Μπιλ Γκειτς
Κοινωνία

Κορονοϊός - Μπίλ Γκέιτς: Έτσι αντιμετωπίζεται η πανδημία

«Έτσι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο με τον COVID-19» τιτλοφορείται το άρθρο του Μπιλ Γκέιτς που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Washington Post».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να έχουν προβάδισμα με τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο το παράθυρο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων δεν έχει κλείσει. Οι επιλογές που θα λάβουμε τώρα εμείς και οι ηγέτες μας θα καθορίσουν σημαντικά πόσο γρήγορα θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, πόσο θα παραμείνει κλειστή οικονομία και πόσοι Αμερικανοί θα χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω του COVID-19», σημειώνει στο άρθρο του ο ιδρυτής της Microsoft και επικεφαλής του ιδρύματος «Bill & Melinda Gates»

Επικαλούμενος τη δουλειά που έχει κάνει στο Ίδρυμα Gates και τις συνομιλίες του με ειδικούς και ηγέτες, ο Μπιλ Γκέιτς περιγράφει τα τρία  βήματα που όπως λέει πρέπει να γίνουν για τη μάχη με τον κορονοϊό:

Πρώτο βήμα: Κλείστε τα πάντα και παντού

Αναφερθείς στους περιορισμούς, ο Μπιλ Γκέιτς καλεί για μια «συνεπή εθνική προσέγγιση».

«Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών δημόσιας υγείας, ορισμένες πολιτείες και χώρες δεν έχουν κλείσει εντελώς. Σε ορισμένες πολιτείες είναι ακόμη ανοιχτές οι παραλίες, σε κάποιες άλλες εστιατόρια εξακολουθούν να προσφέρουν γεύματα».

Δεύτερο βήμα: Περισσότερα τεστ για τον κορονοϊό

Συνεχίζοντας, ο Μπιλ Γκέιτς ζητά αύξηση στον αριθμό των τεστ για κορονοϊό.

«Πρέπει να διατεθούν πολλά περισσότερα τεστ. Πρέπει επίσης να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα προκειμένου γρήγορα να εντοπιστούν πιθανοί εθελοντές για κλινικές δοκιμές και να γνωρίζουμε με ασφάλεια πότε ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Υπάρχουν καλές πρακτικές που μπορούν να ακολουθηθούν: Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, πρόσφατα κατάφερε να αυξήσει τη δυνατότητά της για δοκιμές ξεπερνώντας τα 2.000 τεστ ημερησίως», σημείωσε.

Παραδεχόμενος ότι για ένα διάστημα οι ανάγκες για τεστ θα είναι μάλλον μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που υπάρχουν, ο Μπιλ Γκέιτς παρατηρεί ότι σήμερα δεν ελέγχονται όλοι κι ως εκ τούτου δεν έχουμε μια καλή εικόνα για το ύψος των κρουσμάτων ή πού μπορεί να κατευθυνθεί ο ιός το επόμενο διάστημα.

«Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα χρειάζεται να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές της σχετικά με το ποιος θα ελέγχεται. Πρώτοι στη λίστα πρέπει να είναι εκείνοι που παίζουν κρίσιμο ρόλο όπως οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και της πρώτης υποδοχής, ακολούθως οι άνθρωποι με έντονα συμπτώματα που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά και εκείνοι που είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό. Το ίδιο ισχύει για τις μάσκες και τους αναπνευστήρες. Εξωθώντας 50 κυβερνήτες να ανταγωνιστούν για την προμήθεια εξοπλισμού που σώζει ζωές και τα νοσοκομεία να πληρώνουν υπερβολικά υψηλές τιμές, κάνει τα πράγματα χειρότερα», προσθέτει.

Τρίτο βήμα: Ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου

Το τρίτο και τελευταίο βήμα που περιγράφει ο Μπιλ Γκέιτς εστιάζει στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου.

 

«Χρειαζόμαστε μια προσέγγιση που να βασίζεται στα στοιχεία για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου. Οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς και για τα δύο. Στο μεταξύ, οι ηγέτες πρέπει να συμβάλουν με το να μην υιοθετούν φήμες ή να τροφοδοτούν πανικό. Πολύ πριν το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη εγκριθεί ως θεραπεία για τον COVID-19, άνθρωποι ξεκίνησαν να τον προμηθεύονται, με αποτέλεσμα να γίνει δυσεύρετο για τους ασθενείς με λύκο στους οποίους είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορες δοκιμές σε διαφορετικά φάρμακα, να ενημερωθεί ο κόσμος για τα αποτελέσματα και οι πρώτες δόσεις να πάνε σε εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο.

«Για να σταματήσει η νόσος, θα χρειαστούμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Εάν όλα γίνουν σωστά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε λιγότερο από 18 μήνες, θα είναι η πιο γρήγορη ανάπτυξη εμβολίου που θα έχει γίνει. Αλλά η δημιουργία εμβολίου κρίνει μόνο τη μισή μάχη. Για να προστατευτούν οι Αμερικανοί και οι πολίτες όλου του κόσμου, θα πρέπει να κατασκευαστούν δισεκατομμύρια δόσεις.(Χωρίς εμβόλιο, οι αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τις πλούσιες, καθώς είναι ακόμα πιο δύσκολο σε αυτές να εφαρμόσουν μέτρα αποστασιοποίησης και περιορισμό στην κυκλοφορία)», παρατηρεί.

Καταλήγοντας, ο Γκέις σημειώνει ότι το 2015 είχε καλέσει τους ηγέτες να προετοιμαστούν για μια πανδημία με τον ίδιο τρόπο που προετοιμάζονται για ενδεχόμενο πολέμου, με προσομοιώσεις που θα έδειχναν τα κενά στο σύστημα.

«Όπως είδαμε φέτος, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Ακόμη πιστεύω πάντως ότι εάν λάβουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα, είμαστε ενημερωμένοι από τους επιστήμονες, με βάση τα στοιχεία και την εμπειρία των ειδικών της υγείας, μπορούμε να σώσουμε ζωές και η χώρα να γυρίσει στη δουλειά».
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερές αποκαλύψεις στην τουρκική βουλή για Ελλάδα-Ο Χουλουσί Ακάρ ούρλιαζε για την ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα” και τελικά λιποθύμησε (Βίντεο)

Ανύπαρκτη η Γαλάζια Πατρίδα και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο με τους ισλαμιστές να επιχειρήσουν να τα επιβάλλουν ακόμα και...