Κοινωνία

13033: Σε 42 ημέρες καραντίνας δέχθηκε πάνω από 110 εκατ. μηνύματα

Ήταν 23 Μαρτίου του 2020, όταν το σύστημα των κατ' εξαίρεση μετακινήσεων και τα sms στο 13033 εισήλθαν στη ζωή μας. Τι έγινε αυτές τις 42 ημέρες που μεσολάβησαν.

Το σύστημα των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς από τα ξημερώματα της Δευτέρας έληξαν όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών (σ.σ. με εξαίρεση τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας).

Έτσι, οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν όπως και όπου ακριβώς θέλουν, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ενημερώσουν το 13033, στέλνοντας τον αντίστοιχο κωδικό.

Κάτι, το οποίο συνέβαινε αδιαλείπτως από τις 23 Μαρτίου, όταν και πρωτοεφαρμόστηκε αυτό το ιδιότυπο σύστημα μετακινήσεων.

Συνολικά, κατά τις 42 ημέρες λειτουργίας του, το 13033 έλαβε περισσότερα από 110 εκατομμύρια sms μηνύματα για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών.

Το μέσο ημερήσιο ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή το ποσοστό των μηνυμάτων που είχαν τη σωστή δομή για τη δήλωση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, διαμορφώθηκε σε 94,2%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 99%.

Κατά μέσο όρο, το 13033 εξυπηρέτησε 1.818 μηνύματα το λεπτό, ενώ κατά τη διάρκεια της ώρας με τη μεγαλύτερη κίνηση διεκπεραιώθηκαν 7.500 μηνύματα ανά λεπτό.

Πάντως, δεν έλειψαν και τα περιστατικά ανυπακοής, με τους πολίτες είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα να μην κάνουν ορθή χρήση του συστήματος των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων.

Ως εκ τούτου, μοιραία επιβλήθηκαν συνολικά 62.341 πρόστιμα για παραβίαση του μέτρου των άσκοπων μετακινήσεων, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με το ποσό των 150 ευρώ.

Ποιες ήταν οι κατ' εξαίρεση μετακινήσεις:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Καθώς και:  

  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ