Κοινωνία

Έρχεται ''πόλεμος'' 15 ημερών: Κρίσιμος ο Απρίλιος - Νέες απαγορεύσεις στο τραπέζι

Κρίσιμος είναι ο Απρίλιος – ειδικά οι δύο πρώτες εβδομάδες – καθώς κατά το διάστημα αυτό θα αποκρυσταλλωθεί η εικόνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας. 
 
Η πορεία της καμπύλης της επιδημίας  δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν εντούτοις ότι ο απολογισμός της επέλασης του SARS-CoV- 2 σε ανθρώπινες ζωές θα είναι βαρύς – ιδίως στην περίπτωση που οι πολίτες χαλαρώσουν.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα για τίποτα. Είναι γεγονός ότι το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων έχει αποδώσει, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι στη χώρα μας τα σοβαρά κρούσματα διπλασιάζονται σε διάστημα μιας εβδομάδας συγκριτικά με άλλες χώρες όπου εντοπίζεται δυναμική έξαρση – όπως η Ιταλία -, και ο διπλασιασμός καταγράφεται σε ένα 24ωρο» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νικόλας Σύψας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Δεδομένου δε ότι ο Απρίλιος θα είναι και ο μήνας της κορύφωσης των κρουσμάτων, ο ειδικός ευελπιστεί ότι η καμπύλη θα κινηθεί με την ίδια μετριοπάθεια όπως συνέβη και το προηγούμενο διάστημα, προειδοποιώντας όμως ότι «οι επιδημίες είναι απρόβλεπτες».

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε χθες ότι «φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στα χωριά και στις εκκλησίες, ούτε θα σουβλίσουμε το παραδοσιακό αρνί στις αυλές. Φέτος θα κάτσουμε σπίτι. Εχουμε χρόνια να γιορτάσουμε».

 

Το «ατύχημα» 

Ειδικότερα, τη θετική – έως τώρα – πορεία της επιδημίας στη χώρα μας μπορεί να ανακόψει ένα «ατύχημα», δηλαδή μια έξαρση έπειτα από παράβαση των μέτρων. «Τα ζητούμενο είναι να μην ξεφύγει μια εστία που θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση, όπως είναι για παράδειγμα οι Ελληνες που επαναπατρίζονται και οι οποίοι οφείλουν να αυτοπεριορίζονται για όσο διάστημα τους συστήνουν οι ειδικοί» εξηγεί η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και πνευμονολόγος – εντατικολόγος, καθηγήτρια Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασία Κοτανίδου.

Και καθώς ο «πόλεμος» θα κριθεί στον νευραλγικό τομέα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας – εκεί όπου οι ασθενείς δίνουν την πιο σημαντική μάχη για τη ζωή τους – η κυρία Κοτανίδου σημειώνει ότι το φρένο που μπήκε στην κατά τα άλλα δυναμική πορεία του SARS-CoV-2 στη χώρα μας έδωσε χρόνο για την προετοιμασία του συστήματος υγείας.

 
Η ετοιμότητα 

«Σήμερα οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι συνολικά 85, με τα νοσοκομεία ανά τη χώρα να αντέχουν τον αριθμό αυτό επί δέκα» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε πως δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο».

Αναλύοντας τον βαθμό ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας συμπληρώνει ότι «στην Αττική οι κλίνες σε μονάδες που έχουν εξασφαλιστεί για βαριά περιστατικά της νόσου COVID-19 έχουν ξεπεράσει τις 200, με πρόβλεψη να συμπεριληφθούν και άλλες τα επόμενα 24ωρα. Παράλληλα όμως είναι έτοιμα προς ενεργοποίηση σχέδια μετατροπής άλλων μονάδων – όπως είναι για παράδειγμα οι μονάδες ανάνηψης – σε ΜΕΘ».

 

Τα μέτρα 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το θετικό αντίκρισμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας μπορεί να διαφανεί και νωρίτερα. «Η πορεία της επιδημίας εξελίσσεται θετικά. Μπορεί ο αριθμός των εξετάσεων να είναι περιορισμένος και στοχευμένος, βάσει αυστηρών κριτηρίων, αλλά από τα άτομα που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα προκύπτει ότι δεν καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί» δηλώνει στα «ΝΕΑ» o Δημήτριος Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.

Και συνεχίζει: «Στο εξής περιμένουμε σταθεροποίηση και πιθανή μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες δέκα ημέρες, εφόσον έχουμε όλοι πειθαρχήσει στα μέτρα».

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αναχαιτιστεί το κύμα των σοβαρών περιστατικών. «Οι βαριές εκδηλώσεις και οι θάνατοι μετατοπίζονται στον χρόνο. Και αυτό διότι χρειάζεται κάποιο διάστημα από τη στιγμή που ένας πολίτης εμφανίσει συμπτώματα έως την πιθανή επιδείνωση της υγείας του. Aρα, ο αριθμός των συνανθρώπων μας που θα χρήζει σοβαρής νοσηλείας αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες» καταλήγει ο κ. Παρασκευής. 

Mάλιστα, η χθεσινή ενεργοποίηση του υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Μύκης και Ξάνθης έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι υπάρχει σχέδιο Β και μπροστά του τα υφιστάμενα μέτρα μπορεί και να φαντάζουν «παράδεισος».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μολονότι οι περιοριστικοί όροι που ισχύουν πλέον για τους παραπάνω δήμους προέκυψαν από την επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων, με τον κ. Χαρδαλιά να κάνει για πρώτη φορά χρήση της σήματος SOS για να εκπέμψει το μήνυμα της επικινδυνότητας της κατάστασης, η μετάβαση, ωστόσο, στον πλήρη αυτοπεριορισμό των δημοτών των συγκεκριμένων περιοχών συνιστά καθαρή ένδειξη των προθέσεων απέναντι όσους επιμένουν να αγνοούν τις εκκλήσεις των ειδικών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η αποστροφή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας χθες ότι «παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη, κάθε αλλαγή στα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού» έφερε εκ νέου όλα τα σενάρια πάνω στο τραπέζι, αφού τα φαινόμενα… αποσυντονισμού των πολιτών αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Τόσο οι βόλτες για καφέ στην παραλία της Θεσσαλονίκης με την πρώτη λιακάδα, όσο και οι χθεσινές ουρές έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών έβγαλαν καπνούς δυσφορίας από τα παράθυρα του Μεγάρου Μαξίμου, με το κυβερνητικό επιτελείο να συζητά επισταμένα το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. 

Σε μια τέτοια περίπτωση η όποια μετάβαση των πολιτών δεν θα είναι εφικτή με μια προσωπική τους δήλωση (όπως σήμερα), αλλά θα απαιτείται η μεσολάβηση και δεύτερου προσώπου, ακόμη και αν πρόκειται για επίσκεψη στο γιατρό ή τον φαρμακοποιό.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Χαρδαλιάς καυτηρίασε τον συνωστισμό μπροστά στα τραπεζικά υποκαταστήματα, κάνοντας λόγο για «ρευστή κατάσταση» ακόμη και αξιολογώντας τον Απρίλιο ως «κρίσιμο μήνα» έρχεται να επισφραγίσει τη βαθιά κυβερνητική ενόχληση για την επιδεικτική ανυπακοή από μια μερίδα των πολιτών απέναντι στα μέτρα προστασίας. Ακόμη και αν οι πέντε δήμοι που «στεγανοποιήθηκαν», κρίθηκαν με αμιγώς επιδημιολογικούς όρους, οι ασφυκτικοί όροι αυτοπεριορισμού έδειξαν ευκρινώς το δρόμο για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν μυρίσει στην ατμόσφαιρα… Πάσχα.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...