Κοινωνία

Από Δευτέρα μετακινήσεις χωρίς SMS - Πού & πότε είναι υποχρεωτικές οι μάσκες

Nέα δεδομένα από εδώ και στο εξής, καθώς ένα ευρύ φάσμα αλλαγών εκτείνεται πάνω από τη χώρα, με τις μετακινήσεις και τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες να περνούν σε νέο καθεστώς από τις πρώτες κιόλας ώρες της Δευτέρας.
   
Χωρίς sms

Οι αλλαγές θα είναι αντιληπτές ήδη με το πρώτο φως του ήλιου, καθώς καταργείται η υποχρέωση αποστολής sms ή η κατοχή γραπτής βεβαίωσης για την έξοδο από το σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο δρόμο για τη δουλειά

Στη διαδρομή προς την εργασία, συστήνεται η χρήση ΙΧ, για αυτό και αίρεται ο δακτύλιος. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η μετακίνηση με ταξί προϋποθέτει υποχρεωτική χρήση μάσκας.


Νέα ωράρια

Προς αποφυγή συνωστισμού, σε διαφορετικά ωράρια θα προσέρχονται οι εργαζόμενοι από το πρωί της Δευτέρας, αφού ο δημόσιος τομέας θα υποδέχεται το προσωπικό σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ και ο ιδιωτικός τομέας (εκτός από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους) σε δύο κύματα, δηλαδή από τις 9πμ έως τις 10πμ. Αλλαγές υπάρχουν και ως προς την έναρξη των εμπορικών καταστημάτων, που θα σηκώνουν ρολά στις 10 το πρωί.

Πρεμιέρα για το εμπόριο

Το «βάπτισμα του πυρός» ως προς την επανεκκίνησης της εμπορικής δραστηριότητας αφορά σε:

· βιβλιοπωλεία,

· καταστήματα οπτικών,

·καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,

· καταστήματα πώλησης φυτών,

· ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού)

·Καταστήματα πώλησης υποδημάτων,

· καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Ανοίγουν, επίσης, και οι μεγάλες αλυσίδες (ηλεκτρικών συσκευών και Η/Υ), αλλά όχι ακόμη τα πολυκαταστήματα τύπου mall.

H πρόσβαση στα καταστήματα γίνεται με σαφείς κανόνες, δηλαδή τήρηση απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο ( έως 20 τ.μ. 4 άτομα), χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες και αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων.

Πλήρης επιστροφή προβλέπεται ακόμη για τις λαϊκές αγορές, ενώ απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις αγορές μεταξύ των περιφερειών. Παραμένει, όμως, σε ισχύ η απαγόρευση της πώλησης βιομηχανικών προϊόντων, όπως και τα μέτρα λειτουργίας του 50%.

Προσοχή στον καλλωπισμό

Μεγαλύτερη ευελιξία εμφανίζει το ωράριο λειτουργίας επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, από την κατηγορία των οποίων ξεκινούν τη Δευτέρα:

· Κουρεία

· Κομμωτήρια

· Κέντρα Αισθητικής

Αυστηρά και μόνο με ραντεβού και από τις 7.00 - 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 - 21.00 τα Σάββατα.

Για προληπτικούς λόγους, ωστόσο, αυστηρότερες είναι οι προδιαγραφές λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων, αφού μάσκες και γάντια είναι υποχρεωτικά τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξίσου υποχρεωτική είναι η απόσταση δύο μέτρων ανά θέση εργασίας, όπως και η απόσταση 2 μέτρων ανά άτομο εντός του χώρου, με την αναλογία να διαμορφώνεται ως εξής:

· έως 20 τ.μ. 4 άτομα,

·από 20 τ.μ. - 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και

·  άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

 Στην κανονικότητα και τα νοσοκομεία

Με μάσκα απαραιτήτως επιτρέπεται η είσοδος και σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, αφού επιστρέφΑει τη Δευτέρα  η διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων και απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία.

Ανοιχτές, μετά από πολύ καιρό θα είναι τη Δευτέρα και οι Εκκλησίες για τις ανάγκες της ατομικής λατρείας, αλλά με τον περιορισμό των συναθροίσεων (έως 10 άτομα) να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. 

Οδηγίες για την είσοδο σε καταστήματα  


Να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις μέσα στα καταστήματα συμβουλεύει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Συγκεκριμένα, με την είσοδό μας στο κατάστημα:

  • Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αποστάσεις
  • Πρέπει να φοράμε μάσκα κι εμείς και οι εργαζόμενοι που μας εξυπηρετούν
  • Προτιμάμε, γνωρίζοντας τα νούμερά μας, να αγοράσουμε ρούχα χωρίς να τα δοκιμάσουμε.
  • Θα πρέπει το κάθε μαγαζί να διαθέτει ειδικά συστήματα απολύμανσης για τα ρούχα μπροστά μας.
  • Αποφεύγουμε την είσοδο στα δοκιμαστήρια, καθώς είναι πολύ μικροί χώροι, ωστόσο, αν πρέπει να μπούμε τότε προσπαθούμε να μην ερχόμαστε σε επαφή με τις επιφάνειες που υπάρχουν.
  • Δεν ακουμπάμε τίποτα, παίρνουμε το ρούχο και το φοράμε και αν είναι δυνατόν και πάνω από τα ρούχα μας.
  • Δεν αφήνουμε τους εργαζόμενους να μπουν στα δοκιμαστήρια όταν είμαστε μέσα, μας κρεμάνε ή ακουμπούν το ρούχο σε ένα σημείο και από εκεί το παίρνουμε εμείς και το δοκιμάζουμε.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ