Εντείνονται οι φόβοι για επιβεβαίωση των εφιαλτικών σεναρίων των επιστημόνων για ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που θα οδηγήσουν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στο σύνολο της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία.
Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Θυμίζουμε ότι την Κυριακή καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα με 284 νέες μολύνσεις.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8819, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες. 1886 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4009 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναπόφευκτα τα τοπικά lockdown
Αναπόφευκτη η επιβολή τοπικών lockdown αν συνεχιστεί η διασπορά του κορωνοϊού, επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στο Open TV. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 40% σε όλη τη χώρα, ο λοιμωξιολόγος μιλά για τοπικά lockdown προκειμένου να περιοριστεί ο κορωνοϊός. «Για τις κατά τόπους περιοχές εάν υπάρξουν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού προφανώς θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα όπως έγινε στα νησιά και σε άλλες περιοχές. Εάν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα τα lockdown είναι αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.
Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού, που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στην Αττική (Γλυφάδα, Κηφισιά, Βουλιαμένη), ο κ. Λαζανάς επεσήμανε ότι «προφανώς η Αττική είναι στο κόκκινο». Μάλιστα, την Κυριακή, 23 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 141 κρούσματα, ενώ τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 51.
Παράλληλα, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα με φόντο τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά. «Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην μαλώνουμε τους νέους που επιστρέφουν από τα νησιά. Θα πρέπει να τους έχουμε βοηθούς και συνεργάτες στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει απλά να τους συστήνουμε να έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους για επτά μέρες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς μπορεί να μολύνουν και άλλους ανθρώπους και έτσι να υπάρξει διασπορά. Γι' αυτό λοιπόν τους παρακαλώ θερμά να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «οι προτάσεις που προτείνονται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν γίνονται μόνο από λοιμωξιολόγους. Και αυτό διότι η επιτροπή αποτελείται και από επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων».
Πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση
«Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα» διευκρίνισε αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας. «Ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα» διαβεβαίωσε ακόμα.
«Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων. Να γυρίσουν οι οικογένειες 1η Σεπτεμβρίου στα σπίτια τους, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και να παρακολουθούν τα παιδιά οι γονείς αν έχουν συμπτώματα, και μετά είναι ασφαλές να πάνε σχολεία ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση», είπε στον ΣΚΑΪ.
«Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση» εξήγησε ο κ. Σύψας.
Για το μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα μας ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται».
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R είχε ξεπεράσει το 1 στα μέσα Ιουλίου, τώρα είναι 1 ή λίγο χαμηλότερο από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πιθανότατα το 0,90.
«Η στρατηγική είναι στοχευόμενα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε» είπε.
Αναφερόμενος εξάλλου στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου και μετά αν εφαρμοστούν τα μέτρα η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση το Σεπτέμβρη, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του.
«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, «είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων».