Σκληραίνουν τα μέτρα για τον κορονοϊό μετά την αύξηση των κρουσμάτων, με τη χρήση μάσκες να έχει επιβληθεί εκ νέου σχεδόν παντού και τοπικά ή/και κλαδικά lockdown να βρίσκονται υπό συζήτηση αν κριθούν απαραίτητα.
Από σήμερα 1η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά ξεκινούν τα «μπάνια του λαού» με το μεγάλο κύμα των αδειούχων να έχει ετοιμάσει βαλίτσες για τις διακοπές, η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στη χώρα και μάλιστα, έκανε κι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Γι αυτό και η κυβέρνηση, αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα καθώς η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.
Έτσι λοιπόν, από σήμερα Σάββατο επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους, πλην των καταστημάτων εστίασης, ενώ τίθενται σε ισχύ αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Οι λοιμωξιολόγοι που είχαν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κατάσταση φαινόταν ότι ξεφεύγει έχουν βγάλει από το συρτάρι το σενάριο του lockdown σε τοπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. O καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής τόνισε πως «δεν υπάρχει αντίρρηση πως υπάρχει αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Ευτυχώς η ήπειρος μας είναι σε καλύτερη φάση, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, το περιμέναμε. Ολο αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τα τοπικά μέτρα της όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά η κλειστά» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Για τα αυξανόμενα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και για το πώς θα περιοριστεί ο κορονοϊός επεσήμανε ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλιακής και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα επαγγελματική ή κοινωνική και θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία».
Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτού τους είδους του lockdown επεσήμανε πως «αν δούμε πως κάποιος κοινωνικές δραστηριότητες ή επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζουν τότε θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας».
Όσον αφορά στην προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει ο κόσμος και για την αντίδραση των νεώτερων ηλικιών τόνισε πως ήταν αυτές που χτυπήθηκαν κοινωνικά και οικονομικά περισσότερο και δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να διασπείρουν περισσότερο τον κορονοϊό. Ειδικά για τους νέους ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να μπει ένα τέλος στη νέα δέσμη μέτρων εξήγησε ότι «αυτά αναθεωρούνται κάθε δυο εβδομάδες ανάλογα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και πρέπει να έχουμε από τώρα πολύ καλό εργαστηριακό δίκτυο ώστε να μπορούμε να ξέρουμε σε ποιες ακριβώς περιοχές και γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται τα κρούσματα.
Μην ξεχνάμε πως θα μπούμε προς το Φθινόπωρο και τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν περισσότερο, θα έχουμε και άλλους αναπνευστικούς ιούς και εκεί χρειάζεται το κατάλληλο δίκτυο, τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δείχνουν ακριβώς την εξάπλωση της επιδημίας».
Πού είναι υποχρεωτική από σήμερα η χρήση της μάσκας
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους - συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών- εκτός από τους χώρους εστίασης από 1η Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου
- Από 1η έως 15 Αυγούστου αναστολή επισκεπτηρίων σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία, γηροκομεία
- Απαγορεύεται η επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία έως τις 15 Αυγούστου
- Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου αυστηρά 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, κηδείες και βαφτίσεις κλπ)
- Απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης - Δίνεται η δυνατότητα μετατροπής χρήσης του χώρου σε τραπεζοκαθίσματα
- Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες και σε άλλα μέρη
- Παρατείνεται έως τις 15 Αυγούστου η αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
- Από 1η έως 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων
- Επέκταση για όλο τον Αύγουστο της απαγόρευσης των πανηγυριών
- Επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.
Όπως έγινε γνωστό, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορονοϊού.
«Η ατομική ευθύνη ήταν και είναι το μυστικό της επιτυχίας της Ελλάδας. Μπαίνουμε σε επιφυλακή χωρίς πανικό. Αφήνουμε πίσω μας τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Στόχος είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα. Με ευθύνη και συνέπεια να τηρούμε πιστά τα μέτρα που ισχύουν» είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς και φορώντας μάσκα με το σήμα της Πολιτικής Προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανάκληση αδειών των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την ενίσχυση στα δρομολόγια για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και νέα συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής, που έχει συσταθεί για τον κορονοϊό και αποφασίστηκε η υγειονομική επιτροπή να εισηγηθεί τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα να εισηγηθεί τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.
Ουσιαστικά, η επιτροπή εισηγείται η μάσκα να γίνει υποχρεωτική και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, καθώς και στα γραφεία εταιρειών ενώ για τους εξωτερικούς χώρους υπάρχει η πρόταση να εφαρμοστεί όπου συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος, όπως για παράδειγμα τα μπαρ, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς..
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί προτείνουν:
- Γενικευμένη και αυστηρή επιτήρηση χρήσης μάσκας.
- Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους δημόσιους και μη. Κλειστούς και ανοιχτούς.
- Χρήση μάσκας ακόμη και μέσα στους χώρους εργασίας.
- Χρήση μάσκας στις εκκλησίες, κάτι που ήδη δέχεται ο κ. Ιερώνυμος.
- Να δοθεί επίσημα και εκ νέου το «πράσινο φως» για εντατική τηλε-εργασία, ενδεχομένως και με νέα οικονομικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις.
- Πλαφόν εισόδου σε καταστήματα, μπαρ, καφέ και beach bar, ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
- Κλείσιμο καταστημάτων όπου διεξάγονται μεγάλα πάρτι και υπάρχουν φαινόμενα έντονης πολυκοσμίας. Αυτό θα αφορά φυσικά και τα νησιά.
- Μη χρήση κλιματιστικών σε καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες όταν δεν μπορεί ο χώρος να αεριστεί επαρκώς.
- Έντονος προβληματισμός υπάρχει επίσης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Στα 78 τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24 ωρο - Τρεις νέοι θάνατοι
τα 78 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.477, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. Τα 1.267 (28.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.218 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 53 ετών. Οι δύο (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 55.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 66 (32.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:
- δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- εικοσιτέσσερα (24) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας