελεγμένο και αποτελεσματικό εμβόλιο, ώστε να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, «καθώς το εμβόλιο μετατρέπεται συχνά σε εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται αφορμή για διάχυση ψευδών ειδήσεων». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ