Κοινωνία

Έτσι θα βγούμε από την καραντίνα: Πότε και ποια μέτρα θα αρθούν - Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, που έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορoνοϊού.

Σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων 

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει ήδη θέσει το περίγραμμα της σταδιακής άρσης, λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών και υπογραμμίζοντας δύο λέξεις - «κλειδιά»: απόσταση και προστασία.

Ήδη λειτουργεί Task Force με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακη Σκέρτσο σε ρόλο - κλειδί, ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, όπως και οι τηλεδιασκέψεις με τους υπουργούς και ειδικούς υπό τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ, όπου θα τεθούν τα κρίσιμα θέματα της επόμενης μέρας, όπως η ασφαλής επιστροφή στις δουλειές μας, η επαναλειτουργία των σχολείων και η επέκταση των τεστ στον ευρύτερο πληθυσμό.   

 

Το σχέδιο για την έξοδο από την καραντίνα  

 

Σε ό,τι αφορά το πλάνο για την άρση των περιοριστικών μέτρων, όλα δείχνουν ότι η 4η Μαΐου θα είναι οριστικά η ημερομηνία κατά την οποία θα πάψουν να ισχύουν οι πρώτοι περιορισμοί πλην των υποθηκοφυλακείων και των γραμματειών των δικαστηρίων που θ’ ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα.


Η άρση των περιορισμών στις 4 Μαΐου θ’ αφορούν τόσο στην κυκλοφορία όσο και στη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, αλλά πάντοτε με την τήρηση αυστηρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής. Σε δεύτερη φάση και με… τραπεζάκια έξω θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και θ’ ακολουθήσουν πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Τα σχολεία 

Σχετικά με τα σχολεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη είναι πως θα πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν οριστικά εντός του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου. Η δεύτερη ορίζει ότι θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά – διαδοχικά, δηλαδή, έως τα τέλη Μαΐου – πρώτα τα Γυμνάσια και μετά τα Δημοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασφαλώς και οι δύο προτάσεις έχουν θετικά κι αρνητικά σημεία και γι’ αυτό θα μπουν στη ζυγαριά των ειδικών της υγείας και του Μαξίμου πριν από τις οριστικές αποφάσεις. Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια οριστικά πλέον θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο, καθώς ούτως ή άλλως σειρά μαθημάτων γίνεται και σήμερα εξ αποστάσεως τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ