Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Κοινωνία

Στα άδυτα του αρχηγείο του πολέμου με τον κορονοϊό

Ηλεκτρονικό… εμβόλιο δυσχέρανε-εμπόδισε την επέκταση του COVID-19 στη χώρα μας και επενέβη με «χειρουργική» ακρίβεια εκεί όπου έπρεπε για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις αποτροπής της διασποράς του σε μεγάλο ποσοστό της κοινότητας.

Ο έλεγχος του πολυσυζητημένου δείκτη R, των επιδημιολογικών φορτίων ανά περιοχή, του πολλαπλασιαστή, του αριθμού των κλινών για κορονοϊό, των ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και περιφέρεια, των θανάτων, των κρουσμάτων, των εξιτηρίων, του αριθμού εκείνων που αναρρώνουν κατ’ οίκον, του αριθμού των αεροπορικών πτήσεων, καθώς και της επιτήρησης εκείνων που βρίσκονταν σε καραντίνα, γινόταν από το λογισμικό σύστημα Intelligence 2… Νοημοσύνη 2.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ήταν το σύστημα που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», αλλά με πολλές αναβαθμίσεις από τότε, εγκαταστάθηκε και πάλι για τις ανάγκες παρακολούθησης της πανδημίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην οδό Ευαγγελιστρίας στην Αθήνα, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός ιχνηλάτησης όλων των δεδομένων αποτέλεσε το βαρόμετρο της κυβερνητικής task force για τις ενέργειες έγκαιρου περιορισμού, που ξεκίνησε από τα σχολεία, τα καταστήματα, τις μετακινήσεις, τις καραντίνες χωριών και οικισμών αλλά και έγκαιρων παρεμβάσεων σε δομές φιλοξενίας, Υγείας και πλοίου.

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Η μεγαλύτερη ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ήταν να αντέξουν το ΕΣΥ και οι δομές Υγείας και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά: «…να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και σε κάθε περίπτωση όχι ταυτόχρονα».

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

› Τράπεζα δεδομένων

Στο συγκεκριμένο σύστημα με τις προηγμένες εφαρμογές τοποθετήθηκαν όλα τα δεδομένα για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας, με τον αλγόριθμο να βγάζει τις… κόκκινες ενδείξεις που έθεταν σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να παρέμβει έγκαιρα πριν από μία ολοκληρωτική εξάπλωση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Τέτοιες χαρακτηριστικές ενδείξεις που χτύπησαν καμπανάκι ήταν στις περιπτώσεις της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς Κοζάνης, της Φούστανης Πέλλας, της Μύκης Ξάνθης, της Νέας Σμύρνης Λάρισας, του Κρανιδίου, του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», των δύο πτήσεων από Βαρκελώνη και Μαδρίτη σε Μύκονο και Σαντορίνη κ.λπ.

Στο κέντρο επιχειρήσεων, τα συγκεκριμένα τεχνολογικά μέσα προέβαιναν στην καταγραφή των κρουσμάτων, στη διασύνδεσή τους με τη διαθεσιμότητα του συστήματος Υγείας, αλλά και την επίβλεψη όσων βρίσκονταν σε καραντίνα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

› Κρούσματα στον χάρτη

Μία από τις εφαρμογές απεικονίζει με γεωγραφική ακρίβεια όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανά δήμο και περιφέρεια. Στη συνέχεια προβάλλεται η αναλογία των ασθενών με τη δυναμικότητα των τοπικών νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ και άλλες δυνατότητες, ώστε να εντοπίζεται άμεσα οποιαδήποτε ανησυχητική τάση, ενώ παράλληλα ενημερώνει την Πολιτική Προστασία πόσοι ασθενείς αναρρώνουν κατ’ οίκον και πόσοι νοσηλεύονται.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε άλλη εφαρμογή έχουν καταχωριστεί όλα τα πρόσωπα που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα ή περιορισμό, σε συνδυασμό με τις διευθύνσεις κατοικίας που έχουν δηλώσει. Το σύστημα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων συμμόρφωσης, τόσο με δειγματοληπτικές αυτοψίες όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις, ώστε να εντοπίζονται παραβάτες και να επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.
Οι συγκεκριμένες εφαρμογές περιέχουν και διαβαθμισμένες πληροφορίες, στις οποίες έχουν πρόσβαση συγκεκριμένα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

› Ιχνηλάτηση

Ο συγκεκριμένος τεχνολογικός εξοπλισμός έχει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και αναβάθμισης, οπότε θα αποτελέσει μία ψηφιακή «κληρονομιά» για τις ανάγκες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, σεισμών και άλλων επικίνδυνων φαινομένων και κρίσεων για τη ζωή των πολιτών. Αυτός ο εξοπλισμός σχετικά σύντομα θα μεταφερθεί σε κτίριο όπου θα στεγαστούν όλες οι κομβικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, στη Λεωφόρο Κηφισίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαδικασία ιχνηλάτησης -το λεγόμενο contact tracing-, που άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία κ.λπ., δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν, καθώς καθυστέρησαν έγκαιρα να λάβουν μέτρα, βοήθησε την Ελλάδα σε βαθμό που ενδεχομένως κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί, κάτι που θα γίνει σε μία αποτίμηση της κατάστασης, όταν αυτή θα οδηγείται προς τη λήξη της. Μέχρι στιγμής η ιχνηλάτηση των ύποπτων περιστατικών φέρεται να είχε σημαντικά αποτελέσματα σε αυτά τα… αχαρτογράφητα νερά.

Η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται αυτόματα με τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Υγείας, ενώ παράλληλα μπορεί να εποπτεύει τους περίπου 7.000 πολίτες που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε καραντίνα.

› Εργαλεία ελέγχου

Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά τη μερική άρση των μέτρων περιορισμού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αποκτήσει τα εργαλεία ελέγχου και την τεχνογνωσία παρατήρησης της πανδημίας στη χώρα μας, προκειμένου να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί.
Μέσω των διαδικασιών ιχνηλάτησης, έχει τη δυνατότητα παρατήρησης της άρσης των μέτρων και στις περιπτώσεις που προκύψει το αναπάντεχο υπάρχει η δυνατότητα επόμενης διορθωτικής φάσης, παρότι αυτή είναι δυσκολότερη στη διαχείριση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα εργαλεία ελέγχου είναι προσαρμοσμένα στο νέο σχέδιο με τα καινούργια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως επισημαίνουν, κινούνται σε άγνωστα μονοπάτια, αλλά με σημαντική εμπειρία, καθώς και επιστημονικές και επιχειρησιακές δυνατότητες έγκαιρης διόρθωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ