Οι εικόνες με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε θέσεις... μπάτλερ και τα κελιά που είχαν μπάρμπεκιου, εντοιχισμένα τζάκια, τηλεοράσεις και άλλα είδη πολυτέλειας είχαν απασχολήσει έντονα πριν λίγες ημέρες τις ειδήσεις. Οι αντιδράσεις ήταν εντονές, ενώ ακόμη περισσότερο φαίνεται να εξοργίζει πως όλες αυτές οι πολυτέλειες, είχαν εγκριθεί από το συμβούλιο των φυλακών.
Πλούσιο παρασκήνιο συνοδεύει την έρευνα της αστυνομίας στην υποπτέρυγα Γ1 των φυλακών Νιγρίτας, όπου βρέθηκαν πολυτελείς τηλεοράσεις, ψυγειοκαταψύκτες, μπάρμπεκιου και άλλα είδη πολυτελείας. Η έφοδος έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από αστυνομικούς –κυρίως– της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται σε ευρύτερη έρευνα που διεξάγει το τελευταίο διάστημα η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Της εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. στη φυλακή προηγήθηκαν δύο περιστατικά που επιτάχυναν τις εξελίξεις. Το πρώτο ήταν ένα παράνομο επισκεπτήριο σε Ελληνα κρατούμενο από τη σύζυγό του το πρωί της 10ης Μαΐου και ενώ ίσχυε απαγόρευση επισκέψεων λόγω κορoνοϊού. Το δεύτερο ήταν η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ εγκλείστων το απόγευμα της 18ης Μαΐου με πρωταγωνιστή έναν σκληρό Αλβανό κακοποιό και αποτέλεσμα 9 κρατούμενοι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Η έφοδος των αστυνομικών (συνολικά 83 άτομα) στη φυλακή έγινε στις 11.30 τη νύχτα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε επτά ώρες αργότερα. Ελέγχθηκαν 19 κελιά της Γ΄ πτέρυγας, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μαχαίρια, μικροποσότητες ναρκωτικών και σχηματίστηκαν δικογραφίες εις βάρος 30 κρατουμένων, 13 Ελλήνων και 17 αλλοδαπών.
Εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι σε αρκετά κελιά και κοινόχρηστους χώρους της υποπτέρυγας βρέθηκαν επιδαπέδια κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, ένα μπάρμπεκιου με κάρβουνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι κρατούμενοι είχαν ανακατασκευάσει τις τουαλέτες των κελιών τους χρησιμοποιώντας ψηφιδωτό αντί για πλακάκια.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές ενημέρωσης σε ορισμένα από τα VIP κελιά εξέτιαν ποινές φυλάκισης μέλη της γεωργιανής μαφίας που φέρουν τον τίτλο τιμής «Vor V Zakone» ή «κλέφτες εντός νόμου». Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ο διευθυντής, ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας των φυλακών απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ πέντε ρωσόφωνοι κρατούμενοι μετάγονται σήμερα με απόφαση της γενικής γραμματέως Σοφίας Νικολάου από τη Νιγρίτα στις φυλακές Δομοκού, Μαλανδρίνου κ.α.
Το χρονικό
Ως προς το χρονικό των γεγονότων, στις 10.25 το πρωί της 10ης Μαΐου η σύζυγος ενός Ελληνα κρατούμενου, κατόπιν επικοινωνίας της με την αρχιφύλακα κατάφερε παρά την απαγόρευση επισκεπτηρίων – να μπει στις φυλακές Νιγρίτας και να επισκεφθεί τον άνδρα της. Σε καρότσι σούπερ μάρκετ που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας να σπρώχνει ο υπαρχιφύλακας της φυλακής, η γυναίκα μετέφερε έναν εκτυπωτή, μία συσκευή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αντισηπτικά, φαγητά, αναψυκτικά Red Bull και ένα ταψί με γαλακτομπούρεκο. Οταν αργότερα η υπόθεση πήρε δημοσιότητα, ο αρχιφύλακας φέρεται να είπε σε άτομα του περιβάλλοντός του ότι πείστηκε να αφήσει τη γυναίκα να μπει στη φυλακή όταν εκείνη του είπε ότι ο γάμος της ήταν σε κίνδυνο. Ο διευθυντής της φυλακής, που οι πληροφορίες λένε ότι ήταν σε «κόντρα» με τον αρχιφύλακα, ενημερώθηκε εγκαίρως για το επισκεπτήριο. Φέρεται, ωστόσο, ότι δεν επενέβη άμεσα και άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν, προκειμένου να εκθέσει τον αρχιφύλακα. Το βίντεο εξάλλου στο οποίο έχει καταγραφεί η είσοδος της γυναίκας στη φυλακή, εστάλη την επόμενη ημέρα στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Οκτώ ημέρες αργότερα, το πρωί της 18ης Μαΐου, ο αρχιφύλακας που ενεπλάκη στο παράνομο επισκεπτήριο απομακρύνθηκε από τη θέση του, το ίδιο όμως και ο διευθυντής της φυλακής. Στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή της, η κ. Σοφία Νικολάου αποδίδει την απόφασή της στην «κατεπείγουσα ανάγκη διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας και της ασφάλειας των κρατουμένων και του προσωπικού αυτού». Αλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, αναφέρουν ότι η απόφαση για αντικατάστασή τους ήταν προειλημμένη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Οπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς και το ΣΔΟΕ «προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις η εν λόγω υπόθεση και να εντοπιστούν τυχόν υπαίτιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι».
Είχαν εγκριθεί από το συμβούλιο
Mε τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της φυλακής είχαν μπει στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας τα ψυγεία, τα κλιματιστικά, οι τηλεοράσεις και η υπόλοιπη οικοσκευή, που βρέθηκε στην πρόσφατη έρευνα της αστυνομίας, στο πλαίσιο της εφόδου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχουν μάλιστα ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ως προς την αιτιολόγηση της μεταφοράς των εν λόγω αντικειμένων.
Το ίδιο, πάντως, επισημαίνουν μέσω των συνηγόρων τους οι φυλακισμένοι υπήκοοι Γεωργίας, στα κελιά των οποίων υπήρχαν εγκατεστημένες αρκετές από τις τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικές συσκευές. Η συνήγορος ενός κατηγορουμένου, η Βασιλική Καμηλάρη, μιλώντας χθες στην «Καθημερινή» μετέφερε τη θέση του εντολέα της ότι «η μεταφορά στην πτέρυγα των ηλεκτρικών συσκευών εγκρίθηκε από το συμβούλιο της φυλακής». Υποστήριξε ακόμη ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι κρατούμενοι είχαν συναντηθεί και συμφωνήσει με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφέρουν και να εγκαταστήσουν τις συσκευές υπό τη μορφή δωρεάς προς τη φυλακή.
Η ίδια τακτική έχει ακολουθηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις VIP κελιών που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν στις φυλακές Διαβατών, Αυλώνα κ.ά. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση κελιού - σουίτα που είχε κατασκευαστεί στις φυλακές Αυλώνα για «υψηλούς» κρατούμενους, η ύπαρξη του οποίου είχε έρθει στο φως τον Σεπτέμβριο του 2016 («Εφημερίδα των Συντακτών»). Σύμφωνα με την κ. Καμηλάρη, αρκετές από τις συσκευές δεν βρέθηκαν στα κελιά αλλά σε κοινόχρηστους χώρους και ήταν προσβάσιμες απ’ όλους τους κρατουμένους της πτέρυγας, ενώ τα πλακάκια στους τοίχους αντικαταστάθηκαν καθώς υπήρχε πρόβλημα υγρασίας. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν, τέλος, ότι υπέστησαν εγκαύματα από τα χημικά που χρησιμοποίησαν κατά την επιχείρηση οι αστυνομικοί.